......
...>>po co się męczyć drażniącym rozwiązaniem w jednym DAW skoro w innym jest to rozwiązane znacznie lepiej?<<
........................
A co w takim przykładowo Kubusiu, czy Sonarze rozwiązane jest lepiej niż w Abletonie?
"Niekomfortowy shit" to dość nieprecyzyjny argument, podobnie jak określenie "różne przekierowania". Możesz napisać co konkretnie jest takie niekomfortowe w Abletonie?
Poza tym kolega który założył temat jest tak daleko od pracy na dużej konsolecie jak tylko można to sobie wyobrazić, co opisał w pierwszym poście....
Np. nie mogliśmy wysłać 'click'u' (metronomu) na słuchawki, zanim różne konfiguracje na krosownicy zaczęły 'chodzić' trzeba było się nieźle napocić z ustawieniem we/wy itp. I tak dalej i tak dalej.. Do pracy w studio Ableton nie jest dobry.. jest po prostu.. niewygodny.. tak jak FL. Mój znajomy realizator (który jest bardzo obcykany, jeśli chodzi o Abletona) testował go specjalnie przez parę tygodni w studio, żeby stwierdzić, że tutaj Ableton się nie nadaję..
Ale nic nie zmienia faktu, że to super program do robienia muzyki. I teraz niech kolega, który napisał temat niech się zastanowi, czy chcę programu podobnie intuicyjnego jak FL, ale bardziej zaawansowanego i profesjonalnego czy chce typowego DAW, które są wykorzystywane w studiach.
Według mnie to jeśli, się robi tylko i wyłącznie elektronike korzystając z sampli etc to Ableton jest super progsem, natomiast jeśli już dochodzą rejestracje śladów audio to zdecydowanie typowy DAW typu Cubase, ProTools lub Sonar.. Oczywiście można Abletona podłączyć poprzez rewire do innego DAW. To też jest jakaś opcja. Mi osobiście Ableton nie przypadł do gustu, choć uważam go za naprawdę potężne narzędzie do kreacji brzmień, dużo potężniejsze i bardziej intuicyjne niż inne DAW. Ja osobiście nagrywam dużo śladów audio i prostota Cubase'a w tym wypadku jak dla mnie sprawdza się wyśmienicie.
Najlepiej jak ktoś powiedział wyżej pościągać dema/triale różnych programów i poświęcić z miesiąc czasu na wstępne zapoznanie się z nimi, Ableton a np. Cubase to dwa zupełnie różne światy.
Jeśli chodzi o MIDI, edycja midi w Abletonie jest rozbudowana, bardzo prosto również jest zrobić MIDI z Audio. W innych DAW edycja MIDI, tez jest bardzo fajnie rozwiązana (masz siatke tempa, masz klocuszki - prawie jak w FL!)
Mając oryginalnego Abletona masz dostęp do MaxForLive to jest tak jakby zbiór pluginów, które wykonali użytkownicy, można znaleźć fajne rzeczy! Dużo zależy jaki typ muzyki chcesz robić, bo jeśli mają to być projekty przesycone efektami, a dźwięki/sample mają być poddane obróbce, która ich zamienia w coś zupełnie innego to Ableton byłby idealny. Ale też powiedziałeś, że szukasz czegoś na lata.. a może za rok/dwa Ci się odwidzi i będziesz chciał więcej żywych instrumentów nagrywać?? Dlatego stestuj tez typowe DAW.. stestuj w nich jak się tworzy MIDI i jak wygodnie jest nagrać sygnał audio, a potem go obrobić.
Potestuj! Pozdro
Muzyką zajmuję się od 2003 roku. Zaczynałem jako raper. Obecnie wchodzę w świat producenski. Pracuję z samplami (głównie na Akai MPC) jak i z żywymi instrumentami. Studiuję produkcję muzyczną na uczelni w Edynburgu, Szkocji.