24 GB RAM na Widows 7 Pro
Re: 24 GB RAM na Widows 7 Pro
nawiasem...
http://www.youtube.com/watch?v=KBB4Txnpl78
...zastanawiam się ile ten koleś ma ramu, skoro jak twierdzi posadził to wszystko na jednym kompie...
Cóż.. takie gotowe załadowane szablony to dla mnie marzenie ściętej głowy...
...
Akurat taki szablon to nie jest żadeni problem. Kontakt 4 akurat pozwala na załadowanie bardzo dużej liczby instrumentów przy bardzo małym użyciu pamięci, zwłaszcza, że Mike specjalnie do tego pozmniejszał bufory w ustawieniach.
To głównie z PLAYem jest największy kłopot, a w szczególności - Hollywood Strings.
Niemniej przy 24GB RAM taki template to na luzaku ;). U mnie największe projekty na razie nie przekroczyły 15GB (do setki ścieżek midi plus kilka audio).
- Piotr
No właśnie pierwszy raz usiadłem z 16 GB i uśmiecham się :) Faktycznie nie jest źle. Zwłaszcza, że wbrew zasadzie na 64 bitowym win7 posadziłem 32 bitowego hosta (eksperymentalnie, żeby nie babrać się z jbridge w innych wtyczkach) i na pierwszy rzut oka wygląda, że jest luz :)
...
No! Jeden kłopot rozwiązany, to teraz zajmę się następnymi :P - np. jak by tu, przy tych kilku cacy bibliotekach (każda z innymi ustawieniami mikrofonów) zaczepić jak najmniej altiverbów, coby się wszystko smacznie kleiło.
A nawiasem, Pietro, jak Ci się podoba praca Mike'a z łapy? Szybciej niż malunki w pr, co? ;)
......
No właśnie pierwszy raz usiadłem z 16 GB i uśmiecham się :) Faktycznie nie jest źle. Zwłaszcza, że wbrew zasadzie na 64 bitowym win7 posadziłem 32 bitowego hosta (eksperymentalnie, żeby nie babrać się z jbridge w innych wtyczkach) i na pierwszy rzut oka wygląda, że jest luz :)
...
. ...
Na 32 bit hoście bedziesz musiał uzyć Jbridge. Inazj nie załadujesz wtyczek do dostepnej pamieci RAM.
No! Jeden kłopot rozwiązany, to teraz zajmę się następnymi :P - np. jak by tu, przy tych kilku cacy bibliotekach (każda z innymi ustawieniami mikrofonów) zaczepić jak najmniej altiverbów, coby się wszystko smacznie kleiło. ...
To jest odrębny temat. Poczytaj coś o grupowaniu śladów (Submix), lub szynie równoległej AUX.
A nawiasem, Pietro, jak Ci się podoba praca Mike'a z łapy? Szybciej niż malunki w pr, co? ;)...
Podoba się. Ale nadłubał się wcześniej (ustawił szablon - to miesiące pracy), żeby pracowało mu się wygodnie w ten sposób ;). W piano rollu i tak wszystko poprawia, jak większość z nas, bo jest po prostu szybciej.
Zresztą, nigdy nie twierdziłem, że wklepuję muzykę wyłącznie na zimno do pianorolla, ale używam do tego celu klawiszy. Większość rzeczy nagrywam z łapy. No, chyba że np. linia jakiegoś instrumentu ciągnie się przez 8 taktów (loop, arpeggiator czy po prostu ostinato), to przecież nie będę tego nagrywać ;). Szkoda czasu. Piano roll - przede wszystkim jak coś układam, przestawiam, poprawiam, kopiuję. Wygodniej i szybiej niż zapis nutowy.
- Piotr
DJ... nie jestem pewny czy dobrze Ciebie zrozumiałem (generalnie temat 64 bit dla mnie nowy) ale już zainstalowałem "moje" wszystkie vsti (oczywiście wersje 32 bit) sprawdziłem, nic się nie dzieje strasznego, wszystko bardzo ładnie chodzi.
