ps. a jak chcesz kręcić i5 ponad 500 MHz, to potrzeba modelu z literką "K"
Procesor Intel B960 i środowisko DAW
Re: Procesor Intel B960 i środowisko DAW
i3 Sandy Bridge? Jeśli tak twierdzisz, to bzdurzysz ;)
Nigdzie tego nie napisałem kolego, aczkolwiek faktycznie brak było ścisłości - miałem na myśli i3 Clarkdale - oczywiście Sandy Bridge mają zablokowany mnożnik i ewentualny OC dotyczyć może jedynie IGP lub można bawić się BCLK dla tych marnych paru MHz.
Ale w kręcenie poprzez BCLK to bym się nie bawił (szkoda sprzętu).
W Clarkdale bym się też nie bawił - to dzisiaj relikt trochę (jak ktoś ma to fajnie ... ale kupować dziś nówkę Clarkdale ze sklepu nie warto). I3 560 w Proline kosztuje 545 PLN ... to juz bym wolał dołożyć do Ivy Bridge 4 rdzenie. Przy okazji płyta z dzisiejszych czasów (s1155) będzie miała USB3, SATA III .
Sławko o ile większośc dysków nawet daje radę o tyle problemy z chipsetami FW i USB to norma
i na tym bym się skupił a nie na procesorze...kilkanaście śladów bez procożernych wtyczek robiło się na pentium III
a teraz masz procesor który zeżre wszystko a trzeszczy bo chipset do kitu
stare i3?nie tykałbym tego nawet - to była platforma nie warta uwagi generalnie(2 lata na rynku)
Kolega chyba szuka laptopa, więc i tak desktopowe procki nie wchodzą w grę. Miałem na myśli to, iż używka i3 jest do dostania z mobo za małe pieniądze, a można go podkręcić do 4GHz+ i jak za te pieniądze nie ma żalu - dlatego też napisałem że i3 dobrze się kręcą;).
Za i3 SB przemawia fakt, że kupując je na chipsecie wspierającym Ivy Bridge (np. H61) daje nam to pole do popisu w przyszłośc - oprócz obsługi procesorów SB do i7, możemy załadować również te nowszej generacji Ivy Bridge - i jeśli budżet ciśnie, jest to najlepsze rozwiązanie. Trzeba jedynie zainwestować w porządny trafo - często maślane oczy kierujemy na podzespoły, a trafo jest boxowy albo co najwyżej jakiś Fortron 350W. Jest to rozwiązanie relatywnie tanie, a wydajność jest zadowalająca. Jeśli natomiast laptop - ja bym poszedł w stronę pełnoprawnego czterordzeniowca ze stajni Intela o ile pozwala na to budżet. Mocy nigdy dość, a późniejszy upgrade jest możliwy, ale kłopotliwy.
Co do chipsetu to prawda - często kupuje się laptopa pod interfejs, a nie odwrotnie. Sprawdzone interfejsy na FireWire chodzą dobrze na Texasach, względnie dobrze na RICOHach, natomiast VIA trzeba omijać szerokim łukiem. Rozwiązania na PCMCIA/ExpressCard są albo drogie albo sprawiają problemy (Szczególnie karty z FW+USB). Dlatego to bardzo ważne, aby przy zakupie zwrócić szczególnie na to uwagę. W przypadku desktopów problemu nie ma - karta PCI rozwiązuje sprawę.
Widzisz Caroozo - a mało to było wątków o problemach z Texasem a okazywało się że na VIA wszystko ok?
Jak pisałeś - dobierać pod interfejs
Kolega chyba szuka laptopa, więc i tak desktopowe procki nie wchodzą w grę. Miałem na myśli to, iż używka i3 jest do dostania z mobo za małe pieniądze, a można go podkręcić do 4GHz+ i jak za te pieniądze nie ma żalu - dlatego też napisałem że i3 dobrze się kręcą;).
Za i3 SB przemawia fakt, że kupując je na chipsecie wspierającym Ivy Bridge (np. H61) daje nam to pole do popisu w przyszłośc - oprócz obsługi procesorów SB do i7, możemy załadować również te nowszej generacji Ivy Bridge - i jeśli budżet ciśnie, jest to najlepsze rozwiązanie. Trzeba jedynie zainwestować w porządny trafo - często maślane oczy kierujemy na podzespoły, a trafo jest boxowy albo co najwyżej jakiś Fortron 350W. Jest to rozwiązanie relatywnie tanie, a wydajność jest zadowalająca. Jeśli natomiast laptop - ja bym poszedł w stronę pełnoprawnego czterordzeniowca ze stajni Intela o ile pozwala na to budżet. Mocy nigdy dość, a późniejszy upgrade jest możliwy, ale kłopotliwy.
Co do chipsetu to prawda - często kupuje się laptopa pod interfejs, a nie odwrotnie. Sprawdzone interfejsy na FireWire chodzą dobrze na Texasach, względnie dobrze na RICOHach, natomiast VIA trzeba omijać szerokim łukiem. Rozwiązania na PCMCIA/ExpressCard są albo drogie albo sprawiają problemy (Szczególnie karty z FW+USB). Dlatego to bardzo ważne, aby przy zakupie zwrócić szczególnie na to uwagę. W przypadku desktopów problemu nie ma - karta PCI rozwiązuje sprawę....
Co do chipsetów - wyjątek potwierdza regułę. Ostatnio korzystałem z laptopa, na którym mimo Ricoha (który to miałem kiedyś w Acerze 5920G i działał wyśmienicie) mój FireOne sprawiał problemy - UF 400e natomiast działał bardzo ładnie w najniższych latencjach - a z którym to mam czasami problemy na moim VAIO...