...
...
...
...
onyx ma gdzieś taką opcję maintenance, tam są skrypty czyszczące, ale stawiam, że nic nie dadzą. dla pewności przebudowałbym tylko index spotlight, bo jeśli z jakiegoś powodu system go zgubił i tworzy od nowa to zabiera sporo flopsów. ale to zauważysz od razu w teście xbenchem.
...
Dzieki za te wskazowki. Brzmi to wszystko rozsadnie. Spisze sobie to i przeczytam po 10 razy zeby czegoś nie spartolić. To totalnie nie moja brożka, ale cóż, muszę to ogarnąć. Pomyslalem, ze moze najpierw zacznę od reinstalki i Abletona i wszystkich wtyczek z Native Instruments. A co do innego profilu, to co ciekawe po stworzeniu go Ableton nie chcial wczytac mojej sesji - wyskakiwal jakis error związany z jakims plikiem. Zdarzylo sie to tez po re-instalacji Abletona na tamtym profilu, niestety więc nie moglem sprawdzic czy sytuacja sie powtarza na drugim użytkowniku....
Hej - jestem na etapie pierwszego testu xbenchem, ale chyba coś idzie nie tak, program chodzi już kilka minut i cały czas jak do tej pory widniejeCOŚ TAKIEGO - nie wiem, czy test już się skończył, ale sugerując się komunikatem chyba nie. Nie pojawiło się jeszcze okienko testujące grafike. Wszystko to trwa już jakieś pięć minut... To chyba zły znak? Czy to normalne, że test trwa tak długo? Sprawdziem kilka filmików na YT i ludziom robiącym test zajmowało to jakieś kilkadziesiąt sekund. Co to może oznaczać? Tak długi czas wykonywania tego testu?...
...
MacBook Pro - problem z CPU
Re: MacBook Pro - problem z CPU
Hej - jestem na etapie pierwszego testu xbenchem, ale chyba coś idzie nie tak, program chodzi już kilka minut i cały czas jak do tej pory widnieje COŚ TAKIEGO - nie wiem, czy test już się skończył, ale sugerując się komunikatem chyba nie. Nie pojawiło się jeszcze okienko testujące grafike. Wszystko to trwa już jakieś pięć minut... To chyba zły znak? Czy to normalne, że test trwa tak długo? Sprawdziem kilka filmików na YT i ludziom robiącym test zajmowało to jakieś kilkadziesiąt sekund. Co to może oznaczać? Tak długi czas wykonywania tego testu?...
...
powinno to trwac moment. zanim zaczniesz panikowac uruchom jeszcze apple hardware test.
...
Hej - jestem na etapie pierwszego testu xbenchem, ale chyba coś idzie nie tak, program chodzi już kilka minut i cały czas jak do tej pory widnieje COŚ TAKIEGO - nie wiem, czy test już się skończył, ale sugerując się komunikatem chyba nie. Nie pojawiło się jeszcze okienko testujące grafike. Wszystko to trwa już jakieś pięć minut... To chyba zły znak? Czy to normalne, że test trwa tak długo? Sprawdziem kilka filmików na YT i ludziom robiącym test zajmowało to jakieś kilkadziesiąt sekund. Co to może oznaczać? Tak długi czas wykonywania tego testu?...
...
powinno to trwac moment. zanim zaczniesz panikowac uruchom jeszcze apple hardware test. ...
aaa po ilości i charakterze pierdół na belce sądzę że system ma prawo zwalniać
...
...
...
powinno to trwac moment. zanim zaczniesz panikowac uruchom jeszcze apple hardware test. ...
aaa po ilości i charakterze pierdół na belce sądzę że system ma prawo zwalniać ... co masz na myśli? mógłbyś na język mniej formaty przelumaczyc widoczne wyniki z xbench? bede wdzięczny!
Jaki to mac -rocznik ?
Co to znaczy lekko zalany-czym ?
Czy naprawiałeć przywileje ?
Czy po zalaniu został postawiony nowy system ?
