RME HDSP 9632 + ADI-2 - jest sens?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Zbynia

Re: RME HDSP 9632 + ADI-2 - jest sens?

Post autor: Zbynia » sobota 13 kwie 2013, 12:20

Roseta jak najbardziej - i owszem wyższa jakość.W przypadku RME jakośc jest równiez bardzo wysoka jednak praktycznie ten sam poziom oferują karty RME więc ten konwerter w tym przypadku to takie rozszerzenie

co do regulacji w stylu big knob - analogowa regulacja głośności jest tu plusem - wpływ na dźwiek zapewne znikomy więc nie ma się czym martwić a w takim wypadku jak opisujesz pozostaje własnie coś w stylu big knob albo puszczenie wszystkiego z karty i regulacja mikserem karty (tu by sie przydało to rozszerzenie analogowe do którego dałem link)

Pamiętaj że big knob nie zapewni todbie dodatkowych wejść i wyjśc tylko tak naprawdę mozliwośc podłączenia kilku odsłuchów pod jedno wyjście

Co do ceny to nie sądzę że jest jakaś wygórowana

Co do konwerterów - mytek ma 2 kanałowe także ze wzmacniaczem słuchawkowym, lunx ma tylko wielokanałowe - jest jeszcze lucid również nie produkowany jak apogee

w temacie kart - twoja oferuje tylko 8 in/out po adacie w jakości 48/24

ludzie potrzebują nieraz wiecej in/out po adacie albo potrzebują wyższej jakości np. 24/96 czy 24/192 dlatego to co tobie wystarczy nie oznacza że innym również

ps. twoja karta nie ma w czym ograniczać rosetki

Michał2013

Post autor: Michał2013 » sobota 13 kwie 2013, 23:45

Ok to już chyba wszystko wiem:)
Czyli Rosetta jak najbardziej będzie ok tak?

No tak Big Knob to jest rozdzielenie sygnału na kilka..ale i tak to rozszerzenie też podobnie bym traktował, po prostu przełączał wyjścia, bo trudno korzystac z kilku odsłuchów jednocześnie.

a poza tym zawsze ta regulacja pod reka i wszystko pod reka, tylko karta jako taka była by w komputerze.

Natomiast nie moge nigdzie odnaleźć Myteka 2-kanałowego ale może źle patrze.

Bo warto rozejrzec się i zorientować co do ceny..

Ale Apogge to wiem że marka solidna. Z tym że jednak Big Knob normalnie funkcjonuje jako urządzenie?

Jest podłaczane do sieci czyli to nie jest jakies bierne, pasywne?

No ale może nie będzie wpływac znacząco na dźwięk.

Przy Apogee konwerterze dobre jest też to że można rejestrowac cokolwiek przez konwerter i tez pewnie rezultat będzie lepszy.

Gorzej jak faktycznie wszystko skompletuje i będą problemy przy nowszych systemach ze sterownikami do 9632..za jakis czas np..albo cokolwiek, ale licze na to że nie..

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 14 kwie 2013, 00:02

powiem tobie że nie wiem jak funkcjonuje bigknob - mam 100% pasywny nanopatch ale podejrzewam że bigknob nie ma wpływu na dźwięk

co do myteka:

http://mytekdigital.com/products/stereo96dac.htm

co do tematu - dobrze się zastanów czego oczekujesz i potrzebujesz - jesli ilość we/wy nie robi róznicy to tutaj mytek spełni swoje zadanie perfekt w dodaku z bardzo dobrym wzmacniaczem słuchawkowym

Michał2013

Post autor: Michał2013 » niedziela 14 kwie 2013, 15:50

Ok, właśnie takiego Myteka szukałem ale nie mogłem znaleźć tego modelu.

Tylko zastanawiam się w czym tkwi problem, Apogge Rosetta 200 nowa to koszt ok 7-8 tys..z tego co widze Myteka tego 2-kanałowego można złapać nawet nowego za nieco ponad 3 tys..

A przecież różnic w mozliwościach specjalnie nie ma?

