Sinn7 produzent 5 lub 8

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Kyle

Re: Sinn7 produzent 5 lub 8

Post autor: Kyle » wtorek 16 paź 2012, 21:57

... a teraz poprawiam swoje błędy ort, bo forum nie podkreśla ortów, ani nie pozwala na edycję (najbardziej zacofane forum jakie znam)

501A wg. specyfikacji schodzą do 64 Hz -3 dB. Jak twierdzicie że schodzą wiele niżej (przy takim spadku) to brzmi jakby schodziły niżej niż ADAM A7X (51 Hz -3 dB) - muszę to normalnie usłyszeć bo nie wierzę. Z drugiej strony czytałem już bajki że niektórym A7X schodzą poniżej 40 Hz i spokojnie taki zakres kontrolują (użyszkodnik jomox z forum gearslutz) więc papier wszystko przyjmie. A prawda jest taka że nie wierzę jakoby te Tannoy schodziły do 60 Hz -3 dB, bo by się tym producent pochwalił (zwykle nawet naciągają prawdę). Ktoś tu więc łże ... jak zwykle.

kzk88

Post autor: kzk88 » środa 17 paź 2012, 11:17

...
Do tannoy najlepiej tannoy TS8 lub jeszcze lepiej TS10. Niestety TS8 jeśli trafisz to w okolicach 1000 a TS10 1700pln...I obydwa trzeba dobić jakimś klockiem z granitu bo są skandalicznie lekkie i potrafią lewitować przy głośniejszej pracy

Jednak z tych co są dostępne to albo m-audio sbx10 - bardzo masywny jednak tylko z prostym filtrem podziału

lub ESI SW10 EXperience lżejszy prawie 10 kilo ale z filtrem podziału i filtrem pasma dla subwoofera

tyle że to ponad 1000 pln niestety - taniej nic nie ma chyba że używki trafisz...

Właśnie się zastanawiałem nad TS10. Chcę coś "taniego" i dobrego, wiem, że ceny zaczynają się od 1000. Tylko pytanie czy do monitorów Tannoy, subwoofer też musi być Tannoy? Jest dedykowany, ale czy musi? Zastanawiam się jeszcze nad tym M-Audio SBX10 lub KRK RP10s. Pan w sklepie mi wspomniał, że ceny takich w miarę subów zaczynają się od 1000 i tego M-Audio.

Czy ktoś słyszał te subwoofery i może wyraźić opinię? Po tym co słyszałem przy teście monitorów w specyfikację już nie wierzę :)

Aaa... i tych 60Hz nie wziąłem z rękawa, fakt, nie sprawdziłem na stronie producenta, ale rozglądając się w sklepach internetowych natknąłem się na taką informację: http://www.dj-sklep.pl/p/pl/2686/tannoy+reveal+501+a.html 

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 17 paź 2012, 20:15

Kyle jest też charakter basu...mniejsza o większość - kolega i tak chce sub więc i te tannoy moga kończyć na 80...

Przedewszystkim kolego dobrze by było gdyby filtr górnoprzepustowy był przestrajany a to oferuje ESISW10 EXperience

Pamietaj dopisek Expreience jest bardzo ważny - zwykłe SW10 nie ma tego filtra - dlaczego taki?często w pomieszczeniach są podbijane wartości 60Hz a tym filtrem łatwiej skorygować

ot większe możliwości regulacji - masowo i tak lepszy od TS10 które mimo parametrów zawodzą przez strasznie niską masę

kzk88

Post autor: kzk88 » piątek 19 paź 2012, 12:59

...
Kyle jest też charakter basu...mniejsza o większość - kolega i tak chce sub więc i te tannoy moga kończyć na 80...

Przedewszystkim kolego dobrze by było gdyby filtr górnoprzepustowy był przestrajany a to oferuje ESISW10 EXperience

Pamietaj dopisek Expreience jest bardzo ważny - zwykłe SW10 nie ma tego filtra - dlaczego taki?często w pomieszczeniach są podbijane wartości 60Hz a tym filtrem łatwiej skorygować

ot większe możliwości regulacji - masowo i tak lepszy od TS10 które mimo parametrów zawodzą przez strasznie niską masę...

Rozumiem, że filtr górnoprzepustowy jest odpowiedzialny za odcięcie niskich częstotliwości z 'satelitek' aby się nie nakładały z tymi, które gra subwoofer?

Ten filtr z tego co widzę posiadają ESI i KRK, czyli lepiej wybrać któryś z tych?

Teraz bardziej się przychylam do tego ESI... Miał ktoś z nim styczność? Nigdzie nie mogę znaleźć specyfykacji... Ale to chyba nie problem? Wydaję mi się, że subwoofery takich marek i za takie pieniądze powinny schodzić na prawdę nisko i grać wiarygodnie? Czy się mylę? Jeśli tak to mnie poprawcie.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 19 paź 2012, 13:46

To bardzo tanie subwoofery ale źle nie jest - 10 cali zejdzie naprawdę nisko i wystarczy

M-audio chyba też ma tyle że nie przestrajany a ustawiony na sztywno na 80Hz - ja tam wolę przestrajany

Ważne by swoje ważył a nie był wagi piórkowej jak tannoy serii TS

ODPOWIEDZ