Laptop Apple iBook?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
mysza

Re: Laptop Apple iBook?

Post autor: mysza » poniedziałek 08 mar 2004, 11:32

......Wczoraj rozmawiałem kilka godzin z gościem, który mam PC i MAC. (...)

Twierdzi, że w Polsce dużo ludzi krytykuje MACa, tylko dla tego, że jest na niego bardzo mało programów pirackich. (...)

...

Fajna podstawa do krytyki, nie?

M...

Kto o zdrowych zmyslach decydujac sie na zakup Maca decyduje sie tez na pirackie oprogramowanie?!

Czegos tu nie rozumie....
[addsig]
-->play your reason system<--

Awatar użytkownika
Mayewsky
Kontakt:

Post autor: Mayewsky » poniedziałek 08 mar 2004, 15:05

...Przeciętność zmienia się z upływem czasu. Oczywiście G4 nie stał się gorszy niż był ale na tle innych wypada gorzej niż dwa lata temu to chyba jasne. Przypomnij sobie jakie procesory wtedy były standardem. Oczywiście można to olać i nie gonić w piętkę z wydajnością ale z drugiej strony jeśli się kupuje nowy komputer to dlaczego nie możliwie najwydajniejszy jaki jest ? Jeszcze dużo czesu upłynie zanim przecietny komputer nie będzie stękał przy pracy z audio kiedy nonszalancko załączamy pluginy i samplery. Zwróć uwagę jak rosną ich wymagania - coraz większe pliki, coraz bardziej realistyczne symulacje. Nie rozumiem też dlaczego wierzysz jakimś kolegom a nie ludziom którzy podjęli się przeprowadzenia obiektywnych testów.

Nie chce obrazić nikogo ani nic sugerować. Jezeli ktoś to tak zrozumie to przepraszam - nie było to moim zamiarem.

Z rok temu NIK podał dane na temat korupcji. Okazuje sie, ze najbardziej skorumpowani po lekarzach sa zdaje sie redaktorzy pism samochodowych, którzy robią testy nowych maszyn.

Udowodnij mi teraz, ze testy MAC'ów któr prą do pszodu i cora zgłośniej mówi sie o tym, ze tylko MAC do muzyki ni są jakos tak przerabiane, coby rodzimi dystrybutorzy komputerów, osprzetu itp. PC nie mieli lepszego zbytu w stosunku do MAC'ka.

Nagodnka przypomina wmawianie wszytskim, ze opel cadet jest lepszym samochodem do zastosowań wyścigowych niz boilid formuły 1. Po co tak sie by namwiało do tego cadeta ? Czy nie po to aby zwiekszyc jego sprzedaz, nie patrzac na to, ze profesjonalny swiat jezdzi na boildach ?

Nie mowi mi wiec o obiektywnych testach - oczywscie to tylko porównanie do redaktorów samochodowych pism, anie stwierdzenia, ze tu jest tak samo.
Mayewsky

(GG - 4039365)

Awatar użytkownika
Hofander

Post autor: Hofander » poniedziałek 08 mar 2004, 15:52

...ja mam moze pytanie z innej beczki czy ktos przeczytal juz nasz artykul na temat g5 w marcowej EiS bo mam wrazenie ze chyba nikt bo na wiekszosc pytan/stwierdzen padajacych w teh dyskusji sa tam odpowiedzi.

Hardi wstrzymaj sie do WDC jesli oglosza przenosna g5 to to zupelnie zmieni sytuacje.

Antoni

...

Czytałem, starałem się wnikliwie, nic wnoszącego do tematu notebooków nie znalazłem, czy źle szukałem?

Hofi

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » poniedziałek 08 mar 2004, 16:37

Udowodnij mi teraz, ze testy MAC'ów któr prą do pszodu i cora zgłośniej mówi sie o tym, ze tylko MAC do muzyki ni są jakos tak przerabiane, coby rodzimi dystrybutorzy komputerów, osprzetu itp. PC nie mieli lepszego zbytu w stosunku do MAC'ka.

Nagodnka przypomina wmawianie wszytskim, ze opel cadet jest lepszym samochodem do zastosowań wyścigowych niz boilid formuły 1. Po co tak sie by namwiało do tego cadeta ? Czy nie po to aby zwiekszyc jego sprzedaz, nie patrzac na to, ze profesjonalny swiat jezdzi na boildach ?

Z całym szacunkim Mayewski ale to co piszesz świadczy o tym że niewiele się znasz na komputerach. Nie dziw się emocjonalnym reakcjom ale to jest tak jakby ktoś próbował przekonywać że Ziemia jest płaska i jeszcze wspierał się zdaniem znajomych którzy objechali świat i nie stwierdzili żeby się gdzieś zaginała.

