PC i MacBook

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
nano1212

Re: PC i MacBook

Post autor: nano1212 » niedziela 13 paź 2013, 21:11

...

Dzięki za kilka cennych uwag pisanych bez religijnego zacietrzewienia ;)

Jedna uwaga: stacje dokującą można kupić, właśnie thunderbolt bardzo tu pomaga. Na razie widziałem takie dwie stacje: Matrox i Belkin. Np. taka http://www.belkin.com/us/p/P-F4U055/ />

Można podpiąć za jednym strzałem i monitor i klamoty na usb, na firewire i jeszcze ethernet. Jest też wejście i wyjście audio.

Zgadzam się co do iPada, chociaż tutaj trudno odtworzyć środowisko np. DAW znane z kompa. Można bawić się audiobusem i łączyć ze sobą programy itd. Ja mam na ipadzie świetne syntezatory - Propellerhead Thor, Arturię iMini i Arturię iSem. Każdy z nich jest kompatybilny ze swoim odpowiednikiem VST, dlatego używam iPada jako szkicownika do wykręcania swoich brzmień, które potem przenoszę do Reasona albo Arturii Mini (Sema mam tylko na ipadzie). Mam Intua BEatmaker 2 jako DAWa, ale używam tylko jako odtwarzacza ścieżek wav już zrenderowanych na kompie ;)

Efakt całego tego wątku jest taki - nano1212, "ju bastard" :P, przez Ciebie zacząłem bardzo poważnie myśleć o MB Air zamiast Pro :P Właśnie czytam fora, nie wiedziałem, że te nowe Airy z Haswellem mają taki skok prędkości.

...

nano1212, "ju bastard"- dawno się tak nie uśmiałem jak po tym komentarzu :DD

Prawda jest taka, że mam w miarę mocny komp pc. Szukam czegoś przenośnego, co mógłbym przykładowo zabrać na wyjazd w góry z klawiaturką midi (tu polecam Akai Lpk25) i wieczorkiem sobie coś podłubać w Abletonie czy Reasonie, czy wziąć do kumpla i zgrać jakieś nagranie z mikrofonu. Co do wydajności Airów nie mam żadnych wątpliwości ponieważ sporo się naczytałem z zagranicznych stron o tym sprzęcie- prawda, informacji nie jest dużo, tak jak osób, które weszły w Airy. Ludzie po prostu boją się nowinek i ryzyka-rozumiem to, bo przy takich kwotach sam nie wziąłbym sprzętu od razu. Jestem osobą, która zanim coś kupi, najpierw robi porządne rozeznanie dlatego sporo czasu poświęciłem na szukanie informacji o tych macach. Moim głównym dylematem była waga i liczba wejść.

W MB Pro mamy więcej wejść jednak trzeba rozpatrzyć czy aby są nam wszystkie potrzebne: 2x USB 3.0-to samo mamy w MB Air (piszę o najnowszych modelach), port ethernet- nie przyda mi się w ogóle, bo będzie pracował na WiFi, firewire-tutaj największy dylemat gdyż jest to spory plus na korzyść MB pro, napęd - nie pamiętam kiedy ostatni raz wkładałem jakąkolwiek płytę do stacjonarki?:)

W testach wydajnościowych w obecnym momencie zarówno Pro jak i Airy zazębiają się i już nie ma tej dominacji Pro nad jego chudszym kolegą jak dawniej.

Warto wspomnieć również o dyskach SSD montowanych w najnowszych "erach"- czytałem mnóstwo dobrego o tych dyskach. Jeżeli obiektywnie na ten temat i na informacje, których się doszukałem spojrzeć, montowane olbrzymy HDD 500GB lub 750GB to trochę przeszłość... W najbliższym czasie najprawdopodobniej zakupię wersję Air, którą podałem w linku, w którymś z powyższych postów. Dysk 120GB w zupełności mi wystarczy, gdyż będę tam trzymał jedynie najbardziej potrzebne sample, wtyczki, te które akurat w danym momencie używam. Reszte plików będę albo sobie po wifi ze stacjonarki przerzucał albo dokupie zewnętrzny dysk- od czegoś te usb 3.0 i thunderbolt jest :)

Kwestia wagi:

Zabawne jest to, że Air waży lekko ponad 1kg, Pro lekko ponad 2kg, a róznica jak się podniesie oba laptopy jest kolosalna... Pro sprawia również wrażenie większego gabarytu.

Awatar użytkownika
nano1212

Post autor: nano1212 » niedziela 13 paź 2013, 21:17

Zapomniałbym dodać: wolę dokupić sobie zewnętrzny dysk niż dopłacać za większy dysk w Macbooku, gdyż Apple sporo sobie za to liczy.

