SBLive Platinum i WaMi Rack192L, jak pogodzić?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Jimmy

SBLive Platinum i WaMi Rack192L, jak pogodzić?

Post autor: Jimmy » niedziela 07 mar 2004, 20:01

Mam w swoim komputerze zainstalowane dwie karty muzyczne. Jedna z nich to SB Live Platinum5.1 (wersja z boxem), druga to WaMi Rack 192L. Czy mozliwe jest takie skonfigurowanie obu tych kart, abym mógł korzystać z SB Live Platinum jako standardowego samplera SoundFont, natomiast dźwięki próbek żeby wydobywały się na wyjściu WaMi Rack'a, a nie na wyjściu karty SB Live? Chodzi mi o pominięcie kiepskich przetworników Sound Blastera,a wykorzystanie dobrej jakości 24-bitowych przetworników WaMi Rack'a. Jeżeli istnieje taka możliwość (nie mam pojęcia, może to kwestia skonfigurowania Windows'a) to byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w tej sprawie.

Pracuję w systemie Windows XP Professional, a jako programu sekwencerowego/audio używam Cubase VST 32 5.0

Z góry serdecznie dziekuje za odpowiedzi!
Interesuje sie muzyka elektroniczna, glownie Dance, Trance i Techno. Umiem grac na klawiszach, troche na akordeonie i gitarze.

Max_to_max

Re: SBLive Platinum i WaMi Rack192L, jak pogodzić?

Post autor: Max_to_max » poniedziałek 08 mar 2004, 00:24

...Mam w swoim komputerze zainstalowane dwie karty muzyczne. Jedna z nich to SB Live Platinum5.1 (wersja z boxem), druga to WaMi Rack 192L. Czy mozliwe jest takie skonfigurowanie obu tych kart, abym mógł korzystać z SB Live Platinum jako standardowego samplera SoundFont, natomiast dźwięki próbek żeby wydobywały się na wyjściu WaMi Rack'a, a nie na wyjściu karty SB Live? Chodzi mi o pominięcie kiepskich przetworników Sound Blastera,a wykorzystanie dobrej jakości 24-bitowych przetworników WaMi Rack'a. Jeżeli istnieje taka możliwość (nie mam pojęcia, może to kwestia skonfigurowania Windows'a) to byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w tej sprawie.

Pracuję w systemie Windows XP Professional, a jako programu sekwencerowego/audio używam Cubase VST 32 5.0

Z góry serdecznie dziekuje za odpowiedzi!...

Ja podłączyłem Live'a cyfrowo do karty RME PST (coaxial) i działa

Poprzez Windows'a chyba nia da się :(

Pozdrawiam

Bartek

Awatar użytkownika
Jimmy

Post autor: Jimmy » poniedziałek 08 mar 2004, 17:55

Ja podłączyłem Live'a cyfrowo do karty RME PST (coaxial) i działa

Pozdrawiam

Bartek

...

Dzieki Ci bardzo za odpowiedź! Ale nie jesteś pewien. Może jednak jest taka możliwość. Jeżeli ktoś wie jak to zrobić, to niech napisze. Byłbym bardzo wdzięczny tej osobie gdyby mi i przy okazji Bartkowi i myślę, że wielu innym osobom wytłumaczyła. Koledzy i koleżanki,pomóżcie!Pozdrawiam!
Interesuje sie muzyka elektroniczna, glownie Dance, Trance i Techno. Umiem grac na klawiszach, troche na akordeonie i gitarze.

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » poniedziałek 08 mar 2004, 18:36

...Ja podłączyłem Live'a cyfrowo do karty RME PST (coaxial) i działa

Pozdrawiam

Bartek

...

Dzieki Ci bardzo za odpowiedź! Ale nie jesteś pewien. Może jednak jest taka możliwość. Jeżeli ktoś wie jak to zrobić, to niech napisze. Byłbym bardzo wdzięczny tej osobie gdyby mi i przy okazji Bartkowi i myślę, że wielu innym osobom wytłumaczyła. Koledzy i koleżanki,pomóżcie!Pozdrawiam! ...

nie ma innej możliwości - najlepiej rzeczywiście skorzystać z wyjscia/wejścia cyfrowego.

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Max_to_max

Post autor: Max_to_max » wtorek 09 mar 2004, 00:30

>...Ja podłączyłem Live'a cyfrowo do karty RME PST (coaxial) i działa

>Poprzez Windows'a chyba nia da się :(

>Pozdrawiam

>Bartek

>Dzieki Ci bardzo za odpowiedź! Ale nie jesteś pewien. Może jednak jest >taka możliwość. Jeżeli ktoś wie jak to zrobić, to niech napisze. Byłbym >bardzo wdzięczny tej osobie gdyby mi i przy okazji Bartkowi i myślę, że >wielu innym osobom wytłumaczyła. Koledzy i koleżanki,pomóżcie!>Pozdrawiam! ...

Mam pytanie? Czy pytasz po to żeby się dowiedzieć, czy po to żeby zanegować podane rozwiązanie? Powiedz czy sprawdziłeś zaproponowane połączenie? Jeśli ja to sprawdziłem i jest tak jak Ty to opisałeś to w czym problem?

Pozdrawiam

Bartek

Awatar użytkownika
Jimmy

Post autor: Jimmy » wtorek 09 mar 2004, 00:43

Mam pytanie? Czy pytasz po to żeby się dowiedzieć, czy po to żeby zanegować podane rozwiązanie? Powiedz czy sprawdziłeś zaproponowane połączenie? Jeśli ja to sprawdziłem i jest tak jak Ty to opisałeś to w czym problem?

Pozdrawiam

Bartek...

Nie, nie, nie. Wcale nie mialem zamiaru negować tego rozwiązania. Szczerze mówiąc to sam na nie wpadłem. