Trzeszczenie na wejściu liniowym

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Sigma
Kontakt:

Trzeszczenie na wejściu liniowym

Post autor: Sigma » piątek 10 lip 2015, 22:54

Pewnie nie raz się ktoś z was już z tym spotkał.

Problem dotyczy uporczywego dźwięku w tle przy nagrywaniu z KORGa PA 500. Nawet przy wyłączonym instrumencie słyczać ta trzaskające dźwięki, wszystko znika gdy odłącze zasilacz. Wcześniej na laptopie myślałem, że jest to wina słabego sprzętu. Tam również problem był w zasilaczu, lecz zasilaczu komputera. Problem znikał gdy komputer chodził na baterii.

Instrument mam podłączony pod line in do interfejsu beringer fca 1616.

Pomóżcie, bo muszę coś nagrać z tego instrumentu, a w tym stanie to wyjdzie straszna kicha. 

Miks, Aranżacja i Kompozycja muzyki w każdym stylu, przede wszystkim muzyka symfoniczna łączona z elektroniką. (East West Composer Cloud, NI Komplete Ultimate 9 i wiele innych).

Awatar użytkownika
PieTras!

Re: Trzeszczenie na wejściu liniowym

Post autor: PieTras! » piątek 10 lip 2015, 23:27

Użyj gniazdka bez bolca. Serio.

Klawisze, kompozycja, produkcja... :)

Awatar użytkownika
Sigma
Kontakt:

Post autor: Sigma » piątek 10 lip 2015, 23:39

Faktycznie.
Trochę poczytałem i okazuje się , że jest to tzw. z pętla masy. Problem w tym, że mieszkam w starym budownictwie i w mojej instalacji elektrycznej nie ma przewodu masy (pewnie jest to powód tej pętli, tak strzelam). Podłączyłem do tego samego miejsca przedłużacz bez bolca i problem zniknął jak za machnięciem różczki.

Dzięki za szybką odpowiedź, temat uważam za zamknięty. Pozdrawiam. 

Miks, Aranżacja i Kompozycja muzyki w każdym stylu, przede wszystkim muzyka symfoniczna łączona z elektroniką. (East West Composer Cloud, NI Komplete Ultimate 9 i wiele innych).

Awatar użytkownika
preludium

Post autor: preludium » sobota 11 lip 2015, 10:34

...
Faktycznie.
Trochę poczytałem i okazuje się , że jest to tzw. z pętla masy. Problem w tym, że mieszkam w starym budownictwie i w mojej instalacji elektrycznej nie ma przewodu masy (pewnie jest to powód tej pętli, tak strzelam). Podłączyłem do tego samego miejsca przedłużacz bez bolca i problem zniknął jak za machnięciem różczki.

Dzięki za szybką odpowiedź, temat uważam za zamknięty. Pozdrawiam. 
...

jeszcze nie taki zamknięty :) Ja używam Korga PA500 do grania na weselach i czasem mam w kolumnach takie trzaski. Czy to ten sam powód, bo zastanawiam się od czego, a sprawdziłem już wszystko, co możliwe i nie moge dojść?

Awatar użytkownika
PieTras!

Post autor: PieTras! » sobota 11 lip 2015, 11:54

Jeśli sprawdziłeś już "wszystko" oprócz "tego" rozwiązania, to sprawdź "to" rozwiązanie ;)

Natomiast trzaski trzaskom nierówne. Trudno powiedzieć na podstawie takiego opisu co tam się dzieje. W pierwszej kolejności sprawdź kable, w drugiej gniazdko bez bolca. 

Klawisze, kompozycja, produkcja... :)

Awatar użytkownika
preludium

Post autor: preludium » sobota 11 lip 2015, 15:13

...
Jeśli sprawdziłeś już "wszystko" oprócz "tego" rozwiązania, to sprawdź "to" rozwiązanie ;)

Natomiast trzaski trzaskom nierówne. Trudno powiedzieć na podstawie takiego opisu co tam się dzieje. W pierwszej kolejności sprawdź kable, w drugiej gniazdko bez bolca. ...

nom właśnie muszę "to" koniecznie sprawdzić, bo wszystko podłączałem oprócz klawisza i było ok, nie było tych trzasków. Dzięki za radę, dam znać co i jak, pzdr

Awatar użytkownika
Sigma
Kontakt:

Post autor: Sigma » sobota 11 lip 2015, 20:16

Z doświadczenia wiem, że dobry (czytaj drogi) kabel nawet takie szumy potrafi zniwelować do końca. Jeżeli miałeś to samo co ja to na wyłączonym  sprzęcie też powinno zakłucać, po odłączeniu zasilacza problem ustaje (również na wyłączonym sprzęcie).

Awatar użytkownika
preludium

Post autor: preludium » środa 15 lip 2015, 11:58

nic nie dało, nie wiem co jest, podłączam w domu ( wszystko, tak jak na imprezie ) i gra elegancko, a w trakcie imprezy zdarza się ze 3-4 razy sprzężyć bez powodu lub słychać czasem takie popiskiwanie w kolumnach ( podobny dźwięk wydają buty na hali:) ) Obstawiam, że w końcówce pada transformator - może tak być? 

ODPOWIEDZ