...
"proponuje używać po prostu ciemnych wstęgowych mikrofonów i później rozjaśniać jakimś exciterem"
Tutaj można polemizować. Z pewnością jest sporo argumentów za takim rozwiązaniem lecz ja nie znam osobiście żadnego :) W 99% przypadków gdy jakiś autor mówi o użytym mikrofonie do wokalu (j.angielski) to pada U87 lub inny klasyczny pojemnik (Sony C800 jakiśczas temu było w modzie). Nagrywanie "zdegradowanego" sygnału by później go polepszać jest chyba niezgodne ze sztuką choć ja tam się dopiero uczę :P Nauczyłęm się jednak tego, że w tej materii nie ma czegoś takiego jak "coś jest źle", wszystko zależy jaki ma być efekt docelowy więc i takie rozwiązanie można wziąć pod uwagę.
...
To co się piszę - to czego się używa, a jak to wygląda na prawdę to mogą być dwie różne sprawy Problem sybilantów to problem, nie tylko wokalisty, nie tylko techniki ale również mikrofonu - nie wszystkie mikrofony pojemnościowe - a w szczególności te tanie, dobrze reagują na szybką zmianę ciśnień - pojawia się zniekształcenie które w postaci tutaj omawianego sybilanta jest nie do usunięcia bez degradacji sygnału, więc jestem zdania, że lepiej po prostu odpuścić sobie rejestrację "kłopotliwych" zakresów i później do kompensować procesorami do tego dedykowanymi. To jest bardzo popularne w rozgłośniach radiowych. Dlaczego? Bo Deesserowania nie da się wykonać dla każdej możliwej sytuacji która może nastapić podczas audycji na żywo. Ze względu na charakter "głosu lektora" w paru przypadkach słyszałem o ustawieniach korekcji półkowej dla góry i kompensowaniu tego exciterami.
Tak czy inaczej - jak będziesz miał okazję sprawdź np oktave ml 52 (spójrz najpierw na charakterystykę).
U87 neutralny brzmieniowo co góruje na cenie, radzi sobie z sybilantami, ale je przenosi więc problem cały czas pozostaje, łatwiej wyłowić z materiału sybilanty i dźwięk jest mniej zdegradowany po tym procesie.
Trzeba rozróżnić pojęcia - radzić sobie z sybilantami czy ich nie przenosić.
PS masz bardzo fajny preamp - sam będę go zaraz nabywał w wersji z AD aby mieć do pary z SM7B.
Może pomyśl o Shure SM7B? Pod kątem eliminacji sybilantów jest lepszy od U87 . A dla zachęty napisze, że jeżeli masz odpowiedni oddstęp od szumu w torze - a taki masz, to można się spodziewać na prawdę eleganckich rezultatów.
Na forach anglosaskich często jako cudowny mikrofon "ŁidaŁt sibilant" jest podawany Audio Technika 4047....