Waldorf Blofeld

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Redakcja

Re: Waldorf Blofeld

Post autor: Redakcja » poniedziałek 16 sty 2012, 13:56

...Ponieważ nadal nie byłem ukontentowany zresetowałem wszystkie systemy za pomocą pliku "ratunkowego" załadowanego kablem midi i postawiłem na czysto ostatni (v1_15) OS...

Plik "ratunkowy" sprowadza Blofelda do punktu wyjścia. Czyli jeśli wina tkwi w firmware, to cała operacja z wersjami powinna być powtórzona.

...Wyjście słuchawkowe jest praktycznie głuche i niemożliwe do realnego wykorzystania. Tylko aby nie pominąć żadnego (być może istotnego) faktu - przy naprawdę intensywnym wsłuchiwaniu się w słuchawki słychać najprawdopodobniej że cośtam w szumie tła gra i chyba jest to brzmienie blofelda...
Oj, i tu chyba mamy już jasnośćFrown.
Niestety, na to pomoże już tylko serwis - w temacie może nie samych przetworników D/A (bo skoro coś słychać, to pewnie działają poprawnie), lecz raczej toru wzmacniaczy końcowych audio.

[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Piniol
Kontakt:

Post autor: Piniol » czwartek 26 sty 2012, 01:09

Kupiłem Blofelda od momentu, kiedy tylko pojawił się w sprzedaży. Niestety sprzedałem go po kilku miesiącach i zacząłem za nim trochę tęsknić. Przez te kilka lat przewinęło się u mnie kilka innych syntezatorów. Analogowe rupiecie zaczynają mnie trochę ograniczać. Myślałem o iPadzie i wirtualnych instrumentach na niego, ale koledzy mi odradzają ten pomysł ze względu na 16 bitowy dźwięk. Widzę, że przez ten czas bardzo się ruszyło do przodu w kwestii edytorów i firmware. 

Moje pytanie - czy po wszystkich poprawkach instrument sprawia jakieś problemy, zawiesza się w okreslonych momentach, czy są  rzeczy do poprawienia, na które czekacie? Pozdrawiam!

Muzyk jazzowy, skrzypek, klawiszowiec.
http://www.myspace.com/bienczyckidominik

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » czwartek 26 sty 2012, 01:49

...
Kupiłem Blofelda od momentu, kiedy tylko pojawił się w sprzedaży. Niestety sprzedałem go po kilku miesiącach i zacząłem za nim trochę tęsknić. Przez te kilka lat przewinęło się u mnie kilka innych syntezatorów. Analogowe rupiecie zaczynają mnie trochę ograniczać. Myślałem o iPadzie i wirtualnych instrumentach na niego, ale koledzy mi odradzają ten pomysł ze względu na 16 bitowy dźwięk. Widzę, że przez ten czas bardzo się ruszyło do przodu w kwestii edytorów i firmware. 

Moje pytanie - czy po wszystkich poprawkach instrument sprawia jakieś problemy, zawiesza się w okreslonych momentach, czy są  rzeczy do poprawienia, na które czekacie? Pozdrawiam!...

TAK, nadal jest źle, osobiście to mój najgorszy zakup. Prawie 3000 wywalone w błoto. Nigdy nic więcej od tej firmy!!

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » czwartek 26 sty 2012, 08:15

u mnie bez problemów, mam wersję desktop z rozszerzeniem Sample License
[addsig]
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
orbita

Post autor: orbita » czwartek 26 sty 2012, 09:24

U mnie zaczyna coraz bardziej przekłamywać enkoder selekcji. Czy ktoś z was już wymieniał enkoder? Może wlutowanie kondensatorków, ale czy na długo to zadziała?

Piniol
Kontakt:

Post autor: Piniol » czwartek 09 lut 2012, 13:18

Podobno ta metoda jest sprawdzona - nie robiłem nic jeszcze bo na razie mój świeżo kupiony używany desktop przekłamuje tylko na jednym enkoderze ale da się z tym żyć. http://synth.stromeko.net/DIY.html

Piniol
Kontakt:

Post autor: Piniol » poniedziałek 13 lut 2012, 16:50

Mam problem, w trybie multi nagrywam ścieżkę w ableton live. Klawiatura axiom 2nd gen podłączona usb, blofeld też usb. Wszystko się pięknie nagrywa, nawet ruchy gałek. Na ścieżce wybrany axiom midi in, blofeld midi out. Fadery ustawione na 7 - mainvolume działają z dużym opóźnieniem, najgorszy jest pitchbend - bardzo nieprecyzyjnie i skokowo chodzi. Bez abletona wszystko chodzi płynnie, na edytorze blofeld sound organizer też bez zastrzeżeń. Czy ktoś może doradzić, co jak skonfigurować poprawnie midi w abletonie? Mam wersję 8.1.4

Piniol
Kontakt:

Post autor: Piniol » poniedziałek 13 lut 2012, 18:09

Problem rozwiązany. W preferencjach midi rozwinąć zakładkę output: waldorf blofeld i przełączyć port type z MME na Direct music. Co za wredny program - straciłem pół dnia. 

Tominus

Post autor: Tominus » środa 22 lut 2012, 14:39

Witam... 

Pytanie odnośnie Blofelda.

Jaki preamp zastosować aby nieco ocieplić brzmienie tego syntezatora?

Pozdrawiam

Piniol
Kontakt:

Post autor: Piniol » środa 22 lut 2012, 15:43

...
Witam... 

Pytanie odnośnie Blofelda.

Jaki preamp zastosować aby nieco ocieplić brzmienie tego syntezatora?

Pozdrawiam
...

Spróbuj najpierw użyć parametru drive w sekcji filtrów - naprawdę podgrzewa brzmienie!

ODPOWIEDZ