Używam od kilku lat Pro Toolsa LE 7 z Mboxem mini. Dotychczas dłubałem sobie jedną sesję dla siebie i wystarczało. Teraz gram w trzech zespołach i dla wszystkich chcę przygotować materiał. W tym samym mniej więcej czasie. Problem w tym, że jednego dysku nie starcza. Pro Tools upiera się, że będzie realizował sesje jedynie z tego dysku na którym jest zainstalowany. Ja chciałbym mieć każdy zespół na oddzielnym, wymiennym dysku na którym bym archiwizował sesje. Czy jest to możliwe? Ma ktoś jakiś patent? Pytanie o patent mam też poboczne, a dotyczy MIDI. Czy da się sterować syntezatorami RTAS i Reasonem pod Pro Toolsem klawiaturą sterującą? Ułatwiłoby to mi życie.
Pro Tools LE 7 - sesja na innym dysku
Re: Pro Tools LE 7 - sesja na innym dysku
Pro Tools upiera się, że będzie realizował sesje jedynie z tego dysku na którym jest zainstalowany...
A w jaki sposób się ten "upór" manifestuje? Bo albo sobie jaja robisz, albo nie rozumiem...
[addsig]
...
Pro Tools upiera się, że będzie realizował sesje jedynie z tego dysku na którym jest zainstalowany...
A w jaki sposób się ten "upór" manifestuje? Bo albo sobie jaja robisz, albo nie rozumiem...
...
Upór się manifestuje tym, że przy próbie zapisywania na dysku innym niż C Pro Tools oświadcza, że jest to niemożliwe. Zacytowaćd okładnie nie mogę, bo aktualnie mam i tak tylko jeden dysk
...
...
...
Upór się manifestuje tym, że przy próbie zapisywania na dysku innym niż C Pro Tools oświadcza, że jest to niemożliwe. Zacytowaćd okładnie nie mogę, bo aktualnie mam i tak tylko jeden dysk
...
Setup -> Disk Allocation (w pt8). O ile pamiętem, w pt7 trzeba było zaznaczyć, że dysk będzie służył do zapisu a nie tylko do odczytu.
[addsig]
Setup -> Disk Allocation (w pt8). O ile pamiętem, w pt7 trzeba było zaznaczyć, że dysk będzie służył do zapisu a nie tylko do odczytu.
...
Grzebałem w tym kiedyś, ale nie wiedziałem o co chodzi i czy to aby napewno w tym mam grzebać, i dałem sobie spokój. Jak tylko skończę sesję znajdę jakiś dysk i spróbuję pokombinować. Dam znać czy działa. Tak czy owak dzięki.
...
...
Włożyłem drugi dysk. Wyskoczyło Session must be on an Audio Record volume. Wszedłem na forum Avida i kazali mi na Workspace zaznaczyć record w kolumnie audio. Nie da się. Wyskakuje "Nowy" cannot be designated as an audio record volume because it is not a valid audio volume. Ma ktoś pomysł? Niejako przy okazji okazało się, że można robić sesję na pendrivie czego wcześniej próbowałem i jakoś się wtedy nie dało. Możliwe, że w to wejdę. Ma ktoś jakieś doświadczenia z sesjami PT na pendrive?
Jeszcze przypomnę o drugiej części pytania mojego pierwszego postu w temacie. Czy da się grać za pomocą masterkeyboardu syntezatorami pod Pro Tools LE7 z interfejsem MBox 2 mini? Jak dotychczas mi się nie udało.
...
...
...
Włożyłem drugi dysk. Wyskoczyło Session must be on an Audio Record volume. Wszedłem na forum Avida i kazali mi na Workspace zaznaczyć record w kolumnie audio. Nie da się. Wyskakuje "Nowy" cannot be designated as an audio record volume because it is not a valid audio volume. Ma ktoś pomysł? Niejako przy okazji okazało się, że można robić sesję na pendrivie czego wcześniej próbowałem i jakoś się wtedy nie dało. Możliwe, że w to wejdę. Ma ktoś jakieś doświadczenia z sesjami PT na pendrive?
Jeszcze przypomnę o drugiej części pytania mojego pierwszego postu w temacie. Czy da się grać za pomocą masterkeyboardu syntezatorami pod Pro Tools LE7 z interfejsem MBox 2 mini? Jak dotychczas mi się nie udało....
Podstawową cechą wszystkich programów DAW jest nagrywanie na inny niż systemowy dysk. I Pro-Tools również potrafi nagrywać na inny dysk. Wersja 7 ma już parę lat i nie pamiętam, jak tam było, ale jakoś się chyba dało, jeżeli w 3.x się dawało ![]()
Pendrive może być za wolny.
Oczywiście można sterować klawiaturą MIDI instrumentami wirtualnymi - no bo jak inaczej nimi sterować? Też nie rozumiem tego pytania, bo nie jest nawet z gatunku RTFM, tylko "Getting started", a w zasadzie to oczywiste... Również oczywiste są odpowiedzi na Twoje pytanie - w sformułowaniu "dotychczas mi się nie udało" zawarłeś tak wiele informacji, że nic więcej nie musimy wiedzieć, żeby odpowiedzieć ![]()
[addsig]
...
...
...
...
Męczyłem ten dysk i męczyłem i w końcu wlazło. Nie zrobiłem niczego czego bym wcześniej nie robił. Działa. Czyli coś zapewne z dyskiem było nie tak albo z kompem.
Jeszcze przypomnę o drugiej części pytania mojego pierwszego postu w temacie. Czy da się grać za pomocą masterkeyboardu syntezatorami pod Pro Tools LE7 z interfejsem MBox 2 mini? Jak dotychczas mi się nie udało....
Podstawową cechą wszystkich programów DAW jest nagrywanie na inny niż systemowy dysk. I Pro-Tools również potrafi nagrywać na inny dysk. Wersja 7 ma już parę lat i nie pamiętam, jak tam było, ale jakoś się chyba dało, jeżeli w 3.x się dawało
Pendrive może być za wolny.
Oczywiście można sterować klawiaturą MIDI instrumentami wirtualnymi - no bo jak inaczej nimi sterować? Też nie rozumiem tego pytania, bo nie jest nawet z gatunku RTFM, tylko "Getting started", a w zasadzie to oczywiste... Również oczywiste są odpowiedzi na Twoje pytanie - w sformułowaniu "dotychczas mi się nie udało" zawarłeś tak wiele informacji, że nic więcej nie musimy wiedzieć, żeby odpowiedzieć ![]()
Przeczytałem oczywiście "Getting started". Nic to nie dało, bo jest napisane dla Pro Toolsa, a nie dla interfejsu. Jeżeli miałbym interfejs z portami MIDI, to zapewne wszystko by działało. MBox mini ich nie ma. Jak podłączam klawiaturę do portu USB to w żaden sposób nie zgłasza się ona w Pro Toolsie. Dołączonym do PT Reasaonem mogę grać z klawiatury, ale tylko w trybie standalone. Jeżeli odpalę go z klawiaturą pod PT to zmienia ustawienia MIDI i grać się nie da.