Problem z Terratec Phase22

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Re: Problem z Terratec Phase22

Post autor: Groover » wtorek 27 sty 2004, 22:37

Przepraszam ze z innej beczki ale moglbys mi powiedziec jak przypisac IRQ na stałe do zlacza karty. MAm problem poniewaz przy podlaczeniu Guitar Porta i nagrywaniu go pojawiaja sie trzaski. myslalem ze to przez to ze moja karta (ECHO MIA) dzieli przerwanie z USB . "Jakos" zmienilem przerwanie i teraz dzieli je z karta graficzną ale dalej sa trzaski. Mam PIV 1,7 wiec chyba nie w tym problem. Jak wiec zmienic IRQ coby bylo tylko dla tej karty, czy wogole jest taka mozliwosc

dzieki...

W BIOSie płyty głównej jest mozliwość rezerwacji dla slotu PCI przerwania.

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
leny
Kontakt:

Post autor: leny » piątek 30 sty 2004, 09:51

...************************

Konkrety: Podczas odtwarzania dźwięku (czy to Winamp, czy edytor audio), co jakiś czas pojawiają się zniekształcenia - trzaski - szczególnie przy odtwarzaniu z CDROMu. No i właśnie podczas np. kopiowania plików z CDROMu lub dysku na inny dysk i jednoczesnego odtwarzania dźwięku - dźwięk zaczyna zwalniać i ślizgać się.

Ha! I problem rozwiazany. Okazalo sie, ze drugi kanal IDE pracowal w trybie PIO, a nie DMA. Wiem, ze w trybie PIO transfer danych jest max. na poziomie 16.7 MB/sekunde, ale dlaczego mialo to wplyw na odtwarzany dzwiek - nie wiem.

Chcialem podziekowac wszystkim za podpowiedzi, a szczegolnie firmie Audiofactory, ktora przez caly czas starala sie pomoc rozwiazac ten problem, kontaktowali sie nawet z producentem :)

Co do Phase22, jeśli ktoś pracuje prawie wyłącznie na kompie to rewelacja! 2 x symetryczne wej-wyj audio, wej-wyj cyfrowe-elektryczne, midi i naprawde super szybkie sterowniki ASIO. Polecam.

Jeszcze raz dzieki.

Pozdrówka.

Awatar użytkownika
Niegomir.

Post autor: Niegomir. » piątek 30 sty 2004, 14:19

Ja również kupiłem tą kartę, ale na szczęcie nie miałem żadnych problemów z jej użytkowaniem...

Za tą cene (715zł w AkuTech) rzeczywiście nie kupi się nic lepszego... ale szczerze mówiąc spodziewałem się nieco lepszej jakości... Brzmienie odtwarzanego dźwięku jest tylko nieco lepsze od karty AC'97 którą mam zintegrowaną w płycie głównej... Drugi raz Terrateca raczej nie kupie... Na celowniku mam Echo MIA...

Pozdro

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » piątek 30 sty 2004, 14:38

...Ja również kupiłem tą kartę, ale na szczęcie nie miałem żadnych problemów z jej użytkowaniem...

Za tą cene (715zł w AkuTech) rzeczywiście nie kupi się nic lepszego... ale szczerze mówiąc spodziewałem się nieco lepszej jakości... Brzmienie odtwarzanego dźwięku jest tylko nieco lepsze od karty AC'97 którą mam zintegrowaną w płycie głównej... Drugi raz Terrateca raczej nie kupie... Na celowniku mam Echo MIA...

Pozdro ...

zainteresuj się też kartą MAYA44 mkII - kompletny test karty jest tutaj

Pozdro

Groover
nowe portale:

Awatar użytkownika
Zbych

Post autor: Zbych » piątek 30 sty 2004, 15:56

... ale szczerze mówiąc spodziewałem się nieco lepszej jakości... Brzmienie odtwarzanego dźwięku jest tylko nieco lepsze od karty AC'97 którą mam zintegrowaną w płycie głównej... Drugi raz Terrateca raczej nie kupie... Na celowniku mam Echo MIA...

Pozdro ...

Ciekawe... Phase 22 ma parametry elektryczne bardzo zbliżone do Audiophile 2496, zatem:

1. Masz świetną kartę zintegrowaną z płytą główną

2. Masz kiepski system odsłuchowy

Zbych

Awatar użytkownika
Zbych

Post autor: Zbych » piątek 30 sty 2004, 16:02

zainteresuj się też kartą MAYA44 mkII - kompletny test karty jest tutaj

Pozdro

Groover...

To chyba raczej nie najlepszy pomysł, bo Maya ma:

- gorszą dynamikę

- mniejszy stosunek sygnału do szumu

- większe przesłuchy między kanałami stereo

- gorsze przetworniki a/c i c/a

- subiektywnie mniej szczegółowe brzmienie.

