HD 280 Professional

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Re: HD 280 Professional

Post autor: yaniki » poniedziałek 01 gru 2003, 13:55

...czy ktos moze miał stycznosc z tymi słuchawkami , wczoraj byłem w M.Markt , chciałem posłuchac tak bardzo zachwalanych tutaj HD 600 ,,,,,, hmm. dawno sie tak bardzo nie rozczarowałem , ktos kto pisał ze sa to IDEALNE SŁUCHAWKI DO PRACY . chyba nie wie o czym pisze..... HD 600 , Adiofilskie brzmienie w ktorych wszystko pieknie słychac , duuzo gory , i przyznam sie ze po 10 min, byłem zmeczony tą ""IDEALNIE -piekna Barwa "" miałem ze soba płyte ze specjalnie przygotowanym złym zgraniem, oraz zachodnim numerem zgranym SUPER . no i ..... jakiez było moje rozczarowani kiedy owo Złe zgranie brzmiało w miare dobrze , TOTALNA PORAZKA ... Pytanko, czy ktos kiedys testował miał, czy posiada HD 280 ? ...

Zgadzam się z tym, że HD 600 męczą szybko uszy, ale myślę, że to jest związane z "niepodbarwaionym", a więc w pewien sposób nieatrakcyjnym brzmieniem tych słuchawek. Natomiast co do klarowności czy naturalności tego brzmienia nie mam zastrzeżeń (oczywiście zdaję sobie sprawę, że to w dużej mierze kwestia subiektywnego odbioru).

Natomiast HD280 wydają mi się zupełnie innym modelem jeśli chodzi o zastosowania: HD600 używam np. do budowania brzmień, komponowania, a ze względu na otwartą budowę raczej nie nadają się na scenę; HD280 są natomiast widziałem często u ludzi używających ich na scenę (ten model jest chyba dosyć głośny, prawda), zwłaszcza DJ-jów

Awatar użytkownika
stereophonic
Kontakt:

Post autor: stereophonic » poniedziałek 01 gru 2003, 14:16

...NIE MA słuchawek, któe grają tak jak monitory.

Wybij sobie z głowy te utopię....

No i nie wiem czy Akurat kol.MB ma racje ............. Proponuje przyjzec sie tym Słuchawkom

AKG -K 1000
Pozdrawiam Stereophonic

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » poniedziałek 01 gru 2003, 14:29

oczywiscie ze nie ma . i wcale takich nie szukam opinji na temat tych słuchawek, jak rowniez HD 265 ...

jeżeli dobrze rozumiem to zakręcone zdanie - to chciałbyś usłyszeć opinię o HD 265 ...

no mam takie i:

- konstrukcja zamknięta i kupiłem je między innymi ze względu na dobrą izolację - i to się sprawdza.

- ta sama konstrukcja powoduje jednak że dźwięk jest trochę skonturowany (wychodzi przy dłuższym słuchaniu)

- jak testowałem to spodobały mi się bardziej niż Beyerdynamic 770 pro (mam nadzieję, że dobrze zapamiętałem model). W cięższej muzyce grają przyzwoicie

- bas jest dobry i mocno słyszalny - ale można za ich pomocą tylko kontrolować czy jest bo próby ustawiania brzmienia instrumentów basowych lub stopy ... hehe - porażka

- w środku jest coś chyba podbitego (jednak ! pomimo nazwy linear) bo zrobiłem kiedyś eksperyment z ustawianiem przesterowanej gitary (czego z zasady nie można robić na słuchawkach).

Podsumowując to niezłe słuchawki do a) nagrywania (izolacja!) b) odsłuchiwania po nocach c) kontroli pewnych elementów względem monitorów

cena była promocyjna więc nie żałuję - ale chciałbym mieć również lepszy model.

Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » poniedziałek 01 gru 2003, 14:44

opinię o HD 265 ...

no mam takie i:

- konstrukcja zamknięta i kupiłem je między innymi ze względu na dobrą izolację - i to się sprawdza.

- ta sama konstrukcja powoduje jednak że dźwięk jest trochę skonturowany (wychodzi przy dłuższym słuchaniu)

- jak testowałem to spodobały mi się bardziej niż Beyerdynamic 770 pro (mam nadzieję, że dobrze zapamiętałem model). W cięższej muzyce grają przyzwoicie

- bas jest dobry i mocno słyszalny - ale można za ich pomocą tylko kontrolować czy jest bo próby ustawiania brzmienia instrumentów basowych lub stopy ... hehe - porażka

- w środku jest coś chyba podbitego (jednak ! pomimo nazwy linear) bo zrobiłem kiedyś eksperyment z ustawianiem przesterowanej gitary (czego z zasady nie można robić na słuchawkach).

