Mikrofon Sennheiser E 845
- stereoakapitt
Mikrofon Sennheiser E 845
Jak oceniacie mikrofon wymieniony w temacie, w kategorii zgrywanie wokalu ? W sklepie sprzedawca wypowiadal sie w samych superlatywach, ale chcialem poznac rowniez wasze zdanie.
Interesuje sie motoryzacja, ochrona srodowiska i dobra kuchnia.
- stereoakapitt
Re: Mikrofon Sennheiser E 845
...Jak oceniacie mikrofon wymieniony w temacie, w kategorii zgrywanie wokalu ? W sklepie sprzedawca wypowiadal sie w samych superlatywach, ale chcialem poznac rowniez wasze zdanie....
Tzn chodzi mi dokladnie o to, jakim programem moge equalizowac nagrany wokal, zeby brzmial "przyjemnie" ?
Tzn chodzi mi dokladnie o to, jakim programem moge equalizowac nagrany wokal, zeby brzmial "przyjemnie" ?
Interesuje sie motoryzacja, ochrona srodowiska i dobra kuchnia.
......Jak oceniacie mikrofon wymieniony w temacie, w kategorii zgrywanie wokalu ? W sklepie sprzedawca wypowiadal sie w samych superlatywach, ale chcialem poznac rowniez wasze zdanie....
Tzn chodzi mi dokladnie o to, jakim programem moge equalizowac nagrany wokal, zeby brzmial "przyjemnie" ?...
Z tego co wiem to mikrofon dynamiczny, a wiec do studyjnego zgrywania "przyjemnego" wokalu raczej się nie nada w wielu przypadkach. Polecałbym pojemnościówkę np.: Braunera bądź Neumanna, albo budżetowego AKG 3000B, SP C1 lub MXL 2003. To tylko moje preferencje względem tego tematu, są gusta i gusta:) Co do "przyjemności" wokalu to na początek polecam dobry kompresor lampowy (np.: TL AUDIO) i pokombinowanie np.: z DAT`em (sygnał z karty dźwiękowej do DAT`a i z niego, z powrotem do karty).
Tzn chodzi mi dokladnie o to, jakim programem moge equalizowac nagrany wokal, zeby brzmial "przyjemnie" ?...
Z tego co wiem to mikrofon dynamiczny, a wiec do studyjnego zgrywania "przyjemnego" wokalu raczej się nie nada w wielu przypadkach. Polecałbym pojemnościówkę np.: Braunera bądź Neumanna, albo budżetowego AKG 3000B, SP C1 lub MXL 2003. To tylko moje preferencje względem tego tematu, są gusta i gusta:) Co do "przyjemności" wokalu to na początek polecam dobry kompresor lampowy (np.: TL AUDIO) i pokombinowanie np.: z DAT`em (sygnał z karty dźwiękowej do DAT`a i z niego, z powrotem do karty).
Witam. Jeśli masz kilka (naście) tysięcy na zbyciu to kup sprzęt o którym mówił kolega powyżej...zaś jeśli nie posiadasz takiej sumy- to kup sobie tego Sennheiser'a. Korzystałem z niego i wokal nagrany na nim napewno nie powali cię ciepłem i klarownością jak nagrany przez Nuemann'a z preampem TLAudio np: PA1 ale... coż szczerze mówiąc to nie wiem czy masz lepszą alternatywę w tej kwocie (do 500 zł)
Zaprzyjaźniona wokalistka nagrywa tym mikrofonem i kartą SB AUdigy "szkice" kawałków - przed zgraniem ich w stuio i szczerze mówiąc nie jest źle (a jakby z tym jeszcze troche poexperymentować - to mogłoby zabrzmieć całkiem dobrze). Oczywiście pamiętaj że dysponując tym mikrofonem nie zrobisz pewnie płyty przez duże P ale śmiało zrobisz na nim demo. poza tym dobrze się spisuje na scenie.
Pozdrawiam
Zaprzyjaźniona wokalistka nagrywa tym mikrofonem i kartą SB AUdigy "szkice" kawałków - przed zgraniem ich w stuio i szczerze mówiąc nie jest źle (a jakby z tym jeszcze troche poexperymentować - to mogłoby zabrzmieć całkiem dobrze). Oczywiście pamiętaj że dysponując tym mikrofonem nie zrobisz pewnie płyty przez duże P ale śmiało zrobisz na nim demo. poza tym dobrze się spisuje na scenie.
Pozdrawiam
Sampling (kreatywny): z użyciem PC