Wokal cyfrowo?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
PoTinA

Wokal cyfrowo?

Post autor: PoTinA » poniedziałek 22 gru 2003, 17:24

Nagrywam wokal w nasteujacy sposob microfon behringer podloczony do mixera behringer to wszystko idzie na rolanda vs840ex (sluzy tylko jako procesor efektow),i z niego wychodze kablem optycznym do kompa na karte terratec dmx6fire. Czy to dobry sposob, i czy cyfra zda lepiej egzamin niz analog?????Pozdro PoTinA

Awatar użytkownika
smal108

Re: Wokal cyfrowo?

Post autor: smal108 » wtorek 23 gru 2003, 00:20

cze! procesora efektu lepiej użyc przy miksie. nie w trakcie zapisu wocalu. zawsze zdążysz. jak ci się efekt nie spodoba - co wtedy? jeszcze raz nagrywka. jeśli masz czysty vocal możesz z nim zrobić wszysyko.
Radhe Govinda!

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » wtorek 23 gru 2003, 00:42

...cze! procesora efektu lepiej użyc przy miksie. nie w trakcie zapisu wocalu. zawsze zdążysz. jak ci się efekt nie spodoba - co wtedy? jeszcze raz nagrywka. jeśli masz czysty vocal możesz z nim zrobić wszysyko....

To jest prawda i dotyczy to nie tylko wokalu. Ja nawet nagrywam gitarę bez efektów, dopiero później je rzucam.
gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
dluk
Kontakt:

Post autor: dluk » wtorek 23 gru 2003, 07:48

Czy to dobry sposob, i czy cyfra zda lepiej egzamin niz analog?????Pozdro PoTinA ...

To zależy od jakości przetworników A/C w rolandzie i na karcie. Przez rolanda opłaca się przepuścić sygnał tylko wtedy, gdy przetworniki byłyby o klasę leprze niż na terratecu. Czy są - nie wiem, ale raczej wątpię. Lepiej wejdź do karty bezpośrednio z miksera (tak jak sugerowali koledzy).

Jeżeli jednak już nie możesz się obejść bez efektów na etapie nagrywania, to twój sposób jest dobry. Jedna konwersja A/C wystarczy

Pozdro

Łukasz

Ja-cek

Post autor: Ja-cek » wtorek 23 gru 2003, 08:41

To jest prawda i dotyczy to nie tylko wokalu. Ja nawet nagrywam gitarę bez efektów, dopiero później je rzucam....

Hej, akurat gitarę nagrywam z kompletnym brzmieniem... nie uffam w tym wypadku wtyczkom i innym pirdółkom, no i lepiej sie gra gdy gitarka ma właściwe brzmienie. Potem dodaję ewentualnie trochę przestrzenie, ale brzmienie juz pozostaje bez zmian. A głos ludzki oczywiście równiez polecam nagrywać czysty, no może troche kompresji i bramka nie zaszkodzi...
www.surogat.pl

Awatar użytkownika
PoTinA

Post autor: PoTinA » wtorek 23 gru 2003, 13:09

...cze! procesora efektu lepiej użyc przy miksie. nie w trakcie zapisu wocalu. zawsze zdążysz. jak ci się efekt nie spodoba - co wtedy? jeszcze raz nagrywka. jeśli masz czysty vocal możesz z nim zrobić wszysyko....

w rolandzie uzywam tylko kompresora jako efektu a nie wrzucam przy zgraniu reverbow delayow itp. poprostu zauwazylem ze nakladajac w cubase kompresor na gotowy wokal to nie osiagam takiego samego efektu jak przepuszczajac sygnal przez rolanda !! chyba w cubase 2.0 jest taki kanal input w ktorym mozna dodawac efekty niestety niemam 2.0 i posilkoje sie rolandem dlatego bo w cubase sx 1.0 mam tylko true tape na inpucie a nie mam kompresora ktorego chce urzyc. pozdro

Awatar użytkownika
smal108

Post autor: smal108 » wtorek 23 gru 2003, 23:02

w rolandzie uzywam tylko kompresora jako efektu a nie wrzucam przy zgraniu reverbow delayow itp. poprostu zauwazylem ze nakladajac w cubase kompresor na gotowy wokal to nie osiagam takiego samego efektu jak przepuszczajac sygnal przez rolanda !! *****************************************

Kompresor jak fajniejszy w rolandzie to czemu nie! jak daje radę... pozdro
Radhe Govinda!

ODPOWIEDZ