Pozdrawiam i zapraszam do dalszej dyskusji ;)

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 13 paź 2013, 22:04

Ostanio sam interesuje sie kupnem tabletu hybrydowego z nową 4-tą generacją i5. Według testów 4 rdzeniowy Haswell to Cpu niemal o takiej mocy jak czołowy desktopowy CPU AMD Phenom 2 parę lat temu. To jest wydajność pozwalając ogarnąć kompleksowo sesje audio MIDI z miksem włącznie w jednej sesji. Zatem o wydajność nie ma się co martwić.

perfektsound

Post autor: perfektsound » niedziela 13 paź 2013, 22:38

W sumie ja zostałem mentalnie na poziomie pierwszego Aira - ot, taka zachciankowa namiastka komputera, żeby notować od razu w Wordzie czy coś ;) Dotąd dla mnie komputer do audio to był, tak "po bożemu" taki co ma normalny duży dysk, napęd DVD itd. Słowem - taki kombajn. 

Teraz czytam po forach i widzę, jak wiele osób na Airach odpala Logica/Reasona/Abletona, nawet Pro Toolsa. Ja mam w domu do muzyki starutkiego iMaka (C2D, 2.16 ghz) z pakietem NI Komplete 6 i innymi VST. Oprogramowanie wg. mnie nie zestarzało się, syntezatory to nie romplery, wciąż mogę wykręcać na nich barwy;) Teraz na stronie everymac porównałem go z nowym Airem - szok, Air i5 ma 2-3 x przewagi w wydajności. Czas zrewidować podejście do Aira.

Pełna zgoda - gdybym teraz brał Aira, to przede wszystkim wybrałbym 8 gb ramu i ew. apdejt procesora do i7. SSD można kiedyś po gwarancji sobie wymienić, a jeśli nawet nie - wkładasz kartę SD np. 128 gb i masz podwojoną wielkość na trzymanie plików ;) Zresztą iPad nauczył mnie magazynowania plików w chmurze/chmurach (używam kilku).

Albo takie cudo 64 gb, nie wystaje nawet z obudowy Aira:

http://eu.theniftyminidrive.com/

Jest odczuwalna spora różnica w wadze między Airem a MB Pro. Mam dwa Pro - Penryna i  Unibody z 2010 r. - oba są cięzkie, nie nadają się do trzymania np. na kolanach. Aluminium jest fajne, ale ma też wady ;)

Wspomniana koleżanka ma od paru lat Aira z 1 albo 2 generacji, jest z niego do dzisiaj zadowolona, nigdy nie nawalił.

Alternatywna muzyka elektorniczna.

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 13 paź 2013, 23:28

kwestia wymagań - na kompie sprzed 5 lat zrobisz bardzo wiele o ile nie korzystasz z "turbo" instrumentów" i "turbo wtyczek"

cała reszta wraz z sesjami na kilkadziesiat sladów pójdzie bez wiekszych problemów

na przykładzie pc nie udało mi sie zarżnąć C2D E8200 - teraz mam 35 razy wydajniejszy i5 2500K

przy mobilnych mam duzy problem pocisnąć coś pokroju T7500....i to na starym sprzecie

Awatar użytkownika
nano1212

Post autor: nano1212 » wtorek 15 paź 2013, 17:20

Niedługo pewnie nabędę komputer w specyfikacji o jakiej wcześniej pisałem. perfektsound w jaki ty model masz zamiar się zaopatrzyć?

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » wtorek 15 paź 2013, 19:00

Jest duże prawdopodobieństwo, że za tydzień Apple zaprezentuje nowe MBP, więc chyba warto jeszcze chwilę poczekać

Awatar użytkownika
nano1212

Post autor: nano1212 » wtorek 15 paź 2013, 20:39

...Jest duże prawdopodobieństwo, że za tydzień Apple zaprezentuje nowe MBP, więc chyba warto jeszcze chwilę poczekać... 

Skąd ta informacja?

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » wtorek 15 paź 2013, 21:26

Awatar użytkownika
nano1212

Post autor: nano1212 » wtorek 15 paź 2013, 22:17

...http://www.engadget.com/2013/10/15/apple-october-22nd-event/ stąd... 

Jeżeli taki mega ten nowy MB Pro będzie jak się zapowiada, to może chwilę poczekam jeszcze... Jeżeli ma być z Retiną to zakładam, że będzie kosztował ponad 6tyś zł najtańszy model i wtedy wezmę aira. Być może wagę poprawią nowego pro i będzie ciut lżejszy-wtedy też pewnie rozważę opcję wzięcia go.

ODPOWIEDZ