Problem z wybraniem brzmienia Nord Rack 2x

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
woja

Problem z wybraniem brzmienia Nord Rack 2x

Post autor: woja » czwartek 18 paź 2012, 22:21

Witam

Niedawno jakieś 3 dni temu nabyłem syntezator marki Clava Nord rack 2X

Mam z nim mały problem a mianowicie nie dostałem do niego instrukcji po polsku <na którą się umawiałem z sympatycznym panem w sklepie muzycznym>.

Słyszałem o tym że ten synth ma funkcję split polegającą na podziale klawiatury na 2 strefy.Używam do tego racka keyboardu Rolanda E-09 który służy jako klawiatura sterując.Mój problem polega na tym że nie umiem ustawic tego podziału klawiatury a mianowicie zależy  mi bardzo na tym żeby 2-3 oktawy po lewej stronie grały jakimiś padami albo brzmieniem basowym a reszta brasem albo brzmieniem solówkowym.Bardzo mi na tym zależy bo to naprawdę fajny sprzęt a nie umiem za bardzo do tego dojśc dzisiaj siedziałem przy tym 2 godziny no i szukalem po internecie i nic.

Bardzo proszę was o pomoc na pewno się odwdzięczę jakimiś ciekawymi patchami jak tylko je wykręce ;)

Roland Gaia SH-01,Microkorg,Roland E-09

Awatar użytkownika
Succumb2
Kontakt:

Re: Problem z wybraniem brzmienia Nord Rack 2x

Post autor: Succumb2 » piątek 19 paź 2012, 11:37

Masz sloty od A do D

Wybierasz A i jakie chcesz brzmienie - bedzie to te brzmienie po lewej czesci twojej klawy.

Pozniej slot C + brzmienie = prawa czesc twojej klawy.

Nastepnie przyciskasz A i C slot jednoczesnie, powinna byc wtedy jedna lampka zapalona a druga mrugac.

Pozniej przycisk kbd split i jesli lampka obok sie zapali to znaczy ze klawa jest podzielona.

Jesli zagrasz teraz cos, to klawa powinna sie podzielic. Jesli tak to znowu przycisk kbd split zeby wyjsc z ustawien.

Nastepna rzecz to ustawienie w ktorym miejscu na klawiszach bedzie ten podzial brzmien.

Przytrzymujesz shift i wciskasz znowu kbd split. Trzymaj je wcisniete i nacisnij druga reka klawisz na ktorym chcesz aby zaczelo sie to brzmienie z prawej strony klawiatury, ktore wczesniej wybrales.

Pusc oba przyciski, teraz powinnienes miec dwa rozne brzmienia podzielone na jednej klawie.

Awatar użytkownika
Succumb2
Kontakt:

Post autor: Succumb2 » piątek 19 paź 2012, 11:47

Jeszcze jedno !

Zanim wykonasz powyzszy zabieg, upewnij sie ze twoj NORD jest ustawiony na tym samym MIDI channel co ROLAND ! 

Awatar użytkownika
woja

Post autor: woja » piątek 19 paź 2012, 20:36

jest problem bo nord mi gra brzmieniem podwójnym jedno jest z banku ze slotu A a drugie z B

No i chyba przez to nie mogę wybrac funkcji SPLIT

Na moim racku nie ma wgle przycisku KBD SPLIT ale jest chyba na tym miejscu przycisk oznaczony napisem thing a zaraz obok napisu jest dioda która świeci na czerwono jak się wciska klawisze w keyboardzie <pewnie chodzi o komunikaty midi> Wgl to ma pan instrukcje po polsku do tego instrumentu ??

Roland Gaia SH-01,Microkorg,Roland E-09

Awatar użytkownika
Succumb2
Kontakt:

Post autor: Succumb2 » piątek 19 paź 2012, 21:31

Nie mam instrukcji, tak dzielilem klawe na moim Nord Leadzie, ale okazuje sie ze w wersji Rack nie ma takiej mozliwosci. Dlatego tez nie masz tego przycisku KBD split.

Z oficjalnej strony :

Performance controllers

4-octave velocity sensitive keyboard. (Nord Lead only)

Octave Shift buttons (+/-2 oct.)

Keyboard Split, two sections. (Nord Lead only)

http://www.clavia.se/products/discontinued/nordlead2/technical.htm

ODPOWIEDZ