Jeśli nie L1 to co innego?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Markus

Re: Jeśli nie L1 to co innego?

Post autor: Markus » wtorek 10 lut 2004, 09:05

...W dodatku może pracować w trybie pełno i trzypasmowym, co daje znacznie większe możliwości

O ile dobrze pamietam, tow VW limiter jest pelnopasmowy - i slusznie, w zastosowaniach jak z tematu watku limiter wielopasmowy nie ma sensu....

Jest tak jak napisałem. Napewno !!!

A czy to słusznie czy nie to już sprawa dyskusyjna.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 10 lut 2004, 09:59

Jest tak jak napisałem. Napewno !!!

Strona 22 instrukcji w pdf (do sciagniecia ze strony producenta) ukazuje "schemat blokowy" ktory dowodzi, ze nie masz racji. Limiter jest pelnopasmowy.

A czy to słusznie czy nie to już sprawa dyskusyjna

To akurat nie jest sprawa dyskusyjna. Pasmowy "brickwall limiter" nie moze byc brickwall limiterem zabezpieczajacym przed przekroczeniem zera i tyle. O czym tu dyskutowac?

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » wtorek 10 lut 2004, 13:23

Matiz, twoja wiedza jest bardzo rozległa i naprawdę twoja pomoc w rozwiązywaniu różnych problemów na tym forum jest niezwykle cenna, przynajmniej dla mnie.

Ale niestety nierzadko w dyskusjach lubisz "łapać za słowa" a potem prowadzić filozoficzne dysputy na zasadzie - MOJE MUSI I TAK BYĆ NA WIERZCHU.

I]Strona 22 instrukcji w pdf (do sciagniecia ze strony producenta) ukazuje "schemat blokowy" ktory dowodzi, ze nie masz racji. Limiter jest pelnopasmowy.[/I]

Moduł "brickwall" jest pojedynczy, ale jak widzisz na tym schemacie, przed nim następuje podział na trzy pasma, w których to możemy niezależnie ustawiać różne parametry odpowiedzialne za sposób jego pracy, co w rezultacie spowoduje, że ten ów pojedynczy "brickwall" inaczej zadziała na każde z tych pasm.

Czy to są atrybuty jednopasmowego limitera?

Poza tym przeczytaj dokładniej tą instrukcje, skoro już wypowiadasz się na temat programu którego nie używasz i nie znasz. Spójrz na nazwy presetów chociażby. Czyżby panowie z PSP nie znali się na swojej robocie?

Ja tam im jakoś wierzę... Koniec i kropka.

Szacuneczek.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 10 lut 2004, 14:09

Alt, mylisz pojęcia. VW jest trójpasmowym kompresorem, który na wyjściu ma dodatkowo działający brickwall limiter, który operuje na zsumowanych wyjściach 3 kanałów kompresora, a więc na pełnym paśmie.

Matiz ma całkowitą rację twierdząc, że z samej zasady limiter wielopasmowy nie jest brickwall limiterem. Nie ma bowiem żadnej gwarancji, że suma trzech sygnałów ograniczonych pasmowo i dynamicznie też jest ograniczona dynamicznie - ba, w praktyce jest wręcz przeciwnie, dlatego właśnie na wyjściach procesorów wielopasmowych dokłada się jeszcze jeden limiter pełnopasmowy.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 10 lut 2004, 15:10

Moduł "brickwall" jest pojedynczy, ale jak widzisz na tym schemacie, przed nim następuje podział na trzy pasma, w których to możemy niezależnie ustawiać różne parametry odpowiedzialne za sposób jego pracy, co w rezultacie spowoduje, że ten ów pojedynczy "brickwall" inaczej zadziała na każde z tych pasm.

Czy to są atrybuty jednopasmowego limitera?

To sa atrybuty jednopasmowego limitera

Przed L1 tez dajemy cos - C4 czy co tam kto ma - L1 nadal jest jednopasmowym limiterem bez wzgledu na to, co jest przed nim.

Dyskusja jest o tym, czym zastapic L1 a nie czym zastapic C4

Poza tym przeczytaj dokładniej tą instrukcje, skoro już wypowiadasz się na temat programu którego nie używasz i nie znasz. Spójrz na nazwy presetów chociażby. Czyżby panowie z PSP nie znali się na swojej robocie?

Ja tam im jakoś wierzę... Koniec i kropka.

Szacuneczek.

Nie uzywam, ale troche znam

Poza tym masz racje, lubie sie czepiac, niestety - no, ale jak ktos sie sam podklada

Przepraszam, ale dalej sie bede czepial.

Awatar użytkownika
walu

Post autor: walu » wtorek 10 lut 2004, 15:23

nie myślałem, że troszkę zamieszania powstanie z tego pytania.

No ale po to są dyskusje

jestem ogromnie wdzięczny za dotychczasowe uwagi.

A przy okazji do kloegi MB i wszystkich którzy zechcą mi pomóc

czy uzyskać odpowiedź na moje pytanie , które pozwoliłem sobie zadać temacie kierowanym od kolegi Szymfonia

"FereWire 410 czy Quata Fire 610"

Zawarte tam moje wątpliwości dotyczą wyboru pomiedzy FireWire a karta PCI.

