Jaka karta graficzna?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
ula

Re: Jaka karta graficzna?

Post autor: ula » czwartek 22 sty 2004, 23:23

...Polecam Radeona 9200 - 9600. Wersja bez wiatraka. Sa mam 9200 i jestem zadowolony. Cena ok 280 zł. W zupełności wystarcza do wszystkiego, chyba że ktoś chce grać w nowe gry w rozdzielczości 1600 x 1200i. Przy tej karcie trzeba zwrócić uwagę na dwie rzeczy : 128 bitowa pamięć i brak SE w nazwie. Małe różnice w cenie i duże w wydajności....

Czy Karty bez wiatraka sa lepsze czy tylko cichsze , i co oznaczaja . SE , XT . i DVI ?? w kartach RADEON
Pozdrawiam Ula :)

Awatar użytkownika
olearnik

Post autor: olearnik » czwartek 22 sty 2004, 23:34

...Od jakiegos czasu mam zamiar zakupic nowy komputer , praktycznie juz wybrałam wszystkie podzespoły , mam tylko jeden problem moze dwa , nie wiem jaka wybrac karte graficzna i jaka nagrywarke . Wiec z tym zapytaniem przychodze tutaj :) aha i jeszcze jedno , nie wiem czy słyszeliscie o chłodzeniu wodnym do kompow, czy ktos z was miał stycznosc z tym zagadnieniem , podobno jest bardziej wydajne ...

CPU Cooler: NoiseControl Silverado !!!(the best)

Looknij tutaj

http://www.soniccontrol.com/tech/midi/articles/090101/daw.shtml

Max_to_max

Post autor: Max_to_max » piątek 23 sty 2004, 01:42

szukam karty do 700 zł. ...

**********************\\

GeForce 440 MX Wersja bez wetylatora (sam radiator)

Będzie cichutko :)

Max_to_max

Post autor: Max_to_max » piątek 23 sty 2004, 01:46

Czy Karty bez wiatraka sa lepsze czy tylko cichsze , i co oznaczaja . SE , XT . i DVI ? w kartach RADEON ...

Karty z samym radiatorem to głównie karty w wersjach okrojonych (obecnie) Im szybsza karta tym bardziej się grzeje i tym większy wentylator (i więcej hałasu) Dlatego polecam GeForc'a 440MX bo jest w miarę sprawny i nie ma wentylatora. Jeśli są szybsze karty do 700pln bez coolera to proszę mnie poprawić...

SE - pewnie Special Edition (XT - nie wiem ;) ) DVI - to jest wyjście cyfrowe do podłączenia bardziej zaawansowanych monitorów LCD (płaskich wyświetlaczy)

Pozdrawiam

Bartek

Awatar użytkownika
Gres

Post autor: Gres » piątek 23 sty 2004, 01:50

DIV oznacza ze karta jest wyposazona w cyfrowe wyjscie obrazu, jesli masz monitor LCD to dzieki niemu uzyskasz lepsza jakosc obrazu (nie bedzie musial byc zamieniany z postaci cyfrowej w analogowa na karcie i z analogowej w cyfrowa na monitorze), Ja polecam albo Radeony bez wiatraków (bo ciszej i bez awaryjnie) albo jakiegos geforca z serii mx, zagrac tez sie da a jest cicho, chlodno i tanio :P, maxtor rzeczywiscie jest firmą która zostawia w tyle wszystkich pod wzgledem jakosci obrazu, ale przeciez nie zajmujesz sie grafiką??... w kartach matroxa SH i DH to odpowiednio karty o wyjsciach na jeden lub 2 monitory.

Gizmo

Post autor: Gizmo » piątek 23 sty 2004, 08:12

...kartę graficzną ASUS A9800XT Radeon 9800XT 256MB DDR

To są karty dla overclockerów i nawet nie mają nic wspólnego z jakością obrazu a przy tym masywnie przeciążają płytę główną. Do audio zdecydowanie odradzam. Do audio zdecydowanie odradzam również ATI, które słyną z lepszej wydajności kosztem większego obciążenia magistrali płyty głównej.

Ja wybrałbym jakiegoś przeciętnego Geforce MX-440, który w jak najmiejszym stopniu będzie wpływał na stabilność płyty głównej. A i przy takich kartach rozrywka w 100% zapewniona. Jeżeli zależy ci na jakości obrazu to Matrox byle jakiś nowy model również będzie doskonałym wyborem....

:lol:

Wyluzuj chłopie!!:)

Rozumiem, że kolega jest specjalistą od sampli, ale z całym szacunkiem co do grafiki to chyba jednak nie za bardzo:lol:, a karta ta została z pewnością przygotowana aby leżeć na wystawie;-) :lol: "Bardzo" cenna jest uwaga o przeciążaniu płyty głównej, chociaż niewiele ma to tak naprawdę wspólnego z prawdą. Sam posiadam podobnego typu kartę i muszę powiedzieć, że o żadnym "masywnym" :lol: obciążeniu płyty głównej nie ma mowy - przy jakich procesach??? Przy odpaleniu Cubase, Logica czy Nuendo lub innego sequencera???:lol::lol::lol::lol: Jak można nie-masywnie coś przeciążać i masywnie ?:lol::lol::lol: Masywne obciążenie płyty głównej:lol: - czego dokładnie, płyta główna to nie kawałek stali:):lol:

Gizmo

Post autor: Gizmo » piątek 23 sty 2004, 08:26

Ja wybrałbym jakiegoś przeciętnego Geforce MX-440...

Co do tej kwestii natomiast zgadzam się całkowicie z kolegą. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » piątek 23 sty 2004, 08:34

rowniez (jak JacekH) polecam matroxa g550DH - pracuje na nim i ZERO problemow, im wiecej bajerow do gier tym gorzej, moze sie okazac ze akurat w konfiguracji z twoja plyta glowna i karta dzwiekowa jakas nowosc bedzie robic konflikty, co sie zdarza, a z matroxem NIGDY nie mialem jajec. poza tym po co wyrzucac pareset zl na bajerki ktorych nigdy nie uzyjesz? (caly czas zakladam ze ma to byc komputer TYLKO do dzwieku_)

pozdr :)
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » piątek 23 sty 2004, 08:42

...rowniez (jak JacekH) polecam matroxa g550DH - pracuje na nim i ZERO problemow, im wiecej bajerow do gier tym gorzej, moze sie okazac ze akurat w konfiguracji z twoja plyta glowna i karta dzwiekowa jakas nowosc bedzie robic konflikty, co sie zdarza, a z matroxem NIGDY nie mialem jajec. poza tym po co wyrzucac pareset zl na bajerki ktorych nigdy nie uzyjesz? (caly czas zakladam ze ma to byc komputer TYLKO do dzwieku_)

pozdr :)...

No właśnie .... słusznie spostrzeżenie , posiadam Motu 2408 Mk2 i w Manual-u jest napisane ze może zaistnieć konflikt z kartami Matrox, tzn, ten sprzęt ma już kilka lat także od tego czasu na pewno błędy zostały naprawione ,

co do GeForce4 MX440 - hmm, no akurat rodzaju tych kart jest kilka http://sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=817

która polecacie ?

Oczywiscie matroxa takze biore pod uwage , posiada mozliwosc podłączenia dwóch monitorów , a to bardzo przydatna opcja .
Pozdrawiam Ula :)

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » piątek 23 sty 2004, 09:02

No właśnie .... słusznie spostrzeżenie , posiadam Motu 2408 Mk2 i w Manual-u jest napisane ze może zaistnieć konflikt z kartami Matrox, tzn, ten sprzęt ma już kilka lat także od tego czasu na pewno błędy zostały naprawione ,

co do GeForce4 MX440 - hmm, no akurat rodzaju tych kart jest kilka http://sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=817

która polecacie ?

Oczywiscie matroxa takze biore pod uwage , posiada mozliwosc podłączenia dwóch monitorów , a to bardzo przydatna opcja ....

mam rowniez motu 2408 ale mk3 i tu mnie zastrzelilas bo ostatnio nawiedzily mnie klopoty ( o czym w osobnym watku) ale nie jestem przekonany czy to z powodu karty graf... niczego w sumie nie mozna wykluczyc chociaz nie wydaje mi sie.. (przy wylaczeniu akceleracji i wspomagania sprzetowego klopoty nie znikaja, wiec ich zrodlo lezy raczej gdzie indziej)

co do dwoch monitorow - swietnie spisuja sie w tej kwestii rowniez ATi ktora mam w domu (hercules 9100), ale z uwagi na "bajery" bardziej bym sie jej obawial niz matroxa
fan dobrego brzmienia ;)

ODPOWIEDZ