IGS S-TYPE vs Tf pro P2 Stereo Channel Strip

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
kikuskaktus

IGS S-TYPE vs Tf pro P2 Stereo Channel Strip

Post autor: kikuskaktus » czwartek 31 lip 2014, 21:41

Witam!

Zastanawiam się nad zakupem jednego z tych urządzeń a nie mam możliwości ich przetestowania. Czytałem wiele na internecie (oczywiście wszystko co było na ich temat na EIS) i chciałbym otrzymać opinię doświadczonych forumowiczów.

Posiadam mikser A&H GL3 a miksuje na nich Akai MPC2500, Nord Lead'a, Rolanada Juno 106 i Alpha Juno 2, Korga MS2000b oraz Rolanda R8. 

Insertuje też na Mpc i Korga Aural Exciter type C.

Oprócz wymienionych wyżej urządzeń chcę kupić jeszcze ART PRO VLA II oraz DBX 166XL (dla funkcji sidechain).

Do tej pory korzystałem z pluginów i eksperymenty z użytjkowaniem wielu konfigarcji kompresorów, preampów, bramek i limiterów wychodziły ciekawie. 

Proszę o Wasze zdanie na temat tych urządzeń oraz o inne propozycje preampów dla wymienionych instumentów oraz preampów i kompresorów na sumę.

[addsig]

fallworm

Re: IGS S-TYPE vs Tf pro P2 Stereo Channel Strip

Post autor: fallworm » piątek 01 sie 2014, 11:33

Witam,

jeżeli chodzi o firmę ART to mam w swoim warsztacie VoiceChannel.

Nie jest to przeźroczyste urządzenie - dodaje dużo od siebie. Dźwięk jest cieplejszy i z większą ilością dolnego środka. Nie używam korektora EQ, moja praca z tym urządzeniem skupia się tylko na wstępnej obróbce za pomocą bloku dynamiki. Kompresor, działa dość precyzyjnie ale czasem, nawet przy subtelnych nastawach dodaje od siebie artefakty - które, generalnie czasem pomagają podczas pracy nad stopliwością dźwięku.

Jeżeli chodzi o nagrywanie wokalu to - na pewno nie dla wszystkich.

Wg mnie nawet przy nawet subtelnych ustawieniach, niektóre wokale (zwłaszcza żeńskie - wysoko ulokowane w widmie) mogą zabrzmieć jak przejechał po nich walec.

ODPOWIEDZ