Procesory z rodziny INTEL Xeon - czy dobre na DAW?

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
lukashhh1

Procesory z rodziny INTEL Xeon - czy dobre na DAW?

Post autor: lukashhh1 » piątek 08 lip 2011, 13:23

Witam, chciałbym zapytać wszystkich obecnych/bywających tu speców, czy:

- Procesory serii XEON i odpowiadające im płyty nadają się do tego, aby postawic na nich DAW?

- Jaka typ Xeona jest obecnie najmocniejszy, a jaki warto rozważyc ze wzglądu na stosunkowo niską cenę?

- Jak system oprracyjny poradzi sobie np. z obecnością 2ch procesorów XEON na pokładzie, tzn. czy w ogóle to będzie chodzić?

Czy taka konfiguracja będzie porównywalna np. z komputerem typu Mac Pro? Oczywiście nie licząc samego OSX-a.

Pozdrawiam

[addsig]
Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
DJOZD

Re: Procesory z rodziny INTEL Xeon - czy dobre na DAW?

Post autor: DJOZD » piątek 08 lip 2011, 13:45

Nie wiem dlaczego próbujesz rozwiązania serwerowego do studia. Dwa CPU to nie tylko poważny pobór prądu, ale również hałas. Mialem kiedys porządny serwer IBM'a i chciałem do uzyc do studia, ale z powodów powyższych mijało sie to z celem. Jeżeli nie zastosujesz rozwiązania serwerowego chłodzenia to bez naprawde porządnego chlodzenia całej obudowy sie nie obejdzie.

Co do obsługi wielu CPU - wersja Windows Pro (od XP w zwyż) działa z wieloma procesorami.

Nie myślałeś o porządnym jednym CPU ośmiordzeniowym?

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » piątek 08 lip 2011, 13:54

...
Nie wiem dlaczego próbujesz rozwiązania serwerowego do studia. Dwa CPU to nie tylko poważny pobór prądu, ale również hałas. Mialem kiedys porządny serwer IBM'a i chciałem do uzyc do studia, ale z powodów powyższych mijało sie to z celem. Jeżeli nie zastosujesz rozwiązania serwerowego chłodzenia to bez naprawde porządnego chlodzenia całej obudowy sie nie obejdzie.

Co do obsługi wielu CPU - wersja Windows Pro (od XP w zwyż) działa z wieloma procesorami.

Nie myślałeś o porządnym jednym CPU ośmiordzeniowym?...

Moim celem jest zbudowanie konfiguracji " na lata", a poza tym zbliżonej do Maca mocowo.

Poza tym te procesory Xeon nie wydzielaja tak duzo mocy jak kiedyś, teraz to nawet ok 80W, 

więc myslę, że chłodzenie standardowe wystarczy.

A czy ich przewaga nie bedzie miazdzaca jezeli chpodzi o szybkośc, transfer danych?

[addsig]
Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 08 lip 2011, 13:57

Czy taka konfiguracja będzie porównywalna np. z komputerem typu Mac Pro? Oczywiście nie licząc samego OSX-a. 
  ...

Dokładnie te same podzespoły możesz dobrać więc wydajność może być identyczna.  Obsługa wielowątkowości aplikacji też nie jest bez znaczenia.  

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » piątek 08 lip 2011, 13:58

...

...

Dokładnie te same podzespoły możesz dobrać więc wydajność może być identyczna.  Obsługa wielowątkowości aplikacji też nie jest bez znaczenia.  ...

Wspomniałes o 8rdzen. procku -  jaki masz na mysli?

[addsig]

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » piątek 08 lip 2011, 14:17

...
...

...

Dokładnie te same podzespoły możesz dobrać więc wydajność może być identyczna.  Obsługa wielowątkowości aplikacji też nie jest bez znaczenia.  ...

...

A co myslisz o Core i7 2600K?

[addsig]

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 08 lip 2011, 14:17

...

...

Przepraszam cie, zagalopowałem się z tym 8 rdzeniowym Intelem. Mialem w głowie informacje, bo AMD ma nawet 12 rdzeniowe rozwiązania serwerowe Opteron.  

