Laptop Apple iBook?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
cichydd

Re: Laptop Apple iBook?

Post autor: cichydd » piątek 05 mar 2004, 22:44

......A tak z innej beczki - jak można było zmienić takie cudo jak G4 w coś tak brzydkiego jak G5 ? Zawsze byłem fanem Appla ze wzgledu na design ale tym razem to chyba jakiś ruski blacharz go zaprojektował....

Widziałeś go na własne oczy, czy tylko na stronie internetowej ? ...

Nie ale widziałem w rzeczywistości G3 i G4 i wyglądały tak samo jak na stronie internetowej czyli pieknie. A ten co ? Zmienia kształty jak się na niego patrzy ?

Z pewnoscią jest wykonany z pięknego wysokogatunkowego materiału może jest nawet miły w dotyku, ale jest brzydki i monotonny jak nizina syberyjska w listopadzie.

Marceli

Post autor: Marceli » piątek 05 mar 2004, 22:49

Ten maczek dostanie w teke, niestety, bo wolniejszy jest i tyle

Nie jest eleganckie porownywanie komputerow z zegarami rozniacymi sie ponad dwuipolkrotnie......

Ale to nie sa TE SAME zegary...

M

Grey

Post autor: Grey » piątek 05 mar 2004, 22:54

.........A tak z innej beczki - jak można było zmienić takie cudo jak G4 w coś tak brzydkiego jak G5 ? Zawsze byłem fanem Appla ze wzgledu na design ale tym razem to chyba jakiś ruski blacharz go zaprojektował....

Widziałeś go na własne oczy, czy tylko na stronie internetowej ? ...

Nie ale widziałem w rzeczywistości G3 i G4 i wyglądały tak samo jak na stronie internetowej czyli pieknie. A ten co ? Zmienia kształty jak się na niego patrzy ?

Z pewnoscią jest wykonany z pięknego wysokogatunkowego materiału może jest nawet miły w dotyku, ale jest brzydki i monotonny jak nizina syberyjska w listopadzie....

Jak dla mnie to G5 wygląda jak ręczna kuchenna tarka do warzyw itp.

Bez obrazy posiadacze G5 Nie mam nic do maczków poza ich nie przystającą do realiów i możliwości ceną.

Pozdro
eis, eis, baby!

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » piątek 05 mar 2004, 23:44

Fakt, różnica jest wielka pomiędzy dwoma stylami.

Ale w dotyku bezpośrednim nie jest taki zły, solidne wykonanie ładnie pomalowana obudowa. W pierwszym starciu zastanawiałem się nawet gdzie tam siedzi CD ROM ale po chwili rozwiązałem tą zagadkę. Jedynie monitory nie zmieniły swojego wyglądu.

Zauważ że pomiędzy każdą wersją Mac-ka była jakaś zmiana wyglądu.

I tylko dzięki temu że przypomina ci on kształt kuchennej tartki, dlatego długo zachowasz ten wygląd w głowie. Jedyne co powala na kolana to cena za niego Power Mac G5 1600 Minitower 1799.97$ +tax i + monitor, a za Power Mac G5 1800 Minitower 2499.97$ + tax + monitor . Ceny monitorów zaczynają się od 699$ + tax i więcej.

Myślę że za taką sumę lepiej jest za inwestować nawet w najlepszego Pc – ta , plus dobry interface audio. No oczywiście zależy kto co woli.

pozdrawiam

Sroka
Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » sobota 06 mar 2004, 01:17

Quote:

M

Mógłbyś mi kolego Marceli wytłumaczyć, jaka jest różnica? Przyznam szczerze, że ja nie wiem, ale słyszałem już kiedyś, że jest jakaś różnica, między np. 1G Hz PC, a 1G Hz MAC. Czy w pamięci RAM i innych rzeczach też są jakieś różnice?
[addsig]
gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » sobota 06 mar 2004, 01:21

Czy G4 to odpowiednik Pentium 4 ??
[addsig]
gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » sobota 06 mar 2004, 02:16

...Czy G4 to odpowiednik Pentium 4 ?

...

Bardzo trudno jest odpowiedzieć na takie pytanie. Zauważ że PC to też dwa procesory rózniące się stosunkiem zegar/moc. Ale żeby to było takie proste - w niektórych zastosowaniach zegar ma najwieksze zanzcenie w innych cache w innych optymalizacje, specyficzne komendy procesora. Sens ma tylko robienie testów - to samo zadanie na róznych maszynach. I to róznych testów - dopiero z ich sumy mozna wyciągać wnioski. Niestety takie testy dla PC/Mac to wielka rzadkośc poza mocno naciaganymi testami Apple. Ale kiedyś były takie publikowane i komentowane na stronie steinberga i były tu na forum podane odnośnie Cubase akurat.

Jeśli chodzi o G5 to najbliższym mu procesorem PC jest AMD FX. P4 to już wysłużona architektura a G5 to najnowszy 64 bitowy procesor ( choc zegar wolniejszy ) i na pewno pod wieloma względami go wyprzedza technologicznie. A G4 chyba mozna porównac z P 4 ale tu mozna być pewnym że szybki P4 pokona go w większości zastosowań. Wszystkie inne podzespoły - ram. dyski,grafiki, sloty, porty itp są takie same.

Awatar użytkownika
harrypotter

Post autor: harrypotter » sobota 06 mar 2004, 09:40

Przepraszam jesli to zostalo juz powiedziane, ale nie mialem czasu dokladnie czytac wszystkich postow...

Hardi, Cubase SX/Nuendo zdecydowanie lepiej chodzi na PC niz na Mackach (poczytaj na ten temat na forum Steinberga...)) jesli wiec masz zamiar uzywac produktu Steinberga, polecalbym PC (Toshiba lub Sony - najpewniejszy wybor).

Awatar użytkownika
harrypotter

Post autor: harrypotter » sobota 06 mar 2004, 09:50

......Czy G4 to odpowiednik Pentium 4 ?

...

Jeśli chodzi o G5 to najbliższym mu procesorem PC jest AMD FX. P4 to już wysłużona architektura a G5 to najnowszy 64 bitowy procesor ( choc zegar wolniejszy ) i na pewno pod wieloma względami go wyprzedza technologicznie. A G4 chyba mozna porównac z P 4 ale tu mozna być pewnym że szybki P4 pokona go w większości zastosowań. Wszystkie inne podzespoły - ram. dyski,grafiki, sloty, porty itp są takie same....

G5 technologicznie jest moze bardziej zaawansowany od P4, problem w tym, ze aplikacje nie czerpia prawie zadnych korzysci z tego faktu (brak optymalizacji pod katem 64 bitow) i w efekcie P4 3GHz jest w przewazajacej ilosci zastosowan sprawniejszy od G5 2x2GHz.

Marceli

Post autor: Marceli » sobota 06 mar 2004, 15:31

...
Quote:

M

Mógłbyś mi kolego Marceli wytłumaczyć, jaka jest różnica? Przyznam szczerze, że ja nie wiem, ale słyszałem już kiedyś, że jest jakaś różnica, między np. 1G Hz PC, a 1G Hz MAC. Czy w pamięci RAM i innych rzeczach też są jakieś różnice?

...

Wszystko jesty oczywiscie wzglednie i zalezy od zastosowan. Mysle, ze nieco wyjasnien znajdziesz tutaj.

ODPOWIEDZ