Roland JP-8000 jako kontroler MIDI
-
Roland JP-8000 jako kontroler MIDI
Chciałbym na poważnie zająć się produkcją muzyki. Planuję stworzyć sobie niewielkie, aczkolwiek dość solidnie zestawione domowe studio (na miarę możliwości mojego budżetu). Skompletowałem już prawie wszystko, co niezbędne:
laptop - MacBook 13"
DAW - Logic Pro
zewnętrzny interface - M-AUDIO FW 410
synth - Roland JP-8000
...pozostały jedynie odsłuchy (na obecną chwilę będą to najprawdopodobniej Beyerdynamic DT990 PRO)
Dopiero zaczynam i jest wiele rzeczy o które chciałbym zapytać (na pewno zrobię to!). Jednak pewien wątek (od bardzo dawna!) wyjątkowo mnie interesuje! Stąd moje pytanie do was weterani:
CZY JP-8000 MOŻE SŁUŻYĆ JAKO CONTROLLER MIDI I CZY MOŻNA PRZEZ NIEGO PRZEPUSZCZAĆ I OBRABIAĆ SYGNAŁ POCHODZĄCY Z INNYCH SYNTEZATORÓW BĄDŹ NP. BANKI BRZMIEŃ Z LOGIC'a???
JEDNYM ZDANIEM - CZY MOŻNA WYKORZYSTAĆ JEGO BEBECHY DO OBRÓBKI SYGNAŁU ZEWNĘTRZNEGO?
Czy jest to syntezator który operuje tylko i wyłącznie na własnych bankach brzmień?
Jak ewent. skonfigurować taki sprzęt z Logic'em aby móc w pełni wykorzystać jego potencjał? Potrzebne będą jakieś sterowniki lub coś więcej?
Z góry dzięki za pomoc!
Pozdrawiam...
Re: Roland JP-8000 jako kontroler MIDI
CZY JP-8000 MOŻE SŁUŻYĆ JAKO CONTROLLER MIDI I CZY MOŻNA PRZEZ NIEGO PRZEPUSZCZAĆ I OBRABIAĆ SYGNAŁ POCHODZĄCY Z INNYCH SYNTEZATORÓW BĄDŹ NP. BANKI BRZMIEŃ Z LOGIC'a???
JEDNYM ZDANIEM - CZY MOŻNA WYKORZYSTAĆ JEGO BEBECHY DO OBRÓBKI SYGNAŁU ZEWNĘTRZNEGO?
Czy jest to syntezator który operuje tylko i wyłącznie na własnych bankach brzmień?
Jako kontroler MIDI - owszem. Przepuszczać sygnału niestety przez niego się nie da. Sam syntezator posiada własny generator brzmień którym da się sterować bądź z klawiatury, bądź poprzez DAW (no i siłą rzeczy przez komunikaty MIDI).
Reasumując - możesz korzystać z niego jako kontroler do instrumentów VST, natomiast jeśli potrzebujesz urządzenia przez które mógłbyś przepuszczać brzmienia wygenerowane na komputerze, to do tego celu są odpowiednie urządzenia...
-
Jako kontroler MIDI - owszem. Przepuszczać sygnału niestety przez niego się nie da. Sam syntezator posiada własny generator brzmień którym da się sterować bądź z klawiatury, bądź poprzez DAW (no i siłą rzeczy przez komunikaty MIDI).
Reasumując - możesz korzystać z niego jako kontroler do instrumentów VST, natomiast jeśli potrzebujesz urządzenia przez które mógłbyś przepuszczać brzmienia wygenerowane na komputerze, to do tego celu są odpowiednie urządzenia...
... Dzięki za pomoc. A mógłbyś wskazać, które synthy się do tego nadają? Czy NORD LEAD 2 posiada takie możliwości?
Interesuje mnie przede wszystkim elektronika (przestrzenne, głebokie brzmienia... tłuste, ciepłe pady itp. ...coś w stylu Schiller'a, bądż Chicane'a).
-
-
...Czyli nie interesuje cię przepuszczenie dźwięku z komputera przez syntezator, tylko wykorzystanie brzmień syntezatora, który już posiadasz, i wgranie tego do Logica. Z tym nie ma najmniejszego problemu. Układasz sobie klocki MIDI w Logicu, puszczasz to na wejście MIDI syntezatora, a z wyjścia audio syntezatora zgrywasz to, przez interfejs, do Logica. Chyba, że źle Cię zrozumiałem...
...myślę, że się trochę nie zrozumieliśmy (chyba że to ja jestem jeszcze za "zielony w temacie"). Mimo wszystko chodzi mi także o to aby móc wykorzystać syntezator do obrabiania próbek z DAW'a i po obróbce móc skierować je tam z powrotem jako "gotowe". Można powiedzieć że staram się poszukać dodatkowych banków brzmień dla mojego JP-8000... tak chyba najlepiej można to opisać!!!
Korzystanie tylko i wyłącznie z banków syntezatora wydaję się być bardzo ograniczone, a kiedy możliwe staje się obrabianie sygnału z zewnątrz, dopiero wtedy możliwości stają się nieograniczone.
Logic (prócz samego JP) także posiada masę fantastycznych próbek (padów, leadów, perkusji różnych gatunków). JP-8000 posiada natomiast znakomite analogowe możliwości modelowania tym charakterystycznym dla siebie klimacie. Poza tym wielu upiera się, że cyfrowe emulatory to nie to samo, co modelowanie analogowymi procesorami (przepraszam VA). A ten synth podobno znakomicie nadaje się do elektroniki.
Chciałbym też jeszcze raz wrócić do mojego wcześniejszego pytania- czy NORD LEAD 2 posiada możliwości, o jakie pytam w związku z JP–8000???