Yamaha 01v jako sterownik

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
dejote

Yamaha 01v jako sterownik

Post autor: dejote » sobota 24 sty 2004, 00:22

Zastanawiam sie nad zakupem misera,do powstającego studio....Myśle o taniej ,obrej cyfsze,która będzie mogła służyć także jako sterownik do komputera....budzet mam barzo ograniczony i 01v , to juz naprawde , zecz praie niewyobrazalna,ale jakos sie sprezymy i uzbieramy ;) Miałem okazje pobawic sie tym mikserem,i bardzo mi sie spodobał,lecz miałem okazje sprawdzać go jako sterownik tylko pod Pro Tools,a ja kcem Nuendo !!w katalogu tez pisze , zenadaje sie On do obslugi pro Tools,jak jest z Nuendo ? działa??
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

Awatar użytkownika
Token_Ring

Re: Yamaha 01v jako sterownik

Post autor: Token_Ring » sobota 24 sty 2004, 15:59

...Zastanawiam sie nad zakupem misera,do powstającego studio....Myśle o taniej ,obrej cyfsze,która będzie mogła służyć także jako sterownik do komputera....budzet mam barzo ograniczony i 01v , to juz naprawde , zecz praie niewyobrazalna,ale jakos sie sprezymy i uzbieramy ;) Miałem okazje pobawic sie tym mikserem,i bardzo mi sie spodobał,lecz miałem okazje sprawdzać go jako sterownik tylko pod Pro Tools,a ja kcem Nuendo !!w katalogu tez pisze , zenadaje sie On do obslugi pro Tools,jak jest z Nuendo ? działa??...

Teoretycznie mikser cyfrowy możesz sprzężyć z każdym softwarem, w którym masz możliwość edycji pzypisań komunikatów MIDI. W instrukcji proplasty wypatrzonego przez Ciebie 01V, tj. Promix01, jest to wystarczająco dobrze opisane, sądzę więc że tym bardziej w 01V.

Zwykle jednak nie jest to konieczne, gdyż najpopularniejsze wieloślady audio/MIDI posiadają zaimplemetowane gotowce do obsługi najpopularniejszych mikserów cyfrowych (warunek jest jeden - software musi być nowszy niż mikser sprzętowy, którym dysponujesz, ale to przecież oczywiste). Co prawda ProTools zaprojektowany został jako środowisko audio, i choć posiada aktulanie wszystkie funkcje związane z MIDI, to myślę, że skoro on poradził sobie z 01V (w przypadku wykorzystania miksera jako sterownika, komunikacja pomiędzy wielośladem programowym, a mikserem odbywa się przecież poprzez MIDI), tym bardziej zrobi to Nuendo.

Ale to tylko moje skromne przypuszczenia - choć przyznam że ProMix sprzęgnięty z Cakewalkiem się sprawdził (choć nie używam wspomnianego połączenia na codzień - test przeprowadziłem niegdyś ekserymentalnie). Myślę więc, że z 01V i Nuendo może być już tylko lepiej .

TokeN

Jestem pracownikiem jednego z największych polskich sklepów internetowych w branży fongraficznej na etacie administratora baz danych. Oprócz tego młodym adeptem sztuki dziennikarskiej, a hobbystycznie także gitarzystą. Niegdyś prenumeratorem EiS, dziś oka

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » sobota 24 sty 2004, 16:21

dzieks,a ma ktos 100% pewność??pdłączał,i działało ?

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » sobota 24 sty 2004, 21:17

a moze na jakimkolwiek innym sekwenceze,oprócz Pro Tools,a moze jakis inny cyfrowy mikser (do 8 tys.zł.....) ktos ma jako sterownik do Nuendo??

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » niedziela 25 sty 2004, 18:45

mój znajomy używa w studio nuendo sterowane za pomocą 02R,

więc w przypadku 01V na pewno jest tak samo.

Zastanowiłby się na Twoim miejscu nad wyborem

interface`u - sterownika TASCAM - FW-1884

Jest to zintegrowany interface firewire z mikserem,

przedwzmacniaczmi mikrofonowymi oraz sterownikiem

z jeżdżącymi tłumikami. Współpracuje z każdym sekwencerem,

w tym Nuendo.

pozdrawiam i zapraszam na www.dzwiek.org

[addsig]

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » poniedziałek 26 sty 2004, 09:48

niemoge nic znależ o tym Tascamie,ktos zna jakis katalog,albo test po polsku TASCAM - FW-1884 , Jego cene ,jakośc itp. ?

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » wtorek 27 sty 2004, 04:22

... niemoge nic znależ o tym Tascamie,ktos zna jakis katalog,albo test po polsku TASCAM - FW-1884 , Jego cene ,jakośc itp. ?...

Dystrybutor w Polsce:

www.polsound.pl

cena brutto: 7500 zł

Sam chciałbym zasięgnąć opinii na jego temat...

gdybyś coś znalazł, daj znac!
[addsig]

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » wtorek 27 sty 2004, 09:21

A moze nowa Yamaha 01x. Obejrzyj demo.

Jacek

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 27 sty 2004, 10:08

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » wtorek 27 sty 2004, 13:24

więc jeszcze 2 pytania........niechodzi mi o sterownik,lecz także normalny,klasyczny,mikser (za jego pomocą będziemy dokonywać reestrcji koncertów.....)czy Tascam oferuje taką możliwość?? kilku analogowych szyn wyjści0owych,a co do tej Yamahy 01x , to wiadomo o niej tyle ze jej premiera ma miejesce w styczniu,i w tymtym roku w relacjach z jakiś targów w EiS redaktozy się nią zachywacali....wie ktoś coś więcej,niż na tej anglojezycznej stronie (nieznam dobze angielskiego...) np. ile wynosi cena tego uzadzenia??

ODPOWIEDZ