W każdym razie mam nadzieje że faktycznie ten Mytek też będzie oferował solidne brzmienie.

Big Knob powinien być tez ok i w tym Myteku jest wzmacniacz słuchawkowy, co dla mnie tez jest plusem - zdarza mi się korzystac ze słuchawek dorywczo.

Ale rzeczywiście cenowo Mytek przy tych 2-kanałach jest całkiem dobry.

Nie ma sensu się pchać w jakieś Rosetty, które pewnie będą dobre ale nie potrzebuje aż takich "urzadzeń"...

Po prostu wszystko rozbija się o to że majac monitory Genelec 8040, warto zapewnić dobry sygnał a monitory zapewne będą wstanie go realistycznie przekazać.

Ok dobra no to chyba już mam to co potrzebuje i chce kupić.

Ciesze się że to nie musi być majątek żeby kupić taki konwerter, a ponieważ na tyle ilość kanałów nie ma znaczenia to bedzie konkretny wybór.

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 14 kwie 2013, 21:24

Różnica w mozliwościach jest spora

Mytek to tylko DA a rosetta AD i DA, do tego ma mozliwośc rozszerzenia o choćby firewire, jest też wordclock

By mytek miał podobne mozliwości potrzebowałbyś jego drugiej części:

http://mytekdigital.com/products/stereo96adc.htm

Wtedy cenowo wyjdzie podobnie

Z apogee mozna też trafic nowy 

http://www.apogeedigital.com/products/mini-dac.php

aha zapomniałem o benchmark

http://www.benchmarkmedia.com/products/converters

tylko ten pewnie drogi ale porządny konwerter

tu więcej info o parametrach (instrukcja)

http://www.benchmarkmedia.com/sites/default/files/documents/DAC1%20HDR%20Manual%20RevI.pdf

Jesli wystarczy Tobie DAC to masz rację - nie ma co wydawać w sumie nie małej kasy na coś czego nie wykorzystasz

Zawsze mozna dokupic później :)

Michał2013

Post autor: Michał2013 » poniedziałek 15 kwie 2013, 01:58

Zostane chyba przy Myteku lub Apogge, tylko zastanawiam się który lepszy?...

Który byś wybrał?

Zastanawiam się czy nie zakupić dwóch do porównania:) jeden pod ADAT, drugi pod SPdiF (coaxialne) ale nie wiem czy to będzie mieć rece i nogi..

Może Mytek będzie ok..

Ale czy na takim poziomie mogą być tez drastyczne różnice pomiędzy konwerterami?

Typu że Mytek bardziej płaskie brzmienie Apogee podkręcone? itd?

Jedno jest pewne obydwa powinny stanowić solidny sprzęt:)

I wydaje mi się że kupująć Myteka to chyba już tylko człowiek jest tym ogniwem który musi to wykorzystac i zrobić dobry miks itp..

Tym bardziej że w warunkach domowych ciężko będzie rozróżnic takie dwa..

Ale myślę teraz poważnie czy nie kupić dwóch tylko że jeden z aukcji za pół ceny bo 6-7 tys na dwa to sporo..

Nie wiem czy to w ogole nie jest poroniony pomysł, ale co tam:)

Chociaż wydając nawet 6 tys na obydwa to nie wiem czy nie lepiej szukać np Benchmarka albo Lavry czy coś w tym stylu:)..

nie wiem na co się zdecydować i nie wiem też czy zauważalne i istotne są różnice jeśli w ogole istnieją pomiedzy nimi.

jimmy44

Post autor: jimmy44 » poniedziałek 15 kwie 2013, 02:36

Jestem od dawna posiadaczem karty dźwiękowej RME HDSP 9632 i zastanawia mnie jedno czy byłby jakikolwiek sens w dokupieniu do tej karty konwertera np RME Adi-2?
Chodzi mi o jakość dźwięku i możliwości przy rejestracji jak i odtwarzaniu dźwięku.

