MIC100 i MXL 990

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
sumo3

MIC100 i MXL 990

Post autor: sumo3 » wtorek 03 lut 2004, 21:38

Witam mam pytanie odnosnie preampika mic100 czy warto to kupic i czy bedzie dobrze smigac z mxl-em 990 POZDRAWIAM i thx z gory

Awatar użytkownika
Gres

Re: MIC100 i MXL 990

Post autor: Gres » wtorek 03 lut 2004, 21:58

...Witam mam pytanie odnosnie preampika mic100 czy warto to kupic i czy bedzie dobrze smigac z mxl-em 990 POZDRAWIAM i thx z gory ...

no wiec... posiadam ten preamp i uzywam razem z mikrofonem STUDIOPROJECT B1 i jestem bardzo zadowolony, bedzie ci działac na 100%. Co moge powiedziec o tym preampie ... wybralem go bo jest najtanszy :p ale działa ok ma wszystko co potrzeba .... jak dla mnie dziala super jedynym minusem jest brak włacznika/wyłacznika czyli trzeba odłaczac zasilacz...

jesli masz jakies konkretniejsze watpliwosci to postaram sie ci pomoc....

NIE ZASTANAWIAJ SIE KUPUJ

Awatar użytkownika
sumo3

Post autor: sumo3 » wtorek 03 lut 2004, 22:22

......Witam mam pytanie odnosnie preampika mic100 czy warto to kupic i czy bedzie dobrze smigac z mxl-em 990 POZDRAWIAM i thx z gory ...

no wiec... posiadam ten preamp i uzywam razem z mikrofonem STUDIOPROJECT B1 i jestem bardzo zadowolony, bedzie ci działac na 100%. Co moge powiedziec o tym preampie ... wybralem go bo jest najtanszy :p ale działa ok ma wszystko co potrzeba .... jak dla mnie dziala super jedynym minusem jest brak włacznika/wyłacznika czyli trzeba odłaczac zasilacz...

...

Dzieki wielkie stary chialem sie jeszcze zapytac czy to prawda ze szumi dosc mocno (wyczytalem na forum:D)

3h

Post autor: 3h » wtorek 03 lut 2004, 22:24

...Witam mam pytanie odnosnie preampika mic100 czy warto to kupic i czy bedzie dobrze smigac z mxl-em 990 POZDRAWIAM i thx z gory ...

mikrofon spox (mialem do czynienia), ale jesli ten preamp ma symertyczne wyjscia to uwazaj na kabelki przy podlaczeniu do line in na karcie, zeby ci sie w przeciwfazie dwa kanaly nie nagraly.

Awatar użytkownika
sumo3

Post autor: sumo3 » wtorek 03 lut 2004, 22:31

.........Witam mam pytanie odnosnie preampika mic100 czy warto to kupic i czy bedzie dobrze smigac z mxl-em 990 POZDRAWIAM i thx z gory ...

...

Dzieki wielkie stary chialem sie jeszcze zapytac czy to prawda ze szumi dosc mocno (wyczytalem na forum:D) ...

A jak cos zle popodpinam to moze sie majk albo behringer spalic albo cos w tym stylu czy poprostu nie bedzie to smigac jak powinno

3h

Post autor: 3h » wtorek 03 lut 2004, 22:43

............Witam mam pytanie odnosnie preampika mic100 czy warto to kupic i czy bedzie dobrze smigac z mxl-em 990 POZDRAWIAM i thx z gory ...

...

Dzieki wielkie stary chialem sie jeszcze zapytac czy to prawda ze szumi dosc mocno (wyczytalem na forum:D) ...

A jak cos zle popodpinam to moze sie majk albo behringer spalic albo cos w tym stylu czy poprostu nie bedzie to smigac jak powinno ...

spalić to się nie spali chyba że podepniesz jeszcze gdzieś w szereg kosiarkę albo kolejkę górską... to że szumi? jak szumi to kup preamp po 1500 za kanał... zabacz jak wiele jest nagrań które powstały tylko przy użyciu przedzwmacniaczy z mikserów, np, soundcraft UltraMic, a to za kanał wychodzi jak za zupkę chińską...

nie testowałem tego berhingera ale domyślam się że dla ciebie jego jakość wystarczy, a zawsze możesz sprzedać jak nie podpasuje. pozdrawiam. wielkiej weny życzę.

Awatar użytkownika
Gres

Post autor: Gres » wtorek 03 lut 2004, 23:41

wiec jak to jest z jego szumami....

nie szumi wqle

to znaczy wczesniej uzywalem tylko karty soundblaster live i teraz jest 100 razy lepiej... przy podbiciu wokali na tyle by juz nie trzeba bylo ich podglasniac przy miksowaniu kawalka ... szumów nie ma wqle ... pewnie wywoła to wojne .... ale dokładnie tak to czuje... bo zeby uslyszec szumy wlasne tego przedwzmacniacza trzeba by było po pierwsze podbic na tyle by dzwiek zeby nagrac bzyczenie muchy w 2 pokoju ... a pozatym pomieszczenie musialo by byc naprawde dobrze wyciszone tzn komputer itd... a tak nie slychac wqle jakichkolwiek szumow przedwzmacniacza

oczywiscie mowimy tu o zastosowaniach budżetowych ... widze ze mikrofon wybierasz jeden z tanszych wiec i ten przedwzmacniacz na 100% cie zadowoli .....

Max_to_max

Post autor: Max_to_max » środa 04 lut 2004, 00:56

Chialem sie jeszcze zapytac czy to prawda ze szumi dosc mocno

To że szumi?

jak szumi, to kup preamp po 1500 za kanał... zabacz jak wiele jest nagrań które powstały tylko przy użyciu przedzwmacniaczy z mikserów...

Ja kupiłem TL Audio Ivory 5050 do mic - Rode NT1000 i też szumi... :(

A tak przy okazji... ile śrenio mikrofon daje od siebie? Bo coś mi się nie chce wierzyć w te 85db S/N. I dlaczego ten mikrofon "buczy" (cicho ale jest)? Tak to już pojemniki tej klasy mają? Powiedzcie bo nie wiem czy przypadkiem TL nie jest walnięty... w prawdzie to lampa ale sam nie wiem czy aż tak powinno być. Nie mierzyłem dokładnie ale odstęp jest koło 60-70 db od tego dźwięku.

Pozdrawiam

Bartek

Awatar użytkownika
przedwczoraj

Post autor: przedwczoraj » środa 04 lut 2004, 08:16

...Dzieki wielkie stary chialem sie jeszcze zapytac czy to prawda ze szumi dosc mocno (wyczytalem na forum:D) ...

Jeżli podłaczysz do niego mikrofon pojemnościowy, któy daje duży sygnał (a 990 taki daje), nie będziesz musial podbijać wzmocnienia, a tym samym szumów przedwzmacnaicza. Co innego byś zauwazył podczas współpracy z mikrofnem dynamicznym, który daje sygnał typu "pikuś".

...

Podpisuję się pod tą opinią.

Po wielu godzinach pracy z Mic-100 mogę powiedzieć, że tylko w przypadku współpracy z mikrofonami pojemnościowymi uzyskuje się w miarę zadawalający rezultat.

Nie używam też limitera, w moim modelu jest zbyt duży czas oczekiwania na reakcje, może inne egzemplarze są pod tym względem lepsze - koniecznie sprawdź jego pracę w sklepie.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