ProTools Express - nie chce się otworzyć

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Ambri

ProTools Express - nie chce się otworzyć

Post autor: Ambri » środa 24 lip 2013, 19:00

Czy ktoś instalował Pro Toolsa Express na komp. z Windowsem 7 Home Premium 64 bit i Mboxem MINI (Avid)?
Borykam się z tym drugi tydzień i nie wiem, co jest nie tak!!! Kontaktowałam się z pomocą techniczną (dosyłam zrzuty ekranu i nic). Wydaje mi się, że poprawnie zainstalowałam Mboxa oraz jego sterownik (z dołączonej CD). Interfejs działa poprawnie (taki mam komunikat z kompa), ustawiłam urządzenie jako domyślne (bo mam inną kartę muz. zintegrowaną z płytą gł.). ILok chyba też w porządku. Jednak jak chcę otworzyć ProToolsa, pojawia się jego okno, ładuje się coś, po czym mam komunikat: "Unable to locate hardware. Make sure your hardware is connected and turned on. Clik OK when the hardware is ready".

_ Czy mam na kompie jakieś niepotrzebne ("konfliktowe") sterowniki z wbudowanej karty muz.?
- Czy czegoś brak, jakiegoś programu? (Komp. jest nowy.)
- Jak poznać, że Pro Tools jest zainstalowany prawidłowo? Może czegoś nie zainstalowałam?
- Czy PT instalować na dysku C?

Ściągałam go z avid.com ze swojego konta. Instalowało się na kompie, potem klikałam w ikonę Setup.exe i zaczynało się rozpakowywanie. Wybierałam miejsce docelowe. Może coś jeszcze powinnam rozpakować? W folderach, które ściągnęły się z Pro Toolsem, jest więcej ikon typu Setup.exe. Czy mam je wszystkie rozpakować? Z angielskiej instrukcji wynika, że chodzi o jedną tego typu czynność. Czy rozpakowywanie to to samo co instalacja? Jestem już totalnie zakręcona
- Może w czasie instalacji mam odłączyć interfejs?

Na pewno jest jakieś rozwiązanie. Gdzie tkwi błąd?
Program instalowałam i odinstalowywałam kilka razy...

POMOC PILNIE POTRZEBNA! Z góry dziękuję za jakąś podpowiedź!

Zbynia

Re: ProTools Express - nie chce się otworzyć

Post autor: Zbynia » czwartek 25 lip 2013, 08:09

Protools napisał że nie widzi karty - czy system ją widzi?Możesz normalnie odtwarzać dźwieki systemu czy na przykład windows media player po ustaiwieniu karty jako urzadzenie podstawowe?

Awatar użytkownika
Ambri

Post autor: Ambri » piątek 26 lip 2013, 13:03

...Protools napisał że nie widzi karty - czy system ją widzi?Możesz normalnie odtwarzać dźwieki systemu czy na przykład windows media player po ustaiwieniu karty jako urzadzenie podstawowe?...

Wygląda to tak, że ustawiłam Mbox MINI jako urządzenie domyślne. Mam w jego gnieździe słuchawki i dźwięk jest (np. z You Tube czy Sibeliusa). Komputer daje komunikat, że to urządzenie działa poprawnie.

Miałam jednak na samym początku ogromny problem z zainstalowaniem iLok USB (drugiej generacji). Po wielu różnych próbach (chyba dwa dni) udało mi się zainstalować to urządzenie i ściągnąć na nie licencję Pro Toolsa Ex. Wczoraj pomoc techniczna napisała mi:

Please uninstall the ilok manager software, download the latest version from www.ilok.com and install it on your computer.

Uninstall PT Express, extract the installation files from the downloaded archive and reinstall it on your computer.

Usunęłam Manager, usunęłam sterownik iLoka i usiłowałam ściągnąć nowy Manager. Niestety, instalacja przerywa się po chwili. Wyskakuje okno: "The wizard was interrupted before PACE License Support Win64 could be completely installed. The system has not been modified. To install this program at later time, run the installation again".

Znalazłam na komputerze folder PACE, usunęłam go, zrestartowałam komp. i nadal to samo.
Może coś niepotrzebnego zostało z poprzedniego programu i blokuje? No ale gdzie i co?
Jestem już porządnie zdesperowana. Ta instalacja trwa już dwa tygodnie!
Pozdrawiam serdecznie i czekam na sugestie.

Awatar użytkownika
Ambri

Post autor: Ambri » sobota 27 lip 2013, 14:18

...Protools napisał że nie widzi karty - czy system ją widzi?Możesz normalnie odtwarzać dźwieki systemu czy na przykład windows media player po ustaiwieniu karty jako urzadzenie podstawowe?...

iLok w końcu się zainstalował (przeszkadzały pliki Policy License), ale z Pro Tools ciągle to samo. http://www.eis.com.pl/virtual/images/forum/subject/icon09.gif

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 27 lip 2013, 21:01

ustaw w systemie inną kartę może - niech mbox nie będzie głownym

cos podobnego - http://howtoprotools.wordpress.com/2009/08/07/unable-to-locate-digidesign-hardware/

jak wyskoczy komunikat ze nie widzi karty to ją odłacz i podłacz ponownie

strzelam - nie miałem do czynienia z mboxem

Awatar użytkownika
Ambri

Post autor: Ambri » czwartek 01 sie 2013, 12:50

...ustaw w systemie inną kartę może - niech mbox nie będzie głownym
cos podobnego - http://howtoprotools.wordpress.com/2009/08/07/unable-to-locate-digidesign-hardware/

jak wyskoczy komunikat ze nie widzi karty to ją odłacz i podłacz ponownie

strzelam - nie miałem do czynienia z mboxem...
..........................................................................................................

Dopiero dzisiaj udało się rozwiązać problem . http://www.eis.com.pl/virtual/images/forum/subject/icon131.gif Ściągnęłam ze strony Avid (sterowniki) poniższe ulepszenie dla Mbox MINI i Pro Tools Express zaczął działać. Gdyby napisali, że ulepszenie dotyczy też Win 7 i PT Express, zrobiłabym to już dawno! Jeśli ktoś będzie miał problemy z instalacją interfejsu, może mu się to przyda.

1.1.7 Jun 20, 2013
Added Windows 8 support
Support for Pro Tools 10.3 – Pro Tools 11
Hardware latency values are now reported with far greater accuracy, allowing host applications to perform the best possible hardware latency compensation
Improved performance
Improved multi-client support
Miscellaneous bug fixes

ODPOWIEDZ