Nagrywanie instrumentów + miks, może mastering...wiem, że do pracy z muzyką najlepsze są surowe monitory a z takich znam tylko Focale CMS i APS Klasik. Może są jakieś inne propozycje? Pzdr!
...
Pracowałem na CMS-ach, surowe to one niestety nie do końca są.
Osobiście przewertowałem już bardzo dużo monitorów w różnych przedziałach cenowych i zauważyłem jedną przypadłość praktycznie u wszystkich gigantów mających wszystko od tańszych, aż po drogie zestawy - w kategorii do 2-2,5 tyisęcy każdy się stara, bo jest najwięcej odbiorców. W kategorii 4-6 tysięcy jest skok w brzmienu średnio o 10% i osobiście nazywam takie wynalazki "zapchajdziurami". Przy bardzo drogich paczkach z kolei znów wszyscy się starają, ponieważ cena zobowiązuję.
Wyjątek stanowi właśnie firma APS. Wszystko co do tej pory zrobili ma sens i zadziała w odpowiednich warunkach (Klasików niestety nie słyszałem, ale AEONy i Coaxy są bardzo dobre).
W średniej półce więc z APS-ami raczej się nie pomylisz.
W niższej kategorii (2-2,5k) pomimo kilku niedociągnięć bardzo mnie zaskoczyły Fluid Audio FX8 (lubię koaksjalne konstrukce, szerszy sweet spot). Miło wspominam Focale Aplha 65 (aczkolwiek to bardzo wybaczające monitory). Omijam tańsze Adam Audio, KRK i Geneleci. Nie podchodzą mi w ogóle, jednak to znów subiektywne odczucie.
Jestem zakochany w paczkach Unity Audio (The Rock MK II miażdżą i obnażają wszelkie niedociągnięcia), ale one wykraczają poza założony budżet.
To co mogę doradzić, to próba wyciągnięcia do testów paczek, które Cię interesują i posluchanie nagrań w których coś jest nie tak. Weź paczki na których to najbardziej słychać ;) Najlepiej coś jednak zmiksować na każdych, ale wspomniałeś, że to początki, więc to akurat może nie dać nic.

Ponieważ dużo jeżdżę chybą wybiorę EVE Audio SC203, bo nie dość że bardzo poręczne, to i pracować się na tym da z powodzeniem (nie mówiąc o możliwości podpięcia suba w pracowni jak akurat nigdzie nie jadą).