...
Podstawowa kwestia - czy nie masz jakiegos starszego komputera aby zostawić obudowe, zasilacz dysk? Troche bezsensu skladać wszystko od nowa łącznie z obudową i zasilaczem.
Niestety nie mam żadnego PC. Mam jedynie laptopa, które chcę zostawić do normalnego użytkowania w domu, a składany komputer będzie mi służył tylko do zabawy z muzyką.
Po drugie..Core i7..nie tutaj bym zmienil na Core i5 np 3570 3.40GHz + chłodzenie jakies ciche do studia np Silentium Fortis lub Mugen 2
Jestem za, cena też się różni - na korzyść mojego portfela.
Dołożył bym nieco wiecej RAM np 2x 8GB - 16 Gb (mam tyle i wcale to nie jest za dużo do swobodnej pracy)
Płyta myśle może być tylko zastanow sie jakie podzespoły bedziesz uzywac typu interfejs audio czy bedziesz miec odpowiednia ilosc slotow PCI-e, usb itd...
Pomyślałem nad ASRock Z68 PRO3 - jest tańsza i ma wbudowaną grafikę, więc zaoszczędziłbym trochę na płycie i trochę na karcie. Tylko problem w tym, że mam dwa monitory samsung 21'5 cala (póki co jeden, ale myślę przyszłościowo), które chciałbym podłączyć przez HDMI, a ta płyta ma jedno wyjście HDMI i nie ma firewire, co też mnie trochę martwi. Póki co używam Presonus Audiobox, ale myślę nad fire studio.
Dysk..no własnie gdybyś miał ze starego komputera np 500 Gb to wystarczyło by żebyś dokupił ok 60 Gb dysk SSD - i tam zapisywał projekty, cały soft muzyczny - kompletnie inny wymiar pracy, wszystko ładuje sie 10 razy szybciej.
Niestety nie mam żadego dysku do dyspozycji, a SSD póki co bardzo drogie.
Zasilacz ok ale ja wole Be Quiet - one sa na prawde ciche i do studia w sam raz.
Czytałem na tym forum, że średnio są Quiet te zasilacze, jaki model konkretnie polecasz?
Pamietaj ze najwazniejszy jest procesor + odpowiednia płyta do nowej plaftormy oraz pamięć...Przy czym kupno core i7 troche bezsensu, chyba ze wersja 6-rdzeniowa..bo troche ma wiecej pamieci podrecznej i instrukcje inne ale i tak specjalnie roznic nie odczujesz. Lepiej kupic jakis silny i5. Ja mam właśnie 3570K + 16 Gb RAM-u i na prawde wszystko śmiga bardzo dobrze. Oczywiscie musisz dzialac na systemie 64 bitowym np Win7. Moge zapewnic ze nagrasz 14 śladów i Cubase bedzie smigal dobrze:)
...
Więc na chwilę obecną, biorąc pod uwagę kilka zmian zestaw prezentuje się tak:
- płyta główna - ASRock Z68 PRO3 GEN3 Z68 S1155 4DDR3 340 zł
- procesor - Intel Core i5 3570K 3.4GHz BOX 900 zł
- chłodzenie - SilentiumPC Fortis HE1225 775/1155/1366/AM2/AM3 150 zł
- pamięć - PAMIĘĆ PATRIOT DDR3 16GB (2x8GB) 1600MHz VIPER III 400 zł
- dysk twardy - Caviar BLACK 1TB WD1002FAEX 64MB 410 zł
- obudowa - Fractal Design R3 380 zł
- napęd DVD-RW LG 24x GH24NS90 SATA 80 zł
- zasilacz - ATX Be quiet! E5-SYS-550W 200 zł
RAZEM: 2680
hehe kiepsko mi wyszło uszczuplanie zestawu. Trzeba jeszcze gdzieś przynajmniej 400 zł uciąć
Może zamiast tego procesora dać: Intel Core i5 3330 3,00 GHz BOX - jest 200 zł tańszy - tylko nie wiem czy warto oszczędzać na procesorze:/