Jaka głośność live??
Jaka głośność live??
Mam problem , jako zespół rószamy w mini trase koncertową, i niewiem jakiej głośności ustawić pół-playbacki dla realizatorów w klubach , słyszałem że poziom szczytowy powinien wynosic ok - 6 dB , czy to prawda??
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl
Re: Jaka głośność live??
...Mam problem , jako zespół rószamy w mini trase koncertową, i niewiem jakiej głośności ustawić pół-playbacki dla realizatorów w klubach , słyszałem że poziom szczytowy powinien wynosic ok - 6 dB , czy to prawda??...
jak dla mnie to im wyższy poziom szczytowy tym lepiej.
jak dla mnie to im wyższy poziom szczytowy tym lepiej.
www.homstudio.com.pl
czyli, dac -0,5dB , a moze nawet 0 db ?
...czyli, dac -0,5dB , a moze nawet 0 db ?...
wydaje mi się że należało by zachować pewną t0olerancje w stosunku do 0db. Ja zawsze śrubuje na0,1-0,2db
wydaje mi się że należało by zachować pewną t0olerancje w stosunku do 0db. Ja zawsze śrubuje na0,1-0,2db
www.homstudio.com.pl
acha,a jak z proporcjami, czego więcej , dołu,czy góry ? (bębny ,pianino/banjo)
...acha,a jak z proporcjami, czego więcej , dołu,czy góry ? (bębny ,pianino/banjo)...
Zrobił bym wyrównany miks odpowiednio do rodzaju muzy, gdyż warunki akustyczne w klubach bywają bardzo różne a więc z pewnością i tak trzeba bębdzie pokręcić korektorem. Większom uwagę zwrócił bym na kompresje materjału, i wtym momęcie kompresował bym delikatnie dla pozostawienia trochę luzu dla całej reszty która pójdzie live. a tak w ogóle to najlepiej sprawdzić na placu boju.
Zrobił bym wyrównany miks odpowiednio do rodzaju muzy, gdyż warunki akustyczne w klubach bywają bardzo różne a więc z pewnością i tak trzeba bębdzie pokręcić korektorem. Większom uwagę zwrócił bym na kompresje materjału, i wtym momęcie kompresował bym delikatnie dla pozostawienia trochę luzu dla całej reszty która pójdzie live. a tak w ogóle to najlepiej sprawdzić na placu boju.
www.homstudio.com.pl
nie my bedziemy realizowac, i boimy sie ze realizator skisi cos....ale , jak z kompresją??zostawic luz mówisz (w moim wielopasmowym Akai Quad Comp ...)
...nie my bedziemy realizowac, i boimy sie ze realizator skisi cos....ale , jak z kompresją??zostawic luz mówisz (w moim wielopasmowym Akai Quad Comp ...)...
Ja bym zostawił, bo poprostu nie lubię tego nowego trędu kompresowania na maxa, no i wszystko ma więcej powietrza.
Ja bym zostawił, bo poprostu nie lubię tego nowego trędu kompresowania na maxa, no i wszystko ma więcej powietrza.
www.homstudio.com.pl
a minimalna kompresja?? zeby uzyskac w miare głośne te -0,1 dB
...a minimalna kompresja?? zeby uzyskac w miare głośne te -0,1 dB
...
Mała oczywiście a potem dociągnąć limiterem do żądanego poziomu, poziom wyjściowy 0,1 a poziom treshold tak aby w najgłośniejszych miejscach utworu nie przekraczał -2,-3db
...
Mała oczywiście a potem dociągnąć limiterem do żądanego poziomu, poziom wyjściowy 0,1 a poziom treshold tak aby w najgłośniejszych miejscach utworu nie przekraczał -2,-3db
www.homstudio.com.pl