Wyliczyć delay mając BPM?
Wyliczyć delay mając BPM?
Jak wyliczyc wartosc opoznienia znajac wartosc bpm utworu?
Wiem ze jest na to przepis. Ja poszedlem na sposob ale niewiem czy dobry, zorbile tak: moja wtyczka delay ma pare gotowych presetow. dla 120bpm ustawila mi wartosc opoznienia 500ms natomiast dla 98bpm 408ms! z tego wyliczylem ze 1bpm to jest okolo 4,18ms. Tylko czy dobrze wyliczylem?
Pozdrawiam..
Wiem ze jest na to przepis. Ja poszedlem na sposob ale niewiem czy dobry, zorbile tak: moja wtyczka delay ma pare gotowych presetow. dla 120bpm ustawila mi wartosc opoznienia 500ms natomiast dla 98bpm 408ms! z tego wyliczylem ze 1bpm to jest okolo 4,18ms. Tylko czy dobrze wyliczylem?
Pozdrawiam..
Zainteresowania to muzyka głownie el i troche Funk, Soul. Chwilowo poza działalnościa! Zamierzam to zmienic :D
Re: Wyliczyć delay mając BPM?
...Jak wyliczyc wartosc opoznienia znajac wartosc bpm utworu?
Wiem ze jest na to przepis. Ja poszedlem na sposob ale niewiem czy dobry, zorbile tak: moja wtyczka delay ma pare gotowych presetow. dla 120bpm ustawila mi wartosc opoznienia 500ms natomiast dla 98bpm 408ms! z tego wyliczylem ze 1bpm to jest okolo 4,18ms.
Ciekawie to wyliczyłeś ale niestety źle.
Jeżeli operujemy na ćwierćnutach 120 bpm oznacza ilość ćwierćnut na minutę czyli krótko mówiąć uderzeń na minutę (BPM = beats per minute).
Wzór jest taki: 60000 / x
gdzie x jest tempem utworu a więc:
gdy mamy 60 bpm to 60000 / 60 bpm = 1000 ms
gdy mamy 98 bpm to 60000 / 98 bpm = 612 ms
gdy mamy 120 bpm to 60000 / 120 bpm = 500 ms
gdy mamy 140 bpm to 60000 / 140 bpm = 428 ms
i tak dalej.
Wiem ze jest na to przepis. Ja poszedlem na sposob ale niewiem czy dobry, zorbile tak: moja wtyczka delay ma pare gotowych presetow. dla 120bpm ustawila mi wartosc opoznienia 500ms natomiast dla 98bpm 408ms! z tego wyliczylem ze 1bpm to jest okolo 4,18ms.

Ciekawie to wyliczyłeś ale niestety źle.
Jeżeli operujemy na ćwierćnutach 120 bpm oznacza ilość ćwierćnut na minutę czyli krótko mówiąć uderzeń na minutę (BPM = beats per minute).
Wzór jest taki: 60000 / x
gdzie x jest tempem utworu a więc:
gdy mamy 60 bpm to 60000 / 60 bpm = 1000 ms
gdy mamy 98 bpm to 60000 / 98 bpm = 612 ms
gdy mamy 120 bpm to 60000 / 120 bpm = 500 ms
gdy mamy 140 bpm to 60000 / 140 bpm = 428 ms
i tak dalej.
...Jak wyliczyc wartosc opoznienia znajac wartosc bpm utworu?
Pozdrawiam..
...
http://www.soundcraft.com/palz.asp
i już dalej na tej stronie:
studio tools/BPM to delay time conversion table
pozdrawiam.
Pozdrawiam..
...
http://www.soundcraft.com/palz.asp
i już dalej na tej stronie:
studio tools/BPM to delay time conversion table
pozdrawiam.
na stonach Steinberga w dziale dowload jest darmowy programik do obliczania takich rzeczy
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]
...Ja widziałem jeszcze coś takiego:
http://elmusic.republika.pl/tools/delay_pl.htm
Zbych...
a nie lepiej zrobic to "na sluch"...to jest muzyka, czy matematyka?????? Chyba, ze wiekszosc forumowiczow to fascynaci sprzetu, a nie robienia muzy....
http://elmusic.republika.pl/tools/delay_pl.htm
Zbych...
a nie lepiej zrobic to "na sluch"...to jest muzyka, czy matematyka?????? Chyba, ze wiekszosc forumowiczow to fascynaci sprzetu, a nie robienia muzy....
GG: 3639545
...
w sumie to masz rację, ale w tych czasach... zazdroszczę tym, którzy nie znają się na sprzęcie, nie myślą o muzyce od strony technicznej, no i mają czas na tworzenie, zamiast zastanawiania się czy lepiej zabrzmi na urządzeniu X albo na wtyczce Y.
pozdroofka
...
w sumie to masz rację, ale w tych czasach... zazdroszczę tym, którzy nie znają się na sprzęcie, nie myślą o muzyce od strony technicznej, no i mają czas na tworzenie, zamiast zastanawiania się czy lepiej zabrzmi na urządzeniu X albo na wtyczce Y.
pozdroofka
-
...a nie lepiej zrobic to "na sluch"?
...to jest muzyka, czy matematyka??????
Muzyka to JEST matematyka!

Pozdrawiam
Bartek
Jesli chcesz na to tak spojrzeć to wszystko jest matematyką. Mniej lub bardziej skomplikowaną, ale matematyką....eee tam.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
... a nie lepiej zrobic to "na sluch"...to jest muzyka, czy matematyka?????? Chyba, ze wiekszosc forumowiczow to fascynaci sprzetu, a nie robienia muzy....
Ano wydaje sie ze wiekszosc ludzikow tutaj to INZYNIEROWIE dzwieku a nie MUZYCY. Roznica taka jak miedzy architektem a projektatnem konstrukcji budyku... obaj sa potrzebni zeby dom/utwor powstal.
Oczywiscie nic nie przeszkadza zeby architekt byl tez inzynierem budowlanym, a realizator - artysta muzykiem.
Ano wydaje sie ze wiekszosc ludzikow tutaj to INZYNIEROWIE dzwieku a nie MUZYCY. Roznica taka jak miedzy architektem a projektatnem konstrukcji budyku... obaj sa potrzebni zeby dom/utwor powstal.
Oczywiscie nic nie przeszkadza zeby architekt byl tez inzynierem budowlanym, a realizator - artysta muzykiem.
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej