Adam A5x - opinie

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Kyle

Re: Adam A5x - opinie

Post autor: Kyle » poniedziałek 20 sie 2012, 12:33

Z drugiej jednak strony obecnie posiadam monitory Yamaha Ns-10 oraz Behringer Truth B2031, gdzie Truth  paradoksalnie z niemal 9 calowym wooferem schodzą podobnie jak A5X w okolice 50 Hz.

Pasmo podawane przez firmę ADAM, nie ma z prawdą absolutnie nic wspólnego (tak jak pasmo pierdziawek komputerowych za 20 zł z napisem 20 Hz - 20 KHz). Dla czego nie zwróciłeś uwagi na to że ADAM nie podaje przy jakim spadku określa pasmo? ADAM A5X przy 3 dB spadku zejdzie w najlepszym wypadku do okolic 60 Hz, a nie 50 Hz. Do 50 Hz z modeli z ~5" basem to zejdą ADAM S1X (ADAM zawyża wielkość woofera ... tzn. podają wielkość kosza, ale membrana jest realatywnie mniejsza niż w głośnikach konkurencji, więc te 0,5" można spokonie odjąć, by mieć pojęcie nt. wielkości woofera, i tak ADAM S1X to tak na prawdę kolumna z tak dużą membraną, jak konkurencja z ~5,5" basem)

Teddy80

Post autor: Teddy80 » poniedziałek 20 sie 2012, 17:24

Pasmo podawane przez firmę ADAM, nie ma z prawdą absolutnie nic wspólnego (tak jak pasmo pierdziawek komputerowych za 20 zł z napisem 20 Hz - 20 KHz). Dla czego nie zwróciłeś uwagi na to że ADAM nie podaje przy jakim spadku określa pasmo? ADAM A5X przy 3 dB spadku zejdzie w najlepszym wypadku do okolic 60 Hz, a nie 50 Hz. Do 50 Hz z modeli z ~5" basem to zejdą ADAM S1X (ADAM zawyża wielkość woofera ... tzn. podają wielkość kosza, ale membrana jest realatywnie mniejsza niż w głośnikach konkurencji, więc te 0,5" można spokonie odjąć, by mieć pojęcie nt. wielkości woofera, i tak ADAM S1X to tak na prawdę kolumna z tak dużą membraną, jak konkurencja z ~5,5" basem)
...

No ale to z tego wynika, że nawet Adam A7x może miec mało dołu bo skoro Adam podaje swoje a w rzeczywistosci jest inaczej to wlasciwie nie wiadomo jak do tego podejsc..

Jesli chodzi o suby to ten co mam srednio nadaje sie pod monitory typu Adam bo wartosc jego nie przekracza 800 zl a sa suby za 2-3 tys wiec wydaje mi sie ze to troche przyrost formy nad trescia poza tym bezsensu miec wszystkie monitory, ktore wymagaja subwoofera.

Jestem troche w kropce, mam zamiar w najblizszym czasie przejsc sie do sklepu i posluchac jak graja ale no dziwi mnie to troche, ze niby w testach ludzie oceniaja monitor jako super sprzet i jest wyraźnie zaznaczone ze pomimo swoich rozmiarow ma calkiem przyzwoity dół.

Zastanawia mnie tylko to czemu ludzie tak polecaja Adamy, szczególnie a7x, jakby to bylo niewiadomo co..a z tego wynika ze idealne nie sa. Jezeli A7x sa polecane i w ogole taki dol wystarcza to dlaczego nagle A5x ma brzmiec inaczej i od razu bez dolu kompletnie..

Nie wiem ciezko wybrac jakies sensowne monitory, bo Adamy sa drogie a jesli by mialy grac (A5x) tak jałowo i płytko za 2,5 k to troche wyrzucenie gotowki bo sa ciekawsze np eventy 20/20 ktore mozna kupic juz za ok 2800, gdzie raczej obaw o dol nie bedzie, szczegolnie przy paśmie od 35 Hz-...(=/- 2db)z wooferem 7 cali...

