Cubase 5 i Win7 64-bit - bardzo wysokie zużycie ASIO

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Freestate

Cubase 5 i Win7 64-bit - bardzo wysokie zużycie ASIO

Post autor: Freestate » środa 03 sie 2011, 11:58

Witam

Mam problem, na który ciężko znaleźć gdzieś odpowiedź (być może jest gdzieś w zasobach tego forum, nie wiem), który jednocześnie powoduje coraz większą irytację i przerwę w tworzeniu, na którą nie mogę sobie pozwolić...

Czy ktoś może pomóc?

Problem jest prosty...

Przedstawie go na przykładzie wtyczki Omnisphere.

Na poprzednim, zwykłym komputerze (zwykły 2 rdzeniowy procesor, 4gb ram, win xp) mogłem załadować wszystkie 8 części w Omnispherze długimi próbkami, dodatkowo otworzyć kilka innych dużych i konkretnych vst, efektów, orkiestry symfoniczne itd. Zużycie ASIO wahało się w okolicach 30-40% i dało się jakoś pracować.

Na nowym kupionym kilka dni temu komputerze (6 rdzeniowy procesor, 16gb ram, win7 64bit) otworzę 3 próbki w Omni i na tym koniec! ASIO skacze powyżej 50%, momentami do 100%, zapala się czerwona lampka i cały projekt leży, w ostateczności zamyka się Cubase. Po 30 sekundach projektu i jednym otwarym pluginie koniec pracy!

O co tu chodzi??

Oczywiście wszystkie sterowniki do karty (Presonus 16.4.2) są najnowsze, wszystko wydaje się być skonfigurowane poprawnie.

Prosiłbym o jakieś wskazówki...

www.undermathic.com
www.facebook.com/undermathic

Awatar użytkownika
lukashhh1

Re: Cubase 5 i Win7 64-bit - bardzo wysokie zużycie ASIO

Post autor: lukashhh1 » środa 03 sie 2011, 12:41

Wskazówka 1: Sprawdz kompatybilnośc swojej karty z płytą glówną - jaka to karta -  jak na FW -  sprawdz jaki masz chipset FireWire na płycie.

Po drugie - porządna optymalizacja Windows 7 - bez tego trudno o spokojna pracę...

[addsig]
Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » środa 03 sie 2011, 12:43

Wydaje mi się, że jednak nadal poczciwy Windows XP to najlepsza opcja do audio...

[addsig]
Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Freestate

Post autor: Freestate » środa 03 sie 2011, 13:04

Presonus łączy się przez firewire, ale używam do tego specjalnej karty z chipsetem TI, dokładnie takiej jaka jest zalecana w instrukcji.

Co rozumiesz poprzez optymalizację Windowsa?
www.undermathic.com

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 03 sie 2011, 14:01

...Presonus łączy się przez firewire, ale używam do tego specjalnej karty z chipsetem TI, dokładnie takiej jaka jest zalecana w instrukcji.
Co rozumiesz poprzez optymalizację Windowsa?...

Optymalizacja przy twojej konfiguracji to bajka. Twój komputer powienien swobodnie łyknąć cały system jedną dziurką od nosa nawet nie podkichując (mam słabszą konfiguracje niż ty i jedyna co wyłączyłem to animowane Aero i wygładzanie czcionek, bo bo wole ostry obraz i błyskawiczną reakcje okienek). Ale nawet z Aero powinno działać plynnie na takiej konfiguracji.  Tu jest jakiś inny problem.  

Sciągnij darmowe narzędzie DPC Latency Checker i sprawdź jakie wartości wkarze ta aplikacja. Zarówno podczas pracy jak i na luzie.

Często jeszcze błędy aplikacji w ględem systemu - pracowales wcześniej na tej samej wersji aplikacji ale na innym systemie tak? Sterowniki interfejsu lub nawet układu graficznego.

Ja pracuje na podobnej konfiguracji (tyle że inny interfejs i DAW), i wszytsko chodzi perfect.

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » środa 03 sie 2011, 14:13

...
...Presonus łączy się przez firewire, ale używam do tego specjalnej karty z chipsetem TI, dokładnie takiej jaka jest zalecana w instrukcji.
Co rozumiesz poprzez optymalizację Windowsa?...

Optymalizacja przy twojej konfiguracji to bajka. Twój komputer powienien swobodnie łyknąć cały system jedną dziurką od nosa nawet nie podkichując (mam słabszą konfiguracje niż ty i jedyna co wyłączyłem to animowane Aero i wygładzanie czcionek, bo bo wole ostry obraz i błyskawiczną reakcje okienek). Ale nawet z Aero powinno działać plynnie na takiej konfiguracji.  Tu jest jakiś inny problem.  

Sciągnij darmowe narzędzie DPC Latency Checker i sprawdź jakie wartości wkarze ta aplikacja. Zarówno podczas pracy jak i na luzie.

Często jeszcze błędy aplikacji w ględem systemu - pracowales wcześniej na tej samej wersji aplikacji ale na innym systemie tak? Sterowniki interfejsu lub nawet układu graficznego.

Ja pracuje na podobnej konfiguracji (tyle że inny interfejs i DAW), i wszytsko chodzi perfect.

...

DPC Latency Checker pozwoli ci okreslic czy masz problem z latencją DPC, natomiast co ja powoduje ( tzn jaki proces ), dowiesz sie instalując inny program, LatencyMon.

Tu masz link:

http://www.native-instruments.com/knowledge/questions/847/Windows+7+Tuning+Tips+for+audio+processing

Ten program odpowie ci na pytanie, jaki proces wprowadza opóźnienie do systemu, co może podowowac dropy i byc powodem dużego zuzycia procesora.

Zainstaluj go i postępuj zgodnie ze wskazówkami, przejrzyj dokładnie log z wynikami,.

[addsig]

Freestate

Post autor: Freestate » środa 03 sie 2011, 14:35

Oczywiście, wcześniej używałem dokładnie tego samego Cubase'a, tych samych pluginów, tyle, że na dupowym komputerze (dobrym jak na 2007 rok) i wszystko działało ok przez 4 lata, zero problemów.

Przejrze to wszystko o czym mówicie, ale znając mojego pecha do sprzętu to nie będzie nic z tych rzeczy, tylko coś specjalnego :)

www.undermathic.com

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » środa 03 sie 2011, 14:42

...
 Oczywiście, wcześniej używałem dokładnie tego samego Cubase'a, tych samych pluginów, tyle, że na dupowym komputerze (dobrym jak na 2007 rok) i wszystko działało ok przez 4 lata, zero problemów.

Przejrze to wszystko o czym mówicie, ale znając mojego pecha do sprzętu to nie będzie nic z tych rzeczy, tylko coś specjalnego :)
...

Zawsze możesz sprzedac peceta i przejśc na Logica:)

sam sie nad tym zastanawiam... :)

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » środa 03 sie 2011, 15:53

Sprawdziłbym dwie rzeczy:

1. Czy przypadkiem nie jest wybrany Direct X ASIO Full Duplex albo Multimedia ASIO - głupie przeoczenie, a powoduje faktyczny wzrost zużycia mocy procka.

2. Ustawienia latencji - możliwe, że po przeinstalowaniu Presonusa, defaultowo jest ona ustawiona za nisko.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 03 sie 2011, 17:26

...Zawsze możesz sprzedac peceta i przejśc na Logica :) sam sie nad tym zastanawiam...

Tia..., chyba tylko po to, aby mieć ten sam albo podobny problem. Tyle, że ze znacznie mniejszym supportem
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ODPOWIEDZ