Cubase - jak zsynchronizować ścieżki?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
lllls

Cubase - jak zsynchronizować ścieżki?

Post autor: lllls » sobota 06 gru 2003, 10:24

Witam

mam utwór zgrany wokalnie zwrotkami i refrenami a do tego na dwóch osobnych śladach mam nagrany podkład muzyczny.

Teraz musze wszystko połączyć w jedną całość ,i jakoś mi to nie wychodzi ścieżki ustawiają się pod takty metronomu i cały czas nie moge trafić tak zeby było równo ,

czy można to zrobić w czasie ?a nie wedle metronomu ?

i jak to się robi ?,gdzie jes taka opcja?

PS

wszystkie sciezki są zgrane w audio

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Re: Cubase - jak zsynchronizować ścieżki?

Post autor: Velu » sobota 06 gru 2003, 10:51

Ustaw tempo całego projektu w Cubase i bedziesz mógł zsynchronizować całość a jeśli Wavey (poszczególne ślady mixu) zaczynają się niesynchronicznie to poprzycinaj odpowiednio każdy ślad który niewchodzi na bit. żeby drobno korygować przesunięcia każdego sladu ustaw rozdzielczość bitu na np 32 albo 64. Z tego co wiem nie mozna synchronizować bezpośrednio do czasu tylko do rytmu! (a moze sie myle??)

Pozdro - Robert

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » sobota 06 gru 2003, 10:52

Aha poprzycinać oczywiście początki lub ewentualnie dkleić kawałek ciszy z przodu :)

Awatar użytkownika
lllls

Post autor: lllls » poniedziałek 08 gru 2003, 00:51

...Aha poprzycinać oczywiście początki lub ewentualnie dkleić kawałek ciszy z przodu :) ...

Awatar użytkownika
lllls

Post autor: lllls » poniedziałek 08 gru 2003, 01:20

A możesz tak dokładniej wytłumaczyć jak to się robi ?nie miałem zabardzo z tym do czynienia, wszedłem do opcji Functions i jest tam kilka zeczy związane z wyrównaiem i nie zabardzo wiem co do czego służy

dzieki

pozdrawiam

WG

Post autor: WG » poniedziałek 08 gru 2003, 01:23

Aha poprzycinać oczywiście początki lub ewentualnie dkleić kawałek ciszy z przodu

A nie prościej wyłączyć opcję snap czyli przyciąganie do poszczególnych taktów. Jest tam taki przycisk >|<

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » poniedziałek 08 gru 2003, 09:40

Oczywiście, że prościej - jednak ja polecałbym jednak wyrównac ślady do początku taktu, a potem włączyć z powrotem Snap. To ułatwi póżniejsze opracje przy przenoszeniu sladów i nie będziesz musiał wsyztkiego zawsze wyrównywać....
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

ODPOWIEDZ