Zapomnij o pastach pod procesor i tym podobnych pomysłach
Czasami wystarcza kilka kropel płynu w czyłym miejscu podczas pracy komputera
I sprzęt zamienia się w złom
Jeśli to nie jest usterka wynikająca z zalania
Zaoraj dysk i postaw system od nowa
Dopiero wtedy będzie można pokusić się na jakieś sensowne ustalenia
-
Dzieki za te wskazowki. Brzmi to wszystko rozsadnie. Spisze sobie to i przeczytam po 10 razy zeby czegoś nie spartolić. To totalnie nie moja brożka, ale cóż, muszę to ogarnąć. Pomyslalem, ze moze najpierw zacznę od reinstalki i Abletona i wszystkich wtyczek z Native Instruments. A co do innego profilu, to co ciekawe po stworzeniu go Ableton nie chcial wczytac mojej sesji - wyskakiwal jakis error związany z jakims plikiem. Zdarzylo sie to tez po re-instalacji Abletona na tamtym profilu, niestety więc nie moglem sprawdzic czy sytuacja sie powtarza na drugim użytkowniku....
To oczywiste - przy odpalaniu softu w innym profilu tak będzie. Ableton jest przypisany do profilu w którym był instalowany, uboczny efekt zabezpieczenia antypirackiego. Można to obejść:
https://www.ableton.com/answers/mutiple-users-on-a-mac
...MOże ustalmy podstawowe sprawy ;
Jaki to mac -rocznik ?
...
Mac jest z połowy 2012 roku, czerwiec 2012..
Lekko zalany wodą - około 100 mililitrów? Coś takiego. Szklanka była do połowy pełna/pusta, z czego połowa wylądowała na stole, na którym był laptop. Woda wpadała tyłem w jedyne miejsce, gdzie Mac ma otwór. Nie na klawiaturę.
Co masz na myśli mówiąc o przywilejach? Naprawe uprawnień? Tak, zrobiłem to przed chwilą. Próbowałem wykonać xbench test, ale się nie udało (zacinka i brak reakcji). Po tym zrobiłem Apple Hardware Test, który wykazał zero błędów. Na tym stanąłem i nie wiem co dalej zrobić.. Powiedz proszę co masz na myśli mówiąc "zaoraj dysk i postaw system od nowa?" Chodzi o instalacje iOS na nowo, tak? Muszę w takim razie zdobyć płytę z systemem, ponieważ w zestawie gdy kupowałem laptopa jej nie było.
...
...MOże ustalmy podstawowe sprawy ;
Jaki to mac -rocznik ?
...
Mac jest z połowy 2012 roku, czerwiec 2012..
Lekko zalany wodą - około 100 mililitrów? Coś takiego. Szklanka była do połowy pełna/pusta, z czego połowa wylądowała na stole, na którym był laptop. Woda wpadała tyłem w jedyne miejsce, gdzie Mac ma otwór. Nie na klawiaturę.
Co masz na myśli mówiąc o przywilejach? Naprawe uprawnień? Tak, zrobiłem to przed chwilą. Próbowałem wykonać xbench test, ale się nie udało (zacinka i brak reakcji). Po tym zrobiłem Apple Hardware Test, który wykazał zero błędów. Na tym stanąłem i nie wiem co dalej zrobić.. Powiedz proszę co masz na myśli mówiąc "zaoraj dysk i postaw system od nowa?" Chodzi o instalacje iOS na nowo, tak? Muszę w takim razie zdobyć płytę z systemem, ponieważ w zestawie gdy kupowałem laptopa jej nie było....
Nie no, nie było to nawet te 100 ml. Połowa z tego to max, 50tka.
Hej, podsyłam to co napisał do mnie gość z serwisu, który naprawiał komputer:
W komputerze była czyszczona płyta główna.
Sory
dla mnie nie jest jasne czy system jest że tak powiem dziewiczy czy Ty go co nieco poprawiałeś nową instalką?
Poza tym wymień konfigurację softu muzycznego. jakie programy, jakie wtyczki, jakie interfejsy, itd ?