Yamaha 01v jako sterownik
Yamaha 01v jako sterownik
Zastanawiam sie nad zakupem misera,do powstającego studio....Myśle o taniej ,obrej cyfsze,która będzie mogła służyć także jako sterownik do komputera....budzet mam barzo ograniczony i 01v , to juz naprawde , zecz praie niewyobrazalna,ale jakos sie sprezymy i uzbieramy ;) Miałem okazje pobawic sie tym mikserem,i bardzo mi sie spodobał,lecz miałem okazje sprawdzać go jako sterownik tylko pod Pro Tools,a ja kcem Nuendo !!w katalogu tez pisze , zenadaje sie On do obslugi pro Tools,jak jest z Nuendo ? działa??
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl
- Token_Ring
Re: Yamaha 01v jako sterownik
...Zastanawiam sie nad zakupem misera,do powstającego studio....Myśle o taniej ,obrej cyfsze,która będzie mogła służyć także jako sterownik do komputera....budzet mam barzo ograniczony i 01v , to juz naprawde , zecz praie niewyobrazalna,ale jakos sie sprezymy i uzbieramy ;) Miałem okazje pobawic sie tym mikserem,i bardzo mi sie spodobał,lecz miałem okazje sprawdzać go jako sterownik tylko pod Pro Tools,a ja kcem Nuendo !!w katalogu tez pisze , zenadaje sie On do obslugi pro Tools,jak jest z Nuendo ? działa??...
Teoretycznie mikser cyfrowy możesz sprzężyć z każdym softwarem, w którym masz możliwość edycji pzypisań komunikatów MIDI. W instrukcji proplasty wypatrzonego przez Ciebie 01V, tj. Promix01, jest to wystarczająco dobrze opisane, sądzę więc że tym bardziej w 01V.
Zwykle jednak nie jest to konieczne, gdyż najpopularniejsze wieloślady audio/MIDI posiadają zaimplemetowane gotowce do obsługi najpopularniejszych mikserów cyfrowych (warunek jest jeden - software musi być nowszy niż mikser sprzętowy, którym dysponujesz, ale to przecież oczywiste). Co prawda ProTools zaprojektowany został jako środowisko audio, i choć posiada aktulanie wszystkie funkcje związane z MIDI, to myślę, że skoro on poradził sobie z 01V (w przypadku wykorzystania miksera jako sterownika, komunikacja pomiędzy wielośladem programowym, a mikserem odbywa się przecież poprzez MIDI), tym bardziej zrobi to Nuendo.
Ale to tylko moje skromne przypuszczenia - choć przyznam że ProMix sprzęgnięty z Cakewalkiem się sprawdził (choć nie używam wspomnianego połączenia na codzień - test przeprowadziłem niegdyś ekserymentalnie). Myślę więc, że z 01V i Nuendo może być już tylko lepiej

TokeN
Jestem pracownikiem jednego z największych polskich sklepów internetowych w branży fongraficznej na etacie administratora baz danych. Oprócz tego młodym adeptem sztuki dziennikarskiej, a hobbystycznie także gitarzystą. Niegdyś prenumeratorem EiS, dziś oka
dzieks,a ma ktos 100% pewność??pdłączał,i działało ?
a moze na jakimkolwiek innym sekwenceze,oprócz Pro Tools,a moze jakis inny cyfrowy mikser (do 8 tys.zł.....) ktos ma jako sterownik do Nuendo??
- Miłaszewski
mój znajomy używa w studio nuendo sterowane za pomocą 02R,
więc w przypadku 01V na pewno jest tak samo.
Zastanowiłby się na Twoim miejscu nad wyborem
interface`u - sterownika TASCAM - FW-1884
Jest to zintegrowany interface firewire z mikserem,
przedwzmacniaczmi mikrofonowymi oraz sterownikiem
z jeżdżącymi tłumikami. Współpracuje z każdym sekwencerem,
w tym Nuendo.
pozdrawiam i zapraszam na www.dzwiek.org
[addsig]
więc w przypadku 01V na pewno jest tak samo.
Zastanowiłby się na Twoim miejscu nad wyborem
interface`u - sterownika TASCAM - FW-1884
Jest to zintegrowany interface firewire z mikserem,
przedwzmacniaczmi mikrofonowymi oraz sterownikiem
z jeżdżącymi tłumikami. Współpracuje z każdym sekwencerem,
w tym Nuendo.
pozdrawiam i zapraszam na www.dzwiek.org
[addsig]
niemoge nic znależ o tym Tascamie,ktos zna jakis katalog,albo test po polsku TASCAM - FW-1884 , Jego cene ,jakośc itp. ?
- Miłaszewski
... niemoge nic znależ o tym Tascamie,ktos zna jakis katalog,albo test po polsku TASCAM - FW-1884 , Jego cene ,jakośc itp. ?...
Dystrybutor w Polsce:
www.polsound.pl
cena brutto: 7500 zł
Sam chciałbym zasięgnąć opinii na jego temat...
gdybyś coś znalazł, daj znac!
[addsig]
Dystrybutor w Polsce:
www.polsound.pl
cena brutto: 7500 zł
Sam chciałbym zasięgnąć opinii na jego temat...
gdybyś coś znalazł, daj znac!
[addsig]
http://www.tascam.com/product_info.php?pid=269
i jeszcze:
http://www.tascam.com/product_info.php?pid=342
niestety- nie "te" ceny
i jeszcze:
http://www.tascam.com/product_info.php?pid=342
niestety- nie "te" ceny
więc jeszcze 2 pytania........niechodzi mi o sterownik,lecz także normalny,klasyczny,mikser (za jego pomocą będziemy dokonywać reestrcji koncertów.....)czy Tascam oferuje taką możliwość?? kilku analogowych szyn wyjści0owych,a co do tej Yamahy 01x , to wiadomo o niej tyle ze jej premiera ma miejesce w styczniu,i w tymtym roku w relacjach z jakiś targów w EiS redaktozy się nią zachywacali....wie ktoś coś więcej,niż na tej anglojezycznej stronie (nieznam dobze angielskiego...) np. ile wynosi cena tego uzadzenia??