Piski i szumy z głośników

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Mike_S.

Piski i szumy z głośników

Post autor: Mike_S. » poniedziałek 12 lis 2012, 16:26

Zamówiłem i złożyłem zestaw:

http://www.morele.net/inventory/info/rLqKpV/

do tego zestawu dochodzi karta dzwiękowa audiophile 2496 oraz karta graficzna radeon hd 6850

i niestety od początku mam z nim same problemy i to duże niestety, całość chodzi na windows 7 64 bit ultimate wszystkie sterowniki są prawidłowo zainstalowane.

Najważnieszy problem że z głośników podłączonych do karty dzwiękowej wydobywają się dziwne dzwięki takie jakby zakłócenia, szumy i piski są one bardzo wyraźne stosunkowo ciche i przszkadzają w mojej poprzedniej płycie głównej tego nie było ta karta dzwiękwowa pracowała normalnie, i wszystko jest w niej sprawne, karta dzwiękowa jest podłączona poprzez 2 kable cinch do głośników/monitorów odsłuchowych aktywnych yamaha hs 50
Trance 4 ever

Kyle

Re: Piski i szumy z głośników

Post autor: Kyle » poniedziałek 12 lis 2012, 16:51

Czasem powstają pętle mas i śmieci pływaja pomiędzy PC a odsłuchami ... ja to rozwiązałem optykiem (potrzebny DAC z takowym wejściem)

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 12 lis 2012, 18:23

To nie rozwiązanie - dokładnie to samo zjawisko może wystąpić między DAC a odsłuchami

rozwiązaniem jest pozbycie się pętli mas albo stosowanie połączeń symetrycznych(ta karta nie oferuje)

o pętli mas zostało wszystko juz napisane - skorzystaj z wyszukiwarki

Awatar użytkownika
Mike_S.

Post autor: Mike_S. » poniedziałek 12 lis 2012, 20:17

...To nie rozwiązanie - dokładnie to samo zjawisko może wystąpić między DAC a odsłuchami

rozwiązaniem jest pozbycie się pętli mas albo stosowanie połączeń symetrycznych(ta karta nie oferuje)
o pętli mas zostało wszystko juz napisane - skorzystaj z wyszukiwarki...

Tylko w jaki sposób to usunąć, pętla faktycznie jest, jak podłączyłem słuchawki poprzez przejściówki chinczami to jest ok, występuje tyko pętla jak podłącze monitory odsłuchowe
Trance 4 ever

Awatar użytkownika
Mike_S.

Post autor: Mike_S. » poniedziałek 12 lis 2012, 20:39

......To nie rozwiązanie - dokładnie to samo zjawisko może wystąpić między DAC a odsłuchami

o pętli mas zostało wszystko juz napisane - skorzystaj z wyszukiwarki...

Tylko w jaki sposób to usunąć, pętla faktycznie jest, jak podłączyłem słuchawki poprzez przejściówki chinczami to jest ok, występuje tyko pętla jak podłącze monitory odsłuchowe...

Po problemie wyciąłem bolce z listwy zasilającej
Trance 4 ever

Kyle

Post autor: Kyle » poniedziałek 12 lis 2012, 21:46

To nie rozwiązanie - dokładnie to samo zjawisko może wystąpić między DAC a odsłuchami

Między DAC i odsłuchami by pętla nie powstała, gdyby użył DAC w wersji "bezbolcowej".

Ja między DAC a monitorami miałem połączenie symetryczne i miałem pętlę mas (od PC, kiedy było połączone elektrycznie, bo przy TOSLINK problem znikał ... DAC zawsze miał zasilanie z zasilacza nieposiadającego bolca).

Wyciaganie bolców z listwy to już się zgodzę że nie najlepsze wyjście (usuwamy zabezpieczenie "przeciw-kopiące").

Awatar użytkownika
raflezjak
Kontakt:

Post autor: raflezjak » wtorek 13 lis 2012, 00:44

A gdyby zastosować DI-Box?

BCR-2000, PCR-500, UMA25s, Roland D-10, Yamaha RM1X, Yamaha SU 700, Yamaha A3000, Roland MC-303, Kaossilator, Exar SM07, Crumar Multiman-S(w rozsypce), Behringer MS40, Renoise.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 13 lis 2012, 10:24

To tez sposób - byleby miał przełącznik ground lift (nawet niektóre karty go posiadają)

ODPOWIEDZ