Windows 10?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
DJOZD

Re: Windows 10?

Post autor: DJOZD » poniedziałek 20 lip 2015, 13:37

...A po co firewall?Przecież on nic w tym temacie nie zrobi - nie chcesz netu to go odłącz
nie chcesz aktualizacji to wyłącz usługę windows update - prościej i szybciej...

Pytanie czy nie została przemodelowana tak by nie dało sie jej wyłączyć. O ile o stabilność nie bałbym sie zbytnio to ciągła praca harmonogramu i mielenie dyskiem w trakcie pracy, przy zamykaniu systemu czy jego otwieraniu - możne irytować. Do tego jak ktoś ma dysk dysk systemowy taki który nie grzeszy dużym zapasem to może irytować znikające miejsce. I konieczność oczyszczania systemu.
Chyba że już to przemyśleli i odpowiednio zaprojektowali.

Awatar użytkownika
PieTras!

Post autor: PieTras! » poniedziałek 20 lip 2015, 17:03

A ciekawe co będzie, jeśli zrobię upgrade teraz, a po roku padnie dysk. Powiedzmy, że będę chciał odtworzyć system z backupu i co? Będę musiał kupić 10tkę? :)
Klawisze, kompozycja, produkcja... :)

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 20 lip 2015, 19:29

...A ciekawe co będzie, jeśli zrobię upgrade teraz, a po roku padnie dysk. Powiedzmy, że będę chciał odtworzyć system z backupu i co? Będę musiał kupić 10tkę? :)...

Nie rozumiem. Dlaczego miałoby coś nie działać? Masz aktywowany system, swój klucz (ten sam co poprzedni system bodajże) i tyle.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 20 lip 2015, 22:52

Jeszcze tych pseudo RTM nie sprawdzałem ale w Insider i poprzednich wersjach windows update normalnie było w pełni wyłączalną usługą

Pietras - liczy się klucz - a ten masz legalny i zarejestrowany i to wszystko
można formatować do woli (no prawie bo chyba wciąż istnieje ograniczenie do 5 czy 10 instalacji a potem trzeba potwierdzać telefonicznie dlaczego tak często się to robi )

Druga sprawa - nie robisz po instalacji systemu obrazu partycji?Ja zawsze - na wszelki wypadek ale jak na razie przez 7 lat skorzystałem raz bo coś mi SP2 do Visty nie poszedł jak należy
potem już nie musiałem ale mam na wszelki wypadek

Djozd - dysk SSD jest niesłyszalny - ale faktycznie windows pomielić lubi (zresztą inne systemy również)

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 21 lip 2015, 09:15

Pewnie ze tak samo mielenie na ssd niemal wogole nie wpływa na workflow. To niewatpliwy postęp w dziedzinie dysków. Jednak troche irytuje fakt ze łatki będą instalowane calkowicie automatycznie. Nie zawsze zachodzi potrzeba ich instalowania w momencie kiedy tak chce MS a nie użytkownik. No i znikające miejsce na partycji systemowej. Cóż, zobaczymy jak to bedzie wpraktyce wyglądało. Może ten Windows nie bedzie tak puchł po updatetach.

Awatar użytkownika
PWA

Post autor: PWA » wtorek 21 lip 2015, 20:20

Widzę, że dyskusja o plotach kwitnie aż miło... na razie nie widziałem oficjalnego komunikatu z Microsoft, że patchowanie systemu będzie wyglądało w ten sposób...znalazłem jedynie informację, że "dobrze poinformowana" panna wyniuchała coś z Microsofta.... pewnie będzie tak jak napisała ale "nie ma takiej rury, której nie można odetkać"

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 21 lip 2015, 20:46

Ponoć licencja o tym mówi. Ale nie czytałem.

Awatar użytkownika
PWA

Post autor: PWA » wtorek 21 lip 2015, 21:38

...Ponoć licencja o tym mówi. Ale nie czytałem. ...

ZDNET opublikował zapisy z nowej umowy licencyjnej, m.in.

Automatic updates. For consumers and small business, Windows 10 delivers automatic updates, with no option to selectively delay or reject individual updates. "The software periodically checks for system and app updates, and downloads and installs them for you. ... By accepting this agreement, you agree to receive these types of automatic updates without any additional notice." Business customers have additional management options through the Windows Update for Business program, and enterprise customers can assign mission-critical devices to the Long Term Servicing Branch, which includes only security fixes and not feature updates

Więc chyba jednak jest rura do odetkania

Awatar użytkownika
chantizstudio

Post autor: chantizstudio » piątek 31 lip 2015, 21:07

Coś dla tych co się napalili na 10tkę :):):)

https://www.youtube.com/watch?v=wuBp8TGvHgE
''po to są gały w syntezatorach , zeby kręcić aż uzyska się to czego się szuka'' AdamZ

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 31 lip 2015, 22:35

Sory ale czemu ten gamoń nie wspomniał że o to wszystko windows pyta się podczas pierwszego uruchomienia i że to wszystko można wyłączyć?
google które zapisuje wszystko co się robi w chrome jakoś nikomu nie przeszkadza...

a windows się pyta o te rzeczy ze względu na cortanę i wbudowaną obsługę płatności - nic w tym dziwnego i bardzo dobrze że się pyta i można wyłączyć

ech to szukanie taniej sensacji

ODPOWIEDZ