Podoba się. Ale nadłubał się wcześniej (ustawił szablon - to miesiące pracy), żeby pracowało mu się wygodnie w ten sposób ;
Oj, to ja jeszcze na moich "starych" 4GB :P porobiłem szablony "tematyczne".. Dużo roboty wcale nie jest,
a workflow potem niebo a ziemia. A czy Ty Pietro korzystasz ze sterownika DAW, np. kontrola głośności kanałów w trakcie nagrywania (też u niego podpatrzyłem)? Ja to właściwie np. crescend już nie musze ładować, samemu kontroluje ta artykulacje. Też moim zdaniem szybciej niż potem zabawa z envelope toolsami
...
DJ... nie jestem pewny czy dobrze Ciebie zrozumiałem (generalnie temat 64 bit dla mnie nowy) ale już zainstalowałem "moje" wszystkie vsti (oczywiście wersje 32 bit) sprawdziłem, nic się nie dzieje strasznego, wszystko bardzo ładnie chodzi.
...
Oczywiscie ze bedzie chodzić. Ale jeżeli bedziesz chciał zrobić projekt który bedzie potrzebował więcej RAMu niż 3GB bedziesz musiał uzyć Jbridge. Nie wykorzystasz więcej niż okolo 3Gb przy pomocy 32 bitowego hosta. Musisz uzyc 64bit wersji DAW, lub przy wersji 32bit za pomocą Jbridge załadować wtyczki pomijąc ograniczenia 32bitowej apliacji DAW. Inaczej pamięci nie wykorzystasz.
Dla rozszerzenia tematu poczytaj przykładowe tematy które byly juz na forum poruszane wielokrotnie:
http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=27380&forum=8
http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=25053&forum=25

(dzięki DJ)
Chodzić, pójdzie, tylko, że wszystko w 32bitach, więc nie wykorzystać pamięci powyżej 4GB. Jeśli chcesz skorzystać z dobrodziejstw 64-bitowego oprogramowania, jednak albo sekwencer 64bit i wszystkie 32bitowe wtyczki przez jBridge, albo odwrotnie.
Podoba się. Ale nadłubał się wcześniej (ustawił szablon - to miesiące pracy), żeby pracowało mu się wygodnie w ten sposób ;
Oj, to ja jeszcze na moich "starych" 4GB :P porobiłem szablony "tematyczne".. Dużo roboty wcale nie jest,
a workflow potem niebo a ziemia. A czy Ty Pietro korzystasz ze sterownika DAW, np. kontrola głośności kanałów w trakcie nagrywania (też u niego podpatrzyłem)? Ja to właściwie np. crescend już nie musze ładować, samemu kontroluje ta artykulacje. Też moim zdaniem szybciej niż potem zabawa z envelope toolsami...
No dobry szablon zajmuje trochę czasu i się ciągle go ulepsza. Ja jeszcze nie znalazłem jednego sprawdzonego orkiestrowego szablonu, cały czas buduję i zmieniam i nie jestem zadowolony ;). Miałem kiedyś do EWQLSO Platinum, ale już teraz rzadko z tej biblioteki korzystam.
Nie mam sterownika głośności kanałów i szczerze mówiąc nie myślę o tym (nie potrzebuję miksera midi). Ale jeśli chodzi o kotrolę expression czy innych parametrów to czasem myslę, że przydałby mi się pedał ekspresji właśnie (do CC11). Obok CC1 - mod wheel (który mam w klawiaturze i korzystam), to właśnie expression jest najczęściej przypisanym kontrolerem.
Chociaż nie lubię z kolei za bardzo nagrywać tych kontrolerów, bo jednak "wypstrykam" lepsze efekty na ścieżce automatyki. Łatwiej jest potem skopiować, zeskalować, zajrzeć, przesunąć itp. Tylko tyle, że się widok projektu "w pionie" robi dwa razy więszy :P. Ale jak nie musi być super dokładnie, to nagrywam i nie ruszam.
- Piotr