Zbych

Awatar użytkownika
leny
Kontakt:

Post autor: leny » piątek 30 sty 2004, 17:24

...... ale szczerze mówiąc spodziewałem się nieco lepszej jakości... Brzmienie odtwarzanego dźwięku jest tylko nieco lepsze od karty AC'97 którą mam zintegrowaną w płycie głównej... Drugi raz Terrateca raczej nie kupie... Na celowniku mam Echo MIA...

Pozdro ...

Ciekawe... Phase 22 ma parametry elektryczne bardzo zbliżone do Audiophile 2496, zatem:

1. Masz świetną kartę zintegrowaną z płytą główną

2. Masz kiepski system odsłuchowy

Zbych...

Zgadzam sie jak najbardziej ze Zbychem...

Phase 22, to okrojona z we-wy Phase 28, a wyniki testów mówią same za siebie: http://home.tiscali.se/dynamicstudio/PHASE28Wave3.htm

Pozdrawiam

Tomek

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » piątek 30 sty 2004, 17:36

...zainteresuj się też kartą MAYA44 mkII - kompletny test karty jest tutaj

Pozdro

Groover...

To chyba raczej nie najlepszy pomysł, bo Maya ma:

- gorszą dynamikę

- mniejszy stosunek sygnału do szumu

- większe przesłuchy między kanałami stereo

- gorsze przetworniki a/c i c/a

- subiektywnie mniej szczegółowe brzmienie.

Zbych...

Zależy, co kto potrzebuje. MAYA44 mkII jest kartą 4-kanałową, ze sprzętowym monitoringiem, a nie softwareowym (co istotne przy nagraniach wokalu, lektora, gitary czy czego tam jeszcze przez mikrofon), ma przyzwoicie - jak na swoją cenę - funkcjonujący preamp mikrofonowy, jest bezkonfliktowa i bardzo przyjemnie brzmi - to już oczywiście wrażenie subiektywne, ale potwierdzone na kilku różnych profesjonalnych systemach monitorowych. Co do szczegółowości brzmienia - brzmi bardziej miękko od Terrateca. Czy gorzej? Zależy, kto co lubi...

Pozdro

Groover
nowe portale:

Awatar użytkownika
Zbych

Post autor: Zbych » piątek 30 sty 2004, 20:39

Zależy, co kto potrzebuje. MAYA44 mkII jest kartą 4-kanałową, ze sprzętowym monitoringiem, a nie softwareowym (co istotne przy nagraniach wokalu, lektora, gitary czy czego tam jeszcze przez mikrofon), ma przyzwoicie - jak na swoją cenę - funkcjonujący preamp mikrofonowy, jest bezkonfliktowa i bardzo przyjemnie brzmi - to już oczywiście wrażenie subiektywne, ale potwierdzone na kilku różnych profesjonalnych systemach monitorowych. Co do szczegółowości brzmienia - brzmi bardziej miękko od Terrateca. Czy gorzej? Zależy, kto co lubi...

Pozdro

Groover...

No właśnie: zależy kto co potrzebuje. Niegomir kupił Phase 22 (2 wejścia + 2 wyjścia + MIDI). Nie podoba mu się brzmienie, więc szuka czegoś lepszego. Wybór padł na Echo MIA (2 wejścia + 2 wyjścia - jeśli to MIA MIDI, to też + MIDI). Wnioskuję z tego, że nie potrzebuje ani 4 wejść, ani preampu mikrofonowego, ani wzmacniacza słuchawkowego. Szuka raczej czegoś lepiej brzmiącego o takiej samej liczbie wejść i wyjść jak Phase 22. Po co miałby zamieniać Terrateca na Majkę 44 mkII, kótra ma gorsze parametry?

Zbych

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » piątek 30 sty 2004, 21:16

No właśnie: zależy kto co potrzebuje. Niegomir kupił Phase 22 (2 wejścia + 2 wyjścia + MIDI). Nie podoba mu się brzmienie, więc szuka czegoś lepszego. Wybór padł na Echo MIA (2 wejścia + 2 wyjścia - jeśli to MIA MIDI, to też + MIDI). Wnioskuję z tego, że nie potrzebuje ani 4 wejść, ani preampu mikrofonowego, ani wzmacniacza słuchawkowego. Szuka raczej czegoś lepiej brzmiącego o takiej samej liczbie wejść i wyjść jak Phase 22. Po co miałby zamieniać Terrateca na Majkę 44 mkII, kótra ma gorsze parametry?

Zbych...

wiesz... zainspirowałeś mnie - postaram się przeprowadzic testy odsłuchowe kilku kart. Zobaczymy, czy ilość dB w materiałach reklamowych przekłada się na jakość odbioru dźwięku.

Pozdro

Groover
nowe portale:

ODPOWIEDZ