Trzaski i sprzężenia w kolumnach

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
preludium

Trzaski i sprzężenia w kolumnach

Post autor: preludium » środa 15 lip 2015, 12:50

Od pewnego czasu pojawił się u mnie problem, nie wiem co jest, podłączam w domu ( wszystko, tak jak na imprezie instrumenty, mikrofony itd. ) i gra elegancko, a w trakcie imprezy zdarza się ze 3-4 razy sprzężyć bez powodu lub słychać czasem takie popiskiwanie w kolumnach ( podobny dźwięk wydają buty na hali ). Obstawiam, że w końcówce pada transformator - może tak być?

Awatar użytkownika
preludium

Re: Trzaski i sprzężenia w kolumnach

Post autor: preludium » środa 15 lip 2015, 12:55

dodam jeszcze, że przejrzałem już wszystko, co możliwe, okablowanie, mikrofony bezprzewodowe ( myślałem, że robia jakieś zakłócenia ), mówią też o pętli mas, ale nic. POMOCY !!!

fallworm

Post autor: fallworm » środa 15 lip 2015, 13:38

Sprawdzałeś składową stałą w zasilaniu "na imprezach" ? Może gdzieś chodzą trafa impulsowe w pobliżu gniazda z którego zasilasz. To zjawisko może występować raz na jakiś czas.

Jakich zabezpieczeń przeciwzakłóceniowych używasz?

Awatar użytkownika
preludium

Post autor: preludium » środa 15 lip 2015, 14:26

właśnie to dzieje się raz na jakiś czas. Używam prostego stabilizatora napięcia, gdzie można podbić sobie troszkę jak jest za małe. Nie mam pojęcia od czego to się bierze, nigdy takich zakłóceń nie miałem.

Awatar użytkownika
PieTras!

Post autor: PieTras! » środa 15 lip 2015, 16:38

To pewnie fałszywy trop, ale: zdarzyło mi się ze dwa razy że w Abletonie routing powodował sprzężenie z mikrofonem wbudowanym w laptop (!)

Klawisze, kompozycja, produkcja... :)

Awatar użytkownika
preludium

Post autor: preludium » środa 15 lip 2015, 20:01

akurat laptopa nie używamy. Jestem w wielkiej kropce, bo nie mam pojęcia o co chodzi, a kolejna impreza przed nami i juz się boję :(

fallworm

Post autor: fallworm » środa 15 lip 2015, 21:06

...akurat laptopa nie używamy. Jestem w wielkiej kropce, bo nie mam pojęcia o co chodzi, a kolejna impreza przed nami i juz się boję :( ...

No dobra ale to było jednostkowe wydarzenie? W sensie powtarza to się na innych sieciach zasilających? Proponuje najpierw wyeliminować przyczyny związane z zasilaniem. Wątpie by był to problem z routingiem sygnału ale.. jeśli masz analogową konsole to może się robi jakieś zwarcie. Co jak co ale jeżeli nie chcesz wydawać pieniędzy na porządnego Furmana zabezpieczającego Twój sprzęt to chociaż spraw sobie groszowy tzw "DC blocker".

Awatar użytkownika
preludium

Post autor: preludium » środa 15 lip 2015, 22:36

......akurat laptopa nie używamy. Jestem w wielkiej kropce, bo nie mam pojęcia o co chodzi, a kolejna impreza przed nami i juz się boję :( ...

No dobra ale to było jednostkowe wydarzenie? W sensie powtarza to się na innych sieciach zasilających? Proponuje najpierw wyeliminować przyczyny związane z zasilaniem. Wątpie by był to problem z routingiem sygnału ale.. jeśli masz analogową konsole to może się robi jakieś zwarcie. Co jak co ale jeżeli nie chcesz wydawać pieniędzy na porządnego Furmana zabezpieczającego Twój sprzęt to chociaż spraw sobie groszowy tzw "DC blocker".
...

to nie było jednostkowe. Mam już tak od 3 imprez, w tym 2 na tej samej sali. Mam stabilizator napięcia, pisałem o tym wcześniej, dlatego tym bardziej zastanawiam się nad przyczyną. Może "kameruny" podpinając się do miksera ze swoimi urządzeniami powodują zakłócenia - już i tak obstawiam, ale wcześniej nie było z tym problemu. Sam już nie wiem.

fallworm

Post autor: fallworm » środa 15 lip 2015, 23:20

No to ja CI napisałem co może być przyczyną. Co to za stabilizator napięcia? Jak jest "prosty" to wg mnie tu może być problem.

Awatar użytkownika
preludium

Post autor: preludium » środa 15 lip 2015, 23:33

...No to ja CI napisałem co może być przyczyną. Co to za stabilizator napięcia? Jak jest "prosty" to wg mnie tu może być problem....

Nie za bardzo chce mi się w to wierzyć, bo służy mi dobre 7 lat i nigdy takich jaj nie miałem.

ODPOWIEDZ