Teraz tylko tak sie zastanaiwam na ile faktycznie a5x ma skrojony dol, no fakt woofer zbyt duzy nie jest ale ogólnie głosniki do najmniejszych nie należą przecież są jeszcze A3x znacznie mniejsze itd..no cos w tym musi chyba byc, a jednak ludzie zachwalaja rowniez A5x.

Kyle

Post autor: Kyle » poniedziałek 20 sie 2012, 18:12

No ale to z tego wynika, że nawet Adam A7x może miec mało dołu bo skoro Adam podaje swoje a w rzeczywistosci jest inaczej to wlasciwie nie wiadomo jak do tego podejsc..

ADAM A7X schodzą do 51 Hz (-3 dB). Faktycznie sporo się jeszcze dzieje (w wielu utworach) w przedziale 40-50 Hz, więc wskazane, by nie było to tłumione.

Kyle

Post autor: Kyle » poniedziałek 20 sie 2012, 18:14

Nie wiem ciezko wybrac jakies sensowne monitory, bo Adamy sa drogie a jesli by mialy grac (A5x) tak jałowo i płytko za 2,5 k to troche wyrzucenie gotowki bo sa ciekawsze np eventy 20/20 ktore mozna kupic juz za ok 2800, gdzie raczej obaw o dol nie bedzie, szczegolnie przy paśmie od 35 Hz-...(=/- 2db)z wooferem 7 cali...

EVENT 20/20BAS to zamulony szajs przewalonym dołem.

Teddy80

Post autor: Teddy80 » poniedziałek 20 sie 2012, 19:19

No to w takim razie jaki typ monitora jest najlepszy ktory by mial w miare ok dolne pasmo i dobra gore i srodek?

Chodzi mi o to ze siedzi producent i ma po obydwu stronach pare monitorow i on w ten sposob rozpoczyna produkcje i pewnie w jakims sensie miks tez, jedynie mastering jest oddawany do realizacji przez wieksze studia.

No bo subwoofer swoja droga ale watpie zeby wszedzie w home-studiach ludzie uzywali subwooferow.

Bo np co mozna powiedziec o paczkach Yamaha MSP5? Znajomy uzywa ich i twierdzi ze tam zadnego suba nie potrzeba. Wystarczy sie dobrze nauczyc jak graja.

Zastanawiam sie tylko po co sa takie male monitory(4-5 calowe woofery..), bo nawet jak dla mnie aranzowanie jest skomplikowane gdy nie slyszy sie w ogole dolu, o miksie juz nie mowiac. Chyba ze male monitory gdzies tam w daleko idacych rozwiazaniach wymagaja suba.

Kyle

Post autor: Kyle » poniedziałek 20 sie 2012, 21:05

Bo np co mozna powiedziec o paczkach Yamaha MSP5? Znajomy uzywa ich i twierdzi ze tam zadnego suba nie potrzeba. Wystarczy sie dobrze nauczyc jak graja.

Zgodnie z pomiarami od producenta, to będzie podobnie do A5X. Tak czy inaczej MSP5 schodzą gdzieś do 59 może 58 Hz przy 3 dB spadku.

Sprawa jest prosta ... w danej puli pieniędzy możesz kupić coś co zejdzie niżej, ale będzie ogólnie mniej dokładne w tym paśmie co gra lub vice-versa.

Też kiedyś myślałem nad A5X, MSP5, ale chciałem trochę basu, więc skończyło się na A7X. Mogę polecić też APS IO. To chyba najciekawsze propozycje łączące szerokość pasma z dokładnością ... i to wszystko w bliskim polu. Oczywiście jak masz więcej gotówki to są Unity Audio The Rock MKII (precyzja, obudowa zamknięta i zejście do 35-37Hz -3 dB ... cena to teraz jakoś 10 tys. +-2-3 tys.)

Teddy80

Post autor: Teddy80 » poniedziałek 20 sie 2012, 21:32

Ok tylko zastanawia mnie jedno czy na monitorach z 5 calowym wooferem można dobrze produkować muzyke? Aranzowac pewnie tak ale gorzej z miksem..

