Pomoc w wyborze grooveboxa

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
AkselPL

Pomoc w wyborze grooveboxa

Post autor: AkselPL » niedziela 26 lut 2012, 13:53

Witam

Sprzedałem swojego Electriba MX-1 na ebayu tu się pochwalę że za 1700zł wejse sm:) Chcę kupić coś nowego nie koniecznie fabrycznego. 

Mam parę typów jak np Roland MC-808 bądź 909, Elektron Machinedrum albo jakś AKAI. MX-1 bardzo mi pasował ale że mam juz trochę urządzeń korga to chciałby dodać jakieś nowy charakter barw. W grę chodzi tylko hardware ponieważ bardzo sobie cenie stabilnośc i fizyczny kontakt z maszyną.

Na co warto zwrócić uwagę obecnie?

Chciałbym aby to była bitmaszyna z syntezatorem ale równie dobrze może być bez przy czym jestem osobą która bardziej stawia na używanie presetów do grania czyli gotowych dźwięków aniżeli wykręcania i bawienia się w budowanie wszystkiego od 0. Oczywiście są czasem chwile że lubię się pobawić, ale jeśli mam ochotę coś nagrać to chce to zrobić szybko póki mam pomysł i wene.

Preferuję metodę usiąć, wybrać, zagrać, nagrać, obrobić, wydać.

Budżet tak około 3500zł przy czym sprzęt nie musi być nowy.

Co ciekawego możecie i zasugerować?

Oczywiście w grę wchodzi tylko cyfra.

Pozdrawiam

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
psysutra

Re: Pomoc w wyborze grooveboxa

Post autor: psysutra » niedziela 26 lut 2012, 16:03

Jeśli chodzi o MC-ki, sugerowałbym już 909. O wiele więcej możliwości, posiada lepsze filtry. Niemniej to zestawienie, które podałeś to wór różnorodności. Elektron jest inny, Rolek też. Przy czym- znajomy (świeży) posiadacz 909ki sam mówi, że jest to doooooość skomplikowane. Warto zatem po prostu ogarnąć demka, spróbować macanka (poszukać możliwości też ofc). I wybierzesz coś dla siebie. Bo tak "na pałę" to można dostać łomot od członka plemienia ortalionu :(

Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 27 lut 2012, 07:48

...
Jeśli chodzi o MC-ki, sugerowałbym już 909. O wiele więcej możliwości, posiada lepsze filtry. Niemniej to zestawienie, które podałeś to wór różnorodności. Elektron jest inny, Rolek też. Przy czym- znajomy (świeży) posiadacz 909ki sam mówi, że jest to doooooość skomplikowane. Warto zatem po prostu ogarnąć demka, spróbować macanka (poszukać możliwości też ofc). I wybierzesz coś dla siebie. Bo tak "na pałę" to można dostać łomot od członka plemienia ortalionu :(...

Ja znowu słyszałem że podobno 808 jest nieco lepszy i nowszy.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » poniedziałek 27 lut 2012, 08:35

Już chciałem polecać Elektrony (Machinedrum i Monomachine) bo w kwestii 'groovebox' nie ma nic tak zawodowo brzmiącego i z takimi możliwościami, ale to są syntezatory i tam trzeba kręcić....szkoda, bo to są cudowne profesjonalne maszyny. Love !
Jestem grooveboxowym maniakiem od jakiś 10 lat i 'przeleciałem' właściwie już wszystko i maszyny jakie Tobie polecam z uwzględnieniem Twojego 'lenistwa" to:

E-mu PX-7,MP-7,XL-7 - masz presety ale i super mozliwości kręcenia nimi (zaawansowana synteza),mozliwość tworzenia własnych 4 warstwowych patchy - każda warstwa posiada 'niezależną syntezę', super filtry Z-Plane, gumowe pady, 200 przebiegów arpeggio, 16 arpegiio na pattern czyli na każdy track inne, mozliwości rozszerzeń o kości ROM z serii E-mu (4 sloty), dobry sound w porównaniu do Korgów MX,SX

Yamaha RS7000 - świetny w kategorii 'groove' czyli bajerancki sekwencer, sceny, cięcie pętli na plastry i tworzenie gotowej sekwencji odgrywającej te plastry, możliwośc remiksowania takiej petli w realtime (Loop Remix) 1064 prestów (jednak to AWM2 czyli brzmi to słabo na moje ucho) ja stosowałem jako sekwencer innych maszyn i sampler, w tej kategorii super.

