VST Host standalone - doświadczenia i sugestie

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
leburaque

VST Host standalone - doświadczenia i sugestie

Post autor: leburaque » środa 13 lut 2013, 08:33

Witam!

Od jakiegoś czasu używam podczas grania live brzmień generowanych przez wtyczki VST. Podpinam klawiaturę midi poprzez interfejs USB do komputera i wykorzystuję brzmienia, jakie przyjdą mi do głowy. Używam do tego po prostu hostów VST typu standalone, które wysyłają z kolei dźwięk do karty muzycznej.

Rzecz w tym, że niektóre hosty dają mi jakieś losowe opóźnienia. Nie do końca to rozumiem, ale może ktoś mi wyjaśni co jest powodem, albo opisze własne doświadczenia.

Podczas nagrywania z tej samej klawiatury np. Reaperem sygnał nie jest opóźniony. Natomiast poprzez hosty standalone raz mam sygnał dokładnie w momencie wciskania klawisza, raz mam opóźnienie o niemal sekundę, albo i więcej.

Korzystałem z Savihost'a i problem ten pojawiał się, nawet gdy ustawiałem proces jako Time Critical.

Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia?

A może podzielicie się ze mną informacją, z jakich hostów korzystacie i jak trafiają one w Wasze potrzeby?

Awatar użytkownika
crash22

Re: VST Host standalone - doświadczenia i sugestie

Post autor: crash22 » środa 13 lut 2013, 10:20

...
Witam!

Od jakiegoś czasu używam podczas grania live brzmień generowanych przez wtyczki VST. Podpinam klawiaturę midi poprzez interfejs USB do komputera i wykorzystuję brzmienia, jakie przyjdą mi do głowy. Używam do tego po prostu hostów VST typu standalone, które wysyłają z kolei dźwięk do karty muzycznej.

Rzecz w tym, że niektóre hosty dają mi jakieś losowe opóźnienia. Nie do końca to rozumiem, ale może ktoś mi wyjaśni co jest powodem, albo opisze własne doświadczenia.

Podczas nagrywania z tej samej klawiatury np. Reaperem sygnał nie jest opóźniony. Natomiast poprzez hosty standalone raz mam sygnał dokładnie w momencie wciskania klawisza, raz mam opóźnienie o niemal sekundę, albo i więcej.

Korzystałem z Savihost'a i problem ten pojawiał się, nawet gdy ustawiałem proces jako Time Critical.

Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia?

A może podzielicie się ze mną informacją, z jakich hostów korzystacie i jak trafiają one w Wasze potrzeby?
...

Mogę powiedzieć tylko tyle, że miałem podobny problem z Lion Ampem. "LA" działa w trybie standalone. Opóżnienia i zniekształcenia były koszmarne. Generowany dźwięk najpierw (jak już się pojawił z dużym opóźnieniem) był cichy i dopiero po około dwóch sekundach wzrastał do normalnego poziomu. W moim przypadku nic nie dały żadne zmiany ustawień Liona i karty dźwiękowej. Pożegnałem się z nim. Niestety:-(...

Witam - jestem pasjonatem muzyki i czytelnikiem magazynu "Estrada i Studio".

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 14 lut 2013, 18:50

O hostach VST dopiero co tu (na tym forum) było.

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » czwartek 14 lut 2013, 19:48

A może podzielicie się ze mną informacją, z jakich hostów korzystacie i jak trafiają one w Wasze potrzeby?... 

Z Reapera. Do pracy live jak znalazł - duże możliwości konfiguracji i bardzo lekki host.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 15 lut 2013, 21:25

Reaper to nie host a DAW

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » sobota 16 lut 2013, 08:05

...
Reaper to nie host a DAW

...

Ojej, Reaper nie otwiera wtyczek VST? Pierwsze słyszę.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » sobota 16 lut 2013, 10:06

to prawda, był taki wątek, może nawet jeszcze w tym tygodniu. powtórzę się: energy xt szczególnie w trybie modular mozna go sobie bardzo fajnie przystosować do pracy live

drummer

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 16 lut 2013, 10:51

otwiera i?edytory audio też otwierają i?nawet winamp dzięki pluginowi otwiera wtyczki vst i?

zajrzyj do pierwszego postu - masz podaną nazwę hosta vst

to są różne programy

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » sobota 16 lut 2013, 12:32

...
otwiera i?edytory audio też otwierają i?nawet winamp dzięki pluginowi otwiera wtyczki vst i?

zajrzyj do pierwszego postu - masz podaną nazwę hosta vst

to są różne programy...

Host VST to kazdy program, który jest w stanie hostować wtyczki VST. Czy każdy nadaje się do grania LIVE? Nie. Ale Reaper tak. I jest DAW-em, co nie znaczy, ze nie jest hostem. Tak jak hostem jest też edytor audio, który otwiera takie wtyczki. Na matematyce nie uczyli, że  kwadrat jest również prostokątem? :P

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 16 lut 2013, 13:04

uczyli - myslenia także - pytanie jest proste

host vst a nie daw czy edytor

ODPOWIEDZ