Jest dokładnie odwrotnie niz piszesz. Mac to komputer elitarny ( lub snobistyczny w zależności od interpretacji ) i jego sprzedaż w stosunku do PC nic po prostu nie znaczy więc jaki ma sens dyskredytowanie maka jako konkurencji ? Jest też dokładnie odwrotnie jeśli chodzi o parcie do przodu. Kilka lat temu nie było wątpliwości że to Apple rządzi w studiu, to PC poszły niesamowicie do przodu stając się w końcu pełnowartościową platformą do audio, to w ostatnich latach powstało większość programów które wręcz wyprzedziły programy makowe np. Gigasampler. Wreszcie to nieadwno komputery Apple i PC zbliżyły się do siebie jak nigdy dotąd, mając te same pamięci, karty graficzne i PCI i twarde dyski. Przecież konstruktorem PowerPC ( procesor G4 i G5 ) jest IBM a więc twórca PCta. Kiedyś w ogóle na komputery PC mówiło się IBM - pamietacie wojnę Amigi i IBMa ? Mało tego - zanim IBM skonstruował G5 Apple bardzo poważnie rozważało uzycie Athlona XP w nowych Macach. Dlaczego ? Dlatego że G4 nie dotrzymywał kroku wciąż przyspieszającym PCtom a AMD miał kłopoty finansowe. Ostatecznie IBM wysmażył G5 i sprawa upadła. Tak więc opowieści o przewagach technologicznych to bujdy na resorach. To są bardzo zbliżone komputery. Oczywiście mac jest dopracowany w szczegółach bo jest robiony w całości przez Apple a nie składany przez dealerów ale to nie tworzy żadnych różnic technologicznych. Czasem ktoś coś pierwszy wprowadza ( np FireWire Apple i USB 2 i SATA PC ) ale w następnych modelach doganiają się wzajemnie.

No i jeszcze jedno apropo stronniczych porównań. W czasie premiery G5 Steve Jobbs osobiście pokazywał jak to G5 z Logiciem kilkukrotnie przebija mocą PCta z Cubasem. Pentium 3 giga zatkał się na 22 trackach. Nawet użytkownicy Maców zaprotestowali na forach że to było wyjątkowo niesmaczne przegięcie i nikt nie uwierzy w taką reklamę. Zresztą wszędzie gdzie reklamuje się maki pokazuje się w stronniczy sposób ich przewagę wykorzystując fakt że wydajnością PCta mozna manipulować poprzez różne ustawienia i konfiguracje. Własnie takie testy jak test PSP ( lub Adobe i innych producentów softu działającego na obu platformach ) są jedyną mozliwością poznania prawdziwej wydajności obu platform ( poza empirią ). W tej dyskusji wciąż fakty mieszają się z mitami. Myślę że temat wydajności jest jasny i nie ma co dalej gmerać. Natomiast interesujące byłoby poprównanie obu sytemów operacyjnych - jak korzystają z zasobów komputera i jak sprawują się przy pracy w studiu.

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » poniedziałek 08 mar 2004, 16:47

Czytałem, starałem się wnikliwie, nic wnoszącego do tematu notebooków nie znalazłem, czy źle szukałem?

Hofi

...

Nie wiem czy wiesz to podpowiem. Notebook to też komputer tylko płaski, na baterie i z ekranem na zawiasach.

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » poniedziałek 08 mar 2004, 17:51

W komputerach PC najbardziej zniechęca mnie system operacyjny firmy Microsorf, który jest do niczego i nie stabilny.
gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 08 mar 2004, 20:35

...W komputerach PC najbardziej zniechęca mnie system operacyjny firmy Microsorf, który jest do niczego i nie stabilny....

Ale nie bedziesz pracowal na golym systemie, tylko bedziesz uzywal jakiegos programu i sprzetu. Jak napiszesz, co konkretniej chodzi Ci po glowie, dyskusja moze wreszcie skreci we wlasciwszym kierunku

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » poniedziałek 08 mar 2004, 20:55

Właśnie pracuję nad projektem scenicznym, w którym użyte będą m.in. maki i pecety - artyści pracujący nad projektem używają różnego sprzętu i oprogramowania. Synchronizujemy całą graciarnię głównie przez MIDI lub OSC (Open Sound Control).

Co do wydajności obu platform, to myślę, że należy ją mierzyć w konkretnych aplikacjach (porównywanie zegarów jest pozbawione sensu) - zresztą takie głosy już się tu pojawiły i ja tylko się podpisuję pod przedmówcami (dodam tylko, że generalnie jest to - moim zdaniem -wydajność wystarczająca do większości zastosowań związanych z muzyką). Co do stabilności, to mam wrażenie, że i maki i pecety zachowują się podobnie, tzn. im więcej grzebać i kombinować w ustawieniach, tym częściej fikają.

Co do różnic w użytkowaniu, to mam wrażenie, że maki są łatwiejsze dla tzw. końcowego użytkownika (dotyczy to przede wszystkim systemu operacyjnego oddzielającego użytkownika od komponentu sprzętowego systemu o wiele mocniej niż w przypadku PC), a ich system operacyjny wymaga mniej zabiegów konserwacyjnych, natomiast ta właśnie cecha sprawia, że maka trudniej zmusić do jakichś niestandardowych działań (jest to zresztą ciekawe, ponieważ są to komputery reklamowane jako sprzęt dla twórców), chociaż programuje się na nich przyjemnie (o ile nie wychodzimy poza standardowe techniki).

Awatar użytkownika
mysza

Post autor: mysza » poniedziałek 08 mar 2004, 21:07

Ale nie bedziesz pracowal na golym systemie, tylko bedziesz uzywal jakiegos programu i sprzetu. Jak napiszesz, co konkretniej chodzi Ci po glowie, dyskusja moze wreszcie skreci we wlasciwszym kierunku ...

...moge sie mylic ale Hardi pewnie by chcial Logica...
[addsig]
-->play your reason system<--

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 08 mar 2004, 21:30

...moge sie mylic ale Hardi pewnie by chcial Logica...

Ale pisal cos o SX?

Bo jak Logic, to po co ta cala dyskusja - mak i koniec.

Aha - no i nie jestem pewien, jak to jest z tym podlaczeniem PODa do maka - trzebaby sprawdzic, najlepiej bojem, bo testy, to...

ODPOWIEDZ