Mam pytanie odnośnie plików FLAC.
Jedne pliki posiadają większe bitrate, a inne mniejsze...
To są te same piosenki, pobrane z różnych źródeł.
Po znormalizowaniu do 89dB, w EZ CD Audio Converter Poikosoft.
Po porównaniu dwóch plików w audacity, w analizatorze widma i częstotliwościami zapisanymi w notatniku. Wychodzi, że oba pliki są takie same jakościowo.
Natomiast różnią się rozmiarem/kompresją/bitrate.
* w załączniku jest foto z winamp
Moje pytanie jest, który warto zachować plik na dysku, a który jest gorszy?
=================================================================================
Na forum DISCOGS znalazłem coś takiego...
FLAC jest bezstratny - nie odrzuca informacji. Kodując FLAC możesz wybrać szybką konwersję (większy wynikowy plik) lub powolną konwersję (mniejszy wynikowy plik), ale są one jednakowej jakości. Podczas kodowania z plików mp3 jak w zgłoszeniu, niższa średnia będzie odzwierciedlać różnicę w jakości. Jednak różne średnie nie oznaczają natychmiastowej lub koniecznej różnicy w jakości - IOW oznacza, że średni bitrate odzwierciedla nie jakość, ale ilość informacji.
Moje porównanie z death metalowym utworem i ambientem sugeruje, że stały głośny szum w przeciwieństwie do prawie żadnego szumu będzie dawał różne częstotliwości próbkowania, później wymagające mniej, ponieważ jest mniej audio do próbkowania. I właśnie te zmiany w zapowiedzi audio generują zmienną szybkość transmisji bitów. Więcej hałasu = więcej próbkowania, mniej hałasu = mniej pobierania próbek. Ale jakość bezstratnego jest wciąż taka sama.
Źródło: https://www.discogs.com/forum/thread/207714
================================================================
Proszę o pomoc i pozdrawiam