Nagrywanie 24bit w CoolEdit?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Pekin

Nagrywanie 24bit w CoolEdit?

Post autor: Pekin » piątek 09 sty 2004, 23:34

Witam

Mam pytanie.

Posiadam kartę 24bitową z interfejsem c-port.

Bardzo chciałbym nagrywać w CoolEdit bo jest przyjazny i przejrzysty, ale z tego co wiem nagrywa tylko w 16bitach lub 32.

Czy można nagrywać w nim w 24bitach?

Bardzo dziękuję.
Jestem muzykiem, gram na gitarze w kapeli, interesuję się też nagrywaniem dla własnych potrzeb i potrzeb mojej kapeli.

Awatar użytkownika
Gumek

Re: Nagrywanie 24bit w CoolEdit?

Post autor: Gumek » sobota 10 sty 2004, 11:49

...Witam

Mam pytanie.

Posiadam kartę 24bitową z interfejsem c-port.

Bardzo chciałbym nagrywać w CoolEdit bo jest przyjazny i przejrzysty, ale z tego co wiem nagrywa tylko w 16bitach lub 32.

Czy można nagrywać w nim w 24bitach?

Bardzo dziękuję....

Chyba nie. Nagrywaj w 32bitach i nie patrz na to bo te 24bity to jest na wejściu a obróbka następuje w 32 bitach.3m sie.

Zajmuje się muzyką i ciężko pracuję

Ja-cek

Post autor: Ja-cek » sobota 10 sty 2004, 18:03

Jaha, ustaw nagrywanie na 32 bit float...
www.surogat.pl

Awatar użytkownika
hardstep

Post autor: hardstep » sobota 10 sty 2004, 21:15

Z ciekawości,co oznacza "float"?

WG

Post autor: WG » sobota 10 sty 2004, 22:29

...Z ciekawości,co oznacza "float"?...

float = zmienno-przecinkowy

Większość programów dzisiaj umożliwia wybór formatu, który ma przechowywać dane audio i w szczególności może to być np:

- 16-bit, 24-bit, 32-bit

- 32-bit float, 64-bit float

Od wyboru formatu zależy też pojemność zapisywanego pliku jak i dokładność reprezentowanego sygnału czyli prościej mówiąc jego dynamika.

Ale warto zwrócić uwagę na pewien fakt. Otóż 24-bity to tak naprawdę 3-bajty a 32-bity mieści się w 4-bajtach, a jak wiadomo system komputerowy bazuje na systemie dwójkowym, więc ażeby przesłać 24-bitowy sygnał musi być on podzielony (mówiąc prosto) na dwie porcje 16+8. Natomiast 32-bitowy sygnał będzie przesłany za jednym razem. W ekstremalnych przypadkach może okazać się, że 24-bitowa transmisja danych jest wolniejsza niż 32-bitowa - to zależy jeszcze od specyfiki programu, systemu DAW i konfiguracji komputera.

Natomiast co do wyboru 32-bit float czy tylko 32-bit. Dokładność jest ta sama ale format zmienno-przecinkowy stwarza łatwiejsze pole manewru programistom, więc i tak jakikolwiek format nie wybierzemy program wewnętrznie realizuje operacje w sposób zmienno-przecinkowy a nawet jeszcze dokładniej. Oczywiście będzie to miało swój skutek przy zapisie ale od tego jest specyfikacja formatu *.wav gdzie jest to zapisywane.

Dla zainteresowanych: Dodam tylko, że powstały formaty pośrednie, gdzie 24-bitowy sygnał również może być przesłany za jednym razem.

Awatar użytkownika
hardstep

Post autor: hardstep » sobota 10 sty 2004, 23:33

Więc jeżeli w panelu sterowania mojego interfejsu audio mam włączone 24 bity,a CoolEdicie 32 bit float, to nagrana ścieżka ile będzie miała?

ODPOWIEDZ