Podsumowując to niezłe słuchawki do a) nagrywania (izolacja!) b) odsłuchiwania po nocach c) kontroli pewnych elementów względem monitorów

Dzieki, .......... bardzo mmi pomogła ta opinja, gdyz głownie chciałem sie dowiedziec jak zachowuja sie te słuchawki w dolnych czestotliwosciach ...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 01 gru 2003, 15:32

Stereophonic:

Po prostu mi się nie chce. Temat słuchawek był już tutaj poruszany dziesiątki razy i wszystko, co było do powiedzenia na ten temat już napisano. Wystarczy użyć wyszukiwarki u góry strony. Co do K-1000, to sorry, ale jeśli twierdzisz, że grają jak monitory, to nie wiesz co piszesz.

Awatar użytkownika
stereophonic
Kontakt:

Post autor: stereophonic » poniedziałek 01 gru 2003, 15:50

...Stereophonic:

Po prostu mi się nie chce. Temat słuchawek był już tutaj poruszany dziesiątki razy i wszystko, co było do powiedzenia na ten temat już napisano. Wystarczy użyć wyszukiwarki u góry strony. Co do K-1000, to sorry, ale jeśli twierdzisz, że grają jak monitory, to nie wiesz co piszesz.

...

MB moze TY nie wiesz co piszesz, bo nigdzie nie papisałem ze graja jak Monitory :) czytaj uwaznie .CO sie tyczy K-1000 , nie wiem czy graja czy nie jak monitory ... ale wiem co przeczytałem na syronie AKG , ale moge sie mylic , a jesli tak to mam nadzieje ze mnie osiwecisz :)
Pozdrawiam Stereophonic

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 01 gru 2003, 16:10

MB moze TY nie wiesz co piszesz, bo nigdzie nie papisałem ze graja jak Monitory :) czytaj uwaznie .

Owszem, tak napisałeś. Zaprzeczyłeś mojemu stwierdzeniu, że nie ma słuchawek, które grają jak monitory i podałeś jako przykład ten model AKG, jak się teraz okazuje na podstawie lektury reklamówki na stronie prodcenta. Radzę na drugi raz trochę realizmu

K-1000 grają jak większość innych przeciętnych jakościowo słuchawek. I jak każde inne, na Twoich uszach zabrzmią inaczej niż na moich, bowiem ich charakterystyka w dużym stopniu zależy od anatomii małżowiny. Jednak prezentacja sceny, stereofonia i bas nie mają nic wspólnego z odsłuchem monitorowym, a pod względem detaliczności i rozdzielczości trochę im brakuje.

Awatar użytkownika
stereophonic
Kontakt:

Post autor: stereophonic » poniedziałek 01 gru 2003, 16:23

K-1000 grają jak większość innych przeciętnych jakościowo słuchawek. I jak każde inne, na Twoich uszach zabrzmią inaczej niż na moich, bowiem ich charakterystyka w dużym stopniu zależy od anatomii małżowiny. Jednak prezentacja sceny, stereofonia i bas nie mają nic wspólnego z odsłuchem monitorowym, a pod względem detaliczności i rozdzielczości trochę im brakuje....

zapomniałes Dodac , no i kosztuja 1000 $
Pozdrawiam Stereophonic

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » poniedziałek 01 gru 2003, 16:27

M B , czy mozesz powiedziec , ktore słuchawki ty bys polecił ?

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 01 gru 2003, 16:50

...M B , czy mozesz powiedziec , ktore słuchawki ty bys polecił ? ...

Więc dobrze, JESZCZE RAZ.

Szczerze mówiąc, to bardzo zależy do czego. Trzeba być świadomym, że wszystkie słuchawki, nawet te najdroższe, okrutnie kłamią.

Jeśli mowa o zastosowaniach studyjnych, taki jak monitoring przy nagrywaniu czy drobiazgowa kontrola śladów przy miksie, to KD240 czy HD265 są całkiem dobre. Ale mogą też być i inne. Tak naprawdę najistotniejsze jest, żeby były szczegółowe, nie uwypuklały niczego (biorąc pod uwagę specyfikę anatomiczną użytkownika) i wygodnie leżały. Dlatego uważam, że wypowiedzi typu "model xx jest najlepszy, reszta to szajs" są zupełnie bez sensu. Należy samemu porównać.

Jeśli mowa o ustawianiu brzmienia, proporcji, korekcji czy panoramy przy miksowaniu to setny raz odradzam jakiekolwiek słuchawki.

Jeśli mowa o zastosowaniach estradowych to niestety nie powiem, bo otwarcie przyznaję, że brak mi doświadczenia.

ODPOWIEDZ