No wlasnie ale z kolei jak sie to ma do tego co niektórzy twierdza ze do malych pomieszczen 5-6 cali wystarczy, nie kupuje sie wielkich monitorow przy malych pokojowych studiach, tzn ze co? Nie potrzeba slyszec dolnego pasma?

I jeszcze ciekawi mnie jedno dlaczego jesli nie a5x to a7x a nie np A8x, ktore sa jeszcze wieksze a co za tym idzie ten dol bedzie jeszcze szerszy.

Nie wiem prawde mowiac jak do tego podejsc bo no można kupić konkretne solidne monitory z 10 calowym wooferem i pasmem od 35 Hz czy niżej za 8-10 tys tylko co z pomieszczeniem?

Ja po prostu nie rozumiem tych zaleznosci, że np 5 cali starczy ale trzeba dokupić subwoofer to dlaczego nie od razu min. 8 cali? Oczywiscie czytalem takie rozne opinie na temat wyboru monitorow i wlasnie polecano do malych pomieszczen max 6 calowe np tam KRK czy inne Alesis.

Co do monitorow Unit Audio nie znam ale myslalem tez o monitorach Genelec lub Dynaudio tez jakies male..ale to wszystkie beda miale takie plytkie zejscie bo pewnie silny bas = duzy woofer, cudow nie ma, tylko te techniczne dane sa oszukane i recenzje tez jakby wyssane z palca..bezsensu, podane jest pasmo 50Hz-50 kHz a sie okaze ze ledwo 60.

Kyle

Post autor: Kyle » poniedziałek 20 sie 2012, 21:56

I jeszcze ciekawi mnie jedno dlaczego jesli nie a5x to a7x a nie np A8x, ktore sa jeszcze wieksze a co za tym idzie ten dol bedzie jeszcze szerszy.

Bywa (często) że wielki woofer nienajlepiej gra średnicę. Opinie nt. A8X vs A7X na np. forum gearslutz poniekąd to potwierdzają. Tak więc powyżej pewnego poziomu to raczej 3 drogi są bezpieczniejszym wyborem (np. Neumann O 300 )

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 20 sie 2012, 23:52

Delorian niestety słyszałem je dawno i przez chwilkę więc niewiele powiem...

Teddy mulisz aranż z tworzeniem

I nie bierz odsłuchów z dużym wooferem bo dodatkowy sub zagra inaczej i pełniej w dole - do tego będzie mniej kłopotliwy w pomieszczeniach szczególnie o słabej akustyce

druga kwestia to miejsce na takie lochy z 10 calowym wooferem

Teddy80

Post autor: Teddy80 » wtorek 21 sie 2012, 01:18

No właśnie ja mam wrażenie odwrotnie, że u mnie predzej sprawdziły by sie duże paczki niż sub. Mam suba pod Ns-10 i od 3 miesiecy nie potrafie go dobrze ustawić bo albo za mocno dudni albo gdzies gra w oddali a Nsy sobie i nie ma tego polaczenia. Inna sprawa ze to nie jest sprzet za grube tysiace i raczej niska półka.

Stad wg mnie bezsensu jest użytkowanie takiego suba przy Adamach - tam sie sprawdzi bardziej klasyczny Adamowy sub i bedzie to spojna calosc, tak mysle.

Z reszta to wszystko kwestia przyzwyczajenia i nauczenia sie. Znajomy kiedys pracowal na samych Ns-10 i jakis małych Alesisach i twierdzil ze bas sprawdza w samochodzie albo na zestawie kina domowego i nie potrzebuje subwooferow czy jakis ogromnych paczek ale to juz jego sprawa mi by bylo ciezko cos ukrecic.

W ogole w mojej muzyce - klubowa (house, electro) czesto kreci sie brzmienia i teraz no dobrze jest w pelnym paśmie słyszec jak dane brzmienie z jakies wtyczki Vst gra.

Generalnie jakos nie lubie subow w studiu. Nie potrafie dobrze ustawić i mam wrażenie ze sub gra swoje a satelitki - monitory tez swoje. 

ODPOWIEDZ