Zapytam tylko, czy umiesz w pełni wykorzystać ten CPU co masz teraz? Mam  na myśli rzeczywiste obciążenie CPU a nie wkaźnik DSP.  Przy dość skomplikowanych/rzczywistych  sesjach rzecz jasna. Nie sztycznie ustawionych sesjach pod obciązenie.  Ja nie umiem zapchać mojego Quad'a, mimo że aplikacja ma limit dostępnych zasobów (wynika to z trudności prowadzenia/synchronizacji wielowątkowo operacji). 

Natomiast samo posadanie platformy o takiej mocy to sama wsobie fajna sprawa.

Nawiasem. Uważałbym w dyskami SSD.  Czym nowsza generacja tych dysków, i czym są one pojemniejsze tym są one mniej trwałe. Ta tecnologia jest skazana na śmierć szybciej  niż myslimy. Bo minaturyzacja tej technologi przynosi niestety również poważne ograniczenia ilości cykli zapisu tego nośnika. 

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » piątek 08 lip 2011, 14:49

...
...

...

Przepraszam cie, zagalopowałem się z tym 8 rdzeniowym Intelem. Mialem w głowie informacje, bo AMD ma nawet 12 rdzeniowe rozwiązania serwerowe Opteron.  

Zapytam tylko, czy umiesz w pełni wykorzystać ten CPU co masz teraz? Mam  na myśli rzeczywiste obciążenie CPU a nie wkaźnik DSP.  Przy dość skomplikowanych/rzczywistych  sesjach rzecz jasna. Nie sztycznie ustawionych sesjach pod obciązenie.  Ja nie umiem zapchać mojego Quad'a, mimo że aplikacja ma limit dostępnych zasobów (wynika to z trudności prowadzenia/synchronizacji wielowątkowo operacji). 

Natomiast samo posadanie platformy o takiej mocy to sama wsobie fajna sprawa.

Nawiasem. Uważałbym w dyskami SSD.  Czym nowsza generacja tych dysków, i czym są one pojemniejsze tym są one mniej trwałe. Ta tecnologia jest skazana na śmierć szybciej  niż myslimy. Bo minaturyzacja tej technologi przynosi niestety również poważne ograniczenia ilości cykli zapisu tego nośnika. 

...

Obecnie tez mam Quada Q9550, rzadko w moich sesjach Live pokazuje zuzycie 50%, szczerze to tylko raz mi sie tak zdarzyło, jak załadowałem Vanguarda z soczystym padem na full głosów pełne unisono czy tam pokrętło FAT..

ale dla własnego komfortu pracy, mysle ze im mocniejszy procek, tym lepiej.

[addsig]

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » piątek 08 lip 2011, 14:51

...

Co do dysków SSD - myślałem zeby zrobic lustro partycji systemowej i przenieśc na SSD np 40 GB marki INTEL - one sa chyba sprawdzone?

[addsig]

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 08 lip 2011, 16:13

...

Co do dysków SSD - myślałem zeby zrobic lustro partycji systemowej i przenieśc na SSD np 40 GB marki INTEL - one sa chyba sprawdzone? ...

Generalnie im starszy dysk tym większy proces technologiczny.  Warto zauważyć że obecne dyski 25nm mają około  5000 cykli zapisu i kasowania 3000 http://twojepc.pl/graph0/news11/23259_2.jpg. Bałbym sie uzyc takiego dysku do sesji nagraniowych. Tenlimi t jestem wstanie wyczerpac w 2 lata, albo i prędzej (nie mówie o systemach sztucznie podnoszące zywotność). Jedyne gdzie widze sens i nie bałbym sie to użyć to na dysk systemowy lub partycje bibliotek sampli. Bo system sobie moze paść zawsze go odzyskam z kopii (tyle ze dysk trzeba wtedy podmienic). A sample zreguły są zawsze do odczytu. Zdrugiej jednak strony, przy duzej ilosci pamieci RAM powyżej 10GB zauwazylem ze system buforuje ok 2GB danych. Dysk systemowy prawie wogóle nie pracuje. A rzeczy które uruchamiam cyklicznie siedzą w błyskawicznym RAM'ie i są dostene bez udzialu dysku. To tak nawiasem.  

ODPOWIEDZ