Jeśli chcesz naprawdę zmienić diametralnie jakość dźwieku in/out (przestrzeń, muzyczność) to wybierz raczej konwertery Mytek, Apogee... RME ADI -2 to klasa przetworników RME Fireface 800 i nie mają one nic wspólnego nawet z ADI-8QS (no może poza steadyclock). Sam się kiedyś nabrałem na HI- End RME ADI2... Potem przetestowałem ADI8QS (inna/wyższa liga). Potem kupiłem RME UFX a następnie przetestowałem Mytek'a. Obecnie do cyfry mam i polecam RME. Jednak do konwersji AD/DA mam Mytek'a i Apogee. Nie testowałem  najnowszych przetworników Avid'a - i sam jestem ciekaw jak one brzmią...

Czy w ogole można coś zyskać konfigurując dźwięk w ten sposób że w komputerze będzie się znajdować karta pci 9632 a do niej podlączony zostanie konwerter i dopiero przez konwerter do odsłuchów?

Ta karta to dobra karta za niewielkie pieniądze. Pisząc dobra mam na myśli stabilność, szybkość "Latency". Konwertery są jakie są. Jak dołączysz do niej przynajmniej  RME ADI8QS to będzie dużo lepiej (ale nie ADI2) Pamiętaj jednak że w cenie ADI8-QS można kupić o wiele lepsze brzmieniowo konwertery...

Kolejny dylemat jaki posiadam to kwestia jakości kart, np RME..czy duża jest różnica pomiędzy jakością brzmienia 9632 za 1500 zl a RME RayDat za 2500 zl.

hmm... RME RayDAT nie ma swojego brzmienia - to cyfra... Jakość zegara cyfrowego jest ta sama!

Czy to tylko kwestia większej ilości kanałów, przez to że na pokładzie znajduje się 4x ADAT? czy różnica w przetwarzaniu cyfra-analog też będzie zauważalna?

Jeśli chodzi o "stabilność" cyfrową (jakość zegara) HDSP 9632 i RayDAT to jest to to samo. j/w

Teoretycznie 9632 posiada jeden ADAT in/out wiec jeśli ilość kanałów jest wystarczająca to moim zdaniem powinno prezentować podobny poziom co RayDat z reszta RayDat to bodajże to samo co 9652 tylko w wersji PCI. Innymi słowy czy są różnice w jakości w kartach np RME za 1500 a za 3-4 tys? czy tylko cena dotyczy ilości kanałów i rozwiązań?

dotyczy ilości kanałów, częstotliwości próbkowania, dystansu na jaki możemy przesłać sygnał oraz magistrali PCI - PCIe

pzdr

S.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 15 kwie 2013, 10:31

Ja bym się skusił na Myteka albo Benchmark - B-Stock na Thommanie bywa tanio do wyrwania

Michał2013

Post autor: Michał2013 » poniedziałek 15 kwie 2013, 18:47

Ok dzięki za wskazówki.

Chyba już wiem to co chciałem wiedzieć.

Zastanawiam się jeszcze tylko czy istnieje jakiś model Myteka, który funkcjonował by jednocześnie jako DAC i ADC? Czy to muszą być dwa oddzielne urządzenia.

To znaczy chodzi mi o 2-kanały.

A nawiązując do tego co pisze jimmy44, rozumiem że RayDat to tak jakby tylko łącznik pomiędzy konwerterem a komputerem? No bo żeby móc działać nawet w mniejszym zakresie 2-kanałowo, musi byc konwersja, no ale dobrze że 9632 nie będzie tego konwertera ograniczać.

Dobrze że to tak wyszło że jednak Adi- to bezsens, bo fakt nie przypuszczałem że to aż takie różnice.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 16 kwie 2013, 08:49

Mytek ADDA tylko 8 kanałowy

RayDat to karta do obsługi magistrali cyfrowej powiedzmy między konsoletą a komputerem

Każda karta ma jakieś zastosowanie a nie kończy sie ono na muzyce - jeszcze kino i telewizja :) - oni mają swoje wymagania - dośc podobne jednak

Dodatkowo podobnie jak twoją RayDat też mozna rozszerzyć - zależnie kto czego potrzebuje

ODPOWIEDZ