Przyznam, że nie kumam czaczy

Najlepszymi programami do ściągania aktualizacji są te zawarte już w przeglądarkach. Chyba, że ktoś prosi się o kłopoty, o duże kłopoty.
[addsig]
...Witam.
forum EiS to bardzo dobre forum.
Ale przydałoby mu się parę zmian:
- możliwość dodawania własnych awatarów,
- możliwość edycji postów....
Edycja postów - zgoda, jest to zresztą sugestia niejednego forumowicza, gdyż przy szybkim pisaniu zdarzają się różne literówki, ale awatar? Czy to naprawdę jest tu najważniejsze? Polemizowałbym :)
Jestem tu raptem pare dni, ale dominujace wrazenie to przerazajaca puuuuuuuuuustka i praktycznie zero aktywnosci. 3-4 posty na dzien (patrz: lista ostanich postow). Pytanie: czy to norma tutaj? Czy moze sa jakies objektywne przyczyny (wakacje?)?
...
Jestem tu raptem pare dni, ale dominujace wrazenie to przerazajaca puuuuuuuuuustka i praktycznie zero aktywnosci. 3-4 posty na dzien (patrz: lista ostanich postow). Pytanie: czy to norma tutaj? Czy moze sa jakies objektywne przyczyny (wakacje?)
Wiesz, generalnie mogę stwierdzić, że wszystko już zostało napisane. Nowych, ciekawych produktów mało, te same tematy się zaczynają powtarzać. Nie jest tak jak kiedyś, fakt, sporo kolegów aktywnych już nie pisze tutaj a nowi zadają pytania w kółko na te same tematy (respect dla wyjątków). Po prostu tematy się wyczerpują. I to nie przez wakacje.
To brzmi tak jak by wraz z forum EiS powstal muzyczno-produkcyjny swiat i teraz po paru(nastu) latach rzeczywiscie wszystko juz jest wtorne, przemielone i omowione. A IMVHO tak nie jest. Przeciez tak naprawde ciagle pojawia sie cos nowego. OK, maksimum ostaniej rewolucji w studio (wirtualizacja sprzetu na zwyklym PC-cie) mamy juz za soba, ale jeszcze raz - to nie znaczy, ze juz nie ma oczym mowic. Raczej sie nie chce. I to w tym dopatruje sie przyczyny. Po prostu zwyczajnie niechciejstwo. A szkoda.
To chyba nie jest niechęć mówienia, tylko bardziej (mam nadzieję, że nie obrażę nikogo) zakucie horyzontalne. Np. Weź napisz o czymś nieznanym na naszym rynku (np. nowe monitory), to i tak się posypią Adamy, KRK i Geneleci, bo na nieznane nam rzeczy jesteśmy zamknięci.
To samo jeśli chodzi o mikrofony. Ile można czytać zapytań a tanie MXL`e, AKG i pochodne? Było tyle fajnych firm już w Polsce i ciągle się pojawiają u coraz to innych dystrybutorów, ale z tego co widzę, bez skutku.
Co do nowego sprzętu i rozwiązań - fakt, pojawiają się nowe rzeczy, ale wszystko to w większości moim zdaniem odgrzewane kotlety. Osobiście mi też się nie chcę już pisać o kolejnej plastikowej klawiaturze sterującej made in China, tanich interfejsach audio z tą samą funkcjonalnością co poprzednie modele...itd. Na cholerę mi to?
Po prostu idzie nowa generacjiac "Twórców i homerecordingowców", która ma podejście takie jakie ma. Wszystko podane na talerzu, najlepiej za darmo. Nie mówię, że wszyscy są tacy, ale ludzie już nie potrafią czytać, wyszukiwać podobne tematy jak swoje zapytania i dopisać tam, itd itp.
Smutne to jest, ale pewien etap się chyba kończy. Sam się wiele nauczyłem na forum, z magazynu, ale jak pisałeś tematy zaczynają się powtarzać. Dla nowego pokolenia. Ja nauczyłem się (tak myślę) tego co chciałem z podstaw i bardziej zaawansowanych rzeczy. Są też inni, którzy to już uczynili i są krok dalej od takich postów. Mają już własne patenty na różne rzeczy i albo zechcą się dzielić ciekawostkami i sposobem w jaki Oni "to robią", albo i nie. Jeślki nie, zostaną te tematy, które czytamy tu często obecnie, a reszta wraz z tymi to już powtórka.
...
Witam kolegów po raz pięćsetny - mały jubileusz, z okazji którego chciałbym coś napisać. Pamiętam swoje początki tutaj - rachityczne, infantylne pytania etc, czyli typowy początkujący. Koledzy z forum nigdy nie potraktowali mnie lekceważąco, przeciwnie, podpowiadali różne rozwiązania, udzielali bezcennych porad. Nie ograniczyłem się jednak do zdobywania wiedzy (głównie realizatorskiej, bo muzycznej trochę posiadam ) poprzez ciągłe pytania, lecz studiowałem - głównie materiały zawarte w naszym Miesięczniku. Gdy czegoś naprawdę nie rozumiałem, pytałem i otrzymywałem odpowiedź.
Reasumując - dziękuję tym wszystkim, którzy zechcieli podzielić się ze mną swoją wiedzą i doświadczeniem, lecz przede wszystkim bardzo dziękuję Miesięcznikowi i tworzącym go Ludziom - specjalnie przez duże "L". EiS to ogromna kopalnia wiedzy, z której w jakimś tam procencie skorzystałem. Dzięki Wam pracuję dziś na VSTi, które są dla mnie czymś szczególnym. Bez Was mógłbym o czymś takim jedynie pomarzyć. Pomijając materiały publicystyczne niejednokrotnie zwracałem się do naszych Redaktorów (m.in. Panów Tomasza Wróblewskiego, Macieja Polańskiego, Macieja Dobrskiego i Wojciecha Chabinki) z różnymi pytaniami i ZAWSZE otrzymałem komunikatywną odpowiedź.
I jeszcze słówko o pewnej Pani - Agnieszce Iwacyk. Przesympatyczna i tak bardzo uczynna, że aż głupio mi było prosić o takie czy inne materiały - zawsze je otrzymałem.
Jeszcze raz wszystkim - Redakcji i Kolegom z okazji 500-go wpisu serdecznie za wszystko dziękuję.
Andrzej Mariusz Kolendo - Poznań ...
Ja się podpisuję pod podziękowaniami. Bardzo dużo się nauczyłem dzięki EIS i Waszej pomocy. :)
Pozdrowienia z Poznania :).
P.S. Ciekawe kto jeszcze jest z Poznania:).
Pod podziękowaniami jednak i ja się podpiszę Mam miłe wspomnienia związane z tym forum.
Pozdrawiam wszystkich!