Dziękuję

Walu
Midas M32R,EVE SC203,PC IntelCore2 Duo E6550 2.33GHz, 4GBRAM, Win7/64, HDSP9632+AI4S-192, BCF2000, lenovo Ideapad700 i7 16GB RAM, Cubase 8/7.5,SoundForge10, CDArchitect5.2, PSPaudioware, NomadFactory, StevenSlateDrums4, BFD ECO

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » wtorek 10 lut 2004, 20:12

...Alt, mylisz pojęcia. VW jest trójpasmowym kompresorem, który na wyjściu ma dodatkowo działający brickwall limiter, który operuje na zsumowanych wyjściach 3 kanałów kompresora, a więc na pełnym paśmie.

Nie mylę pojęć, drogi MB. Całe to zamieszanie spowodowane jest tym, że różnie są interpretowane terminy, jakimi się posługujemy. To co napisałeś to prawda, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby z trójpasmowego kompresora uczynić trójpasmowy limiter jeśli tylko ustawienia na to pozwalają, czyż nie? (I mógłbym stwierdzić że to Ty mylisz pojęcia, ale daleki jestem od tego, bo rozumiem co miałeś na myśli i nie zamierzam przywiązywać wagi do jakiś pierdół, jak to niektórzy wręcz deklarują się czynić - szacuneczek Matiz;-) ).

Czyli w tym momencie jest to bliskie temu, co napisałem w poprzednim poście.

A tak się składa, że VW pozwala na takie ustawienia - manual pdf, str 14:

(Knee)

The knee nob sets the knee range of limiter. The 0% indicates that the knee is bent at 0dB (hard knee), which is suitable for limiting.

str 23:

The PSP VintageWarmer uses the modified multi- and single-band brick-wall limiter's algorithm....

albo presety, str. 20

13. Multiband limiter slow

14. Multi Band limiter fast

Ustosunkuj się do tego, co napisali panowie z PSP - to ich słowa, nie moje;-)

Szacunek.

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » wtorek 10 lut 2004, 20:13

Przed L1 tez dajemy cos - C4 czy co tam kto ma - L1 nadal jest jednopasmowym limiterem bez wzgledu na to, co jest przed nim.

Dyskusja jest o tym, czym zastapic L1 a nie czym zastapic C4

Chybiony przykład. L1 ma własne niezależne manipulatory (tj. release i nie pamiętam co tam jeszcze) działające dla całego pasma, a C4 ma własne. W VW ustawienia w trybie multi na poszczególnych pasmach (w szczeg. gdy knee is na 0%) są ściśle powiązane z pracą modułu CEILING, który jest identyfikowany jako brick-wall, a jest to dokładniej mówiąc (choć też nie do końca) wspólny próg (threshold) założony na wszystkie pasma (manual str. 24).

Nie mam czasu tego dłużej ciągnąć.

Szacunek.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 10 lut 2004, 21:47

Nie mam czasu tego dłużej ciągnąć.

Szacunek.

...

Chyba jest tu sporo do wyjasnienia, jak nie chcesz dalej dyskutowac, to moze chociaz przeczytasz (i nie wytrzymasz i odpiszesz )

Wydaje mi sie, ze manual dosc dowolnie (i zamiennie) uzywa terminow limiter i kompresor. Potwierdzaja to sformulowania, ze np. knee odnosi sie do limitera a speed do kompresora (i do tego swoiste kuriozum w postaci porownania tego do predkosci przesuwu tasmy - albo ja juz nie rozumiem w jezylu language). Na przyklad takie sformulowanie:

[Single Band / Multi Band]

The Single Band / Multi Band switch selects Vintage Warmer’s limiting mode. In “Single Band” mode, the processor functions across the full frequency range allowing tape simulation effects with shelving equalization. In the “Multi Band” mode, the processor acts as a three-band, soft-knee limiter with pre-limiter level adjustment and hard limiting for the combined output.

Zwracam szczegolnie uwage na sformulowanie "hard limiting for the combined output" - to, w polaczeniu ze "schematem blokowym" wydaje sie byc wyjasnieniem "naszego" problemu - po pierwsze ten "hard limiting" jest dla calego pasma a po drugie ten wielopasmowy "limiting" nie jest "hard", czyli pewno jest to rozumiane tak, jak w 1176, czyli wielopasmowy jest, zgodnie z oczekiwaniami, kompresor. Poza tym wydaje mi sie, ze w VW jest jeszcze "cos" oprocz parametru/galki CEILING - i przyznam sie, ze wogole nie wiem, jak rozumiec takie sformulowanie:

[Ceiling]

The Ceiling knob allows Vintage Warmer to operate at a maximum level other than 0dBFS. This control prevents 0dBFS signals exceeding 0dBFS even if the Ceiling is set at more than 0dBFS.

Jak widac, instrukcja nie jest jednoznaczna i w dodatku dosc... hmmm... - PSP monitoruje grupe, moze sie odezwa?

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » wtorek 10 lut 2004, 23:19

Jestem za .

PSP !!! Na po-moc !!!!!!!

ODPOWIEDZ