Unity Audio The Rock - ideał?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Kapturek

Unity Audio The Rock - ideał?

Post autor: Kapturek » wtorek 16 lip 2013, 16:16

Witam!
Nęka mnie od jakiegoś czasu jedna rzecz..często tutaj polecane są chyba jako "hi-end" monitory Unity Audio The Rock...
Zastanawiam się czy są one takie idealne i wyjątkowe?
Bo osobiście rzadko spotykam je gdziekolwiek w studiach, nawet takich projektowych.
Czy będą zdecydowanie lepsze niż np S2X Adama albo S2a, S2.5a i inne tego typu?
Albo Focal..albo Genelec 82XX?

Poza tym jestem ciekaw czy jest sens inwestowania takich środków w odsłuch czy nie lepiej zakupić zwykłe A7x + solidna adaptacja akustyczna?

Poza tym kolejny problem, to co mnie męczy..
jak to jest z monitorami..Z czym to jest związane że np jeden model danego producenta, zbliżony rozmiarowo z innym innego - ma mniej dołu lub więcej, mniej środka itd..
Np..Adam A7x raczej nie zejdą tak nisko jak Genelec 8040
albo A8X też nie zagrają tak nisko jak Genelec 8050.

Czy to jest wada czy zaleta? Czy to po prostu cecha danego modelu? czy można to utożsamiać z podbiciem pasma? No bo to tak wygląda jakby w drugim modelu pasmo było nieco "podkręcone"
Np Adam w tych nawet dużych paczkach ma raczej delikatny bas, a Genelec im większe paczki tym bas solidny i mocny.
Bo problem jest taki można kupić to co komuś pasuje ale czy np solidny dół w monitorze Genelec nie jest wynikiem np efektu "uśmiechu dyskoteki"? skoro tyle samo cali woofer u Adama już nie będzie generować takiego dołu? Jak do tego podejść? Co w ogole wybrać?
Po prostu męczy mnie to bo chcąc kupić dobre monitory, chciałbym mieć fajny dół ale nie na zasadzie brzmienia "hi-fi"...
Czy po prostu Adam jest najbardziej liniowy i równo -grający ze wszystkich monitorów na rynku? Czy to nie prawda? Szczególnie mówię tu o wyższych modelach za min. 6-7 tys para..

Proszę o rady wszystkich obytych w temacie!

Kyle

Re: Unity Audio The Rock - ideał?

Post autor: Kyle » wtorek 16 lip 2013, 19:34

... podbicie pasma, a szersze pasmo z tolerancją np. +-2 dB to dwie różne rzeczy. Oczywiście że im bardziej szerokie pasmo (bez podbić) tym lepiej (Genelec 8240A ma szersze i nawet nie wiem czy nie równiejsze pasmo od ADAM A7X)... ale pasmo i jego równomierność nawet to tylko część istotnych parametrów (obok THD, char. kierunkowej, wodospadowej, impulsowej czy choćby głupich szumów własnych - wszystko jest istotne).A SUB to nie jest idealne rozwiązanie (ma po prostu swoje wady i zalety).

Kapturek

Post autor: Kapturek » wtorek 16 lip 2013, 23:34

Tak, no ja się poważnie zastanawiam, to znaczy jeśli dany monitor gra szerzej i stąd te różnice w dolnym paśmie - ok.

Ale jeśli to kwestia solidnego podbicia i przewalenia dołu to dziękuje, wole montiory grające bardziej "neutralnie".

Adam z tego co wiem od zawsze był delikatny jeśli chodzi o dół a Genelec różnie i różne sa opinie seria 82XX to już wyższa półka ale 10xx albo 80xx to podobno brzmienie hi-fi, dużo dołu, góry, mniej środka, chyba że na małych monitorach typu 8030.

Nie wiem jak do tego podejść ale zastanawiam się po prostu nad zakupem, wiem że pasmo to nie wszystko ale jeśli dany monitor gra lepiej i schodzi niżej to wiadomo że taki byłby najlepszym wyborem.

Może się skusze na serie SX Adama, gotówki sporo ale chyba dam rade za jakiś czas..
Dlatego też pytałem o Unity Audio bo nie wiem teoretycznie cena podobna ale posłuchać ich to raczej cięzka sprawa, szczeólnie w moich rejonach.

Awatar użytkownika
Barciu

Post autor: Barciu » wtorek 16 lip 2013, 23:54

A co sądzicie o Naumanach KH120? Próbował ktoś? Dobry konkurent dla takich Adamów SX1?

adn_01

Post autor: adn_01 » środa 17 lip 2013, 01:02

Adam dół ma delikatny, ale za to góra... :P

Ja osobiście lubię, bo zrobione na nich miksy generalnie w większości typowych środowisk odsłuchowych brzmią przynajmniej dobrze. Statystycznie znacznie rzadziej zdarza mi się zrobić na adamach coś, co gdzie indziej nie brzmi. A na niektórych z głębszym dołem mam tendencję do cięcia basu...

Kwestia przyzwyczajenia.

Luka_L

Post autor: Luka_L » środa 17 lip 2013, 01:02

Kapturek

Post autor: Kapturek » środa 17 lip 2013, 02:40

Adamy właśnie mają delikatny, skromny dół i się poważnie zastanawiam czy to kwestia tego iż grają równo lub nie..czy po prostu taki charakter i jak brzmi dół ustawiony na Adamach na innym sprzęcie czy też tak samo?

Co do S1X, jak dla mnie troche bezsensu żeby wydawać prawie 8 tys na takie głośniczki, obawiam się że kupując z 2 ręki stare S3A za 8-9 tys będzie lepszym rozwiązaniem, bo rzekomo S3a to dzisiaj nadal genialny monitor, tylko że stara seria, ale brzmi ponoć cudnie. Nie wiem, nie słyszałem.

Dla mnie SX to raczej S2X i w góre..

Ciekawie temat się rozwinął przechodzimy również na inne modele:) ale to dobrze może coś się dowiem, bo jestem w kropce przy wyborze dobrego odsłuchu.

ODPOWIEDZ