P.S. nie wygłupiaj się z tym lenistwem tylko kupuj Elektrona, nic nie będzie już takie jak dawniej :)

[addsig]
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 27 lut 2012, 09:59

Tylko którego elektrona?

Mono, Octa czy Drum ?

Trochę o nich czytałem i oglądałem ale sam do końca nie jestem pewien różnic tych urządzeń.

Np oglądałem filmiki Octa i jakoś tak średnio mi sie podobało to co ludzie na nim robili.

[addsig]

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 27 lut 2012, 10:00

Odnośnie tych E-mu...

To nie wiem co napisać gdyż no nie mam zbytniej wiedzy na temat instrumentów emu. Stwierdziłbym że to nie ta półka co korg, roland czy yamaha. Nawet sie nie rozgladałem za emu.

[addsig]

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » poniedziałek 27 lut 2012, 11:06

...
Odnośnie tych E-mu...

To nie wiem co napisać gdyż no nie mam zbytniej wiedzy na temat instrumentów emu. Stwierdziłbym że to nie ta półka co korg, roland czy yamaha. Nawet sie nie rozgladałem za emu. ...

Wydaje mi się, że na E-Mu nie można kłaść tak od razu kreski. Mają swój znaczny wkład w historię samplerów.

Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Post autor: Marc.The.Drummer » poniedziałek 27 lut 2012, 12:23

To nie wiem co napisać gdyż no nie mam zbytniej wiedzy na temat instrumentów emu. Stwierdziłbym że to nie ta półka co korg, roland czy yamaha. Nawet sie nie rozgladałem za emu. ... 

Co jak co ale EMU ma taki sam wkład co Akai. Ich samplery były szczególnie lubiane przez wirtuozów muzyki hip hop i house [EMU sp1200 oraz Sp12 Turbo] oraz Drum & Bass [E6400 Ultra oraz E64]. Korg, Yamaha oraz Roland bardziej się popisali na polu syntezy aniżeli na samplerach i grooveboxach. Jeżeli ma być to sampler z sekwencerem to skłoniłbym sie bardziej w stronę Akai MPC których modeli jest na tyle dużo że znając swoje potrzeby jestes w stanie cos dla siebie wybrac oraz przewertować ofertę Elektrona. Szczególnie ciekawa jest konstrukcja Octatracka którym mozna sie naprawde popisywac bawiac sie samplami :)

http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 27 lut 2012, 13:16

...

Co jak co ale EMU ma taki sam wkład co Akai. Ich samplery były szczególnie lubiane przez wirtuozów muzyki hip hop i house [EMU sp1200 oraz Sp12 Turbo] oraz Drum & Bass [E6400 Ultra oraz E64]. Korg, Yamaha oraz Roland bardziej się popisali na polu syntezy aniżeli na samplerach i grooveboxach. Jeżeli ma być to sampler z sekwencerem to skłoniłbym sie bardziej w stronę Akai MPC których modeli jest na tyle dużo że znając swoje potrzeby jestes w stanie cos dla siebie wybrac oraz przewertować ofertę Elektrona. Szczególnie ciekawa jest konstrukcja Octatracka którym mozna sie naprawde popisywac bawiac sie samplami :)...

Tak nawiasem, o tych rolandach 808 i 909 ktoś wie coś więcej ?

[addsig]

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » poniedziałek 27 lut 2012, 13:19

...Tylko którego elektrona?
Mono, Octa czy Drum ?
http://www.elektron.se/
http://elektron-users.com/

Octatrack jest samplerem (i to jakim!), a więc czym typa nakarmisz......
Monomachine to 5 silników syntezy (VA, SID, Wavetable -własne waveformy również, FM, Voice Modelling-formant) + drum maszyna
Machinedrum to synteza perkusyjna z fizycznym modelowaniem + 12 bitowy sampler

Co do E-mu Command stations to jest to pierwsza liga bezapelacyjnie, a wg. zjada na śniadanie K,R i Y
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

ODPOWIEDZ