Pasmo podawane przez firmę ADAM, nie ma z prawdą absolutnie nic wspólnego (tak jak pasmo pierdziawek komputerowych za 20 zł z napisem 20 Hz - 20 KHz). Dla czego nie zwróciłeś uwagi na to że ADAM nie podaje przy jakim spadku określa pasmo? ADAM A5X przy 3 dB spadku zejdzie w najlepszym wypadku do okolic 60 Hz, a nie 50 Hz. Do 50 Hz z modeli z ~5" basem to zejdą ADAM S1X (ADAM zawyża wielkość woofera ... tzn. podają wielkość kosza, ale membrana jest realatywnie mniejsza niż w głośnikach konkurencji, więc te 0,5" można spokonie odjąć, by mieć pojęcie nt. wielkości woofera, i tak ADAM S1X to tak na prawdę kolumna z tak dużą membraną, jak konkurencja z ~5,5" basem)
...
No ale to z tego wynika, że nawet Adam A7x może miec mało dołu bo skoro Adam podaje swoje a w rzeczywistosci jest inaczej to wlasciwie nie wiadomo jak do tego podejsc..
Jesli chodzi o suby to ten co mam srednio nadaje sie pod monitory typu Adam bo wartosc jego nie przekracza 800 zl a sa suby za 2-3 tys wiec wydaje mi sie ze to troche przyrost formy nad trescia poza tym bezsensu miec wszystkie monitory, ktore wymagaja subwoofera.
Jestem troche w kropce, mam zamiar w najblizszym czasie przejsc sie do sklepu i posluchac jak graja ale no dziwi mnie to troche, ze niby w testach ludzie oceniaja monitor jako super sprzet i jest wyraźnie zaznaczone ze pomimo swoich rozmiarow ma calkiem przyzwoity dół.
Zastanawia mnie tylko to czemu ludzie tak polecaja Adamy, szczególnie a7x, jakby to bylo niewiadomo co..a z tego wynika ze idealne nie sa. Jezeli A7x sa polecane i w ogole taki dol wystarcza to dlaczego nagle A5x ma brzmiec inaczej i od razu bez dolu kompletnie..
Nie wiem ciezko wybrac jakies sensowne monitory, bo Adamy sa drogie a jesli by mialy grac (A5x) tak jałowo i płytko za 2,5 k to troche wyrzucenie gotowki bo sa ciekawsze np eventy 20/20 ktore mozna kupic juz za ok 2800, gdzie raczej obaw o dol nie bedzie, szczegolnie przy paśmie od 35 Hz-...(=/- 2db)z wooferem 7 cali...
Teraz tylko tak sie zastanaiwam na ile faktycznie a5x ma skrojony dol, no fakt woofer zbyt duzy nie jest ale ogólnie głosniki do najmniejszych nie należą przecież są jeszcze A3x znacznie mniejsze itd..no cos w tym musi chyba byc, a jednak ludzie zachwalaja rowniez A5x.