Czy botki na obcasie najlepiej stabilizują kostkę

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
tom77tp

Czy botki na obcasie najlepiej stabilizują kostkę

Post autor: tom77tp » niedziela 02 sie 2026, 13:15

Dziewczyny, zastanawiam się nad wyborem obuwia do tańca i waham się między klasycznymi sandałkami a botkami sznurowanymi. Mam dosyć słabe kostki i boję się skręcenia przy obrotach. Czy botki rzeczywiście dają lepsze oparcie i stabilizację nogi? Przeszkadzają w czymś podczas tańca, czy raczej pomagają?

Awatar użytkownika
pumpkinjoin
Kontakt:

Re: Czy botki na obcasie najlepiej stabilizują kostkę

Post autor: pumpkinjoin » niedziela 02 sie 2026, 13:18

Jeśli masz wrażliwe lub słabe kostki, to zdecydowanie postaw na sznurowane botki zamiast otwartych sandałów. Sznurowanie pozwala idealnie dopasować cholewkę do szerokości Twojej stopy i łydki, co usztywnia staw skokowy i znacząco zmniejsza ryzyko kontuzji przy niepewnym postawieniu nogi. Sprawdzone modele możesz przejrzeć na https://heelshub.pl/dance-shoes/pole-da ... er-booties gdzie jest w czym wybierać. Sama zaczynałam przygodę z tańcem w klasycznych sandałkach na pasku, ale dopiero po przejściu na wysokie botki poczułam pełną swobodę i pewność przy obrotach oraz skokach. Sznurowany fason trzyma nogę jak druga skóra, a dodatkowo świetnie wygląda na nodze, optycznie ją wydłużając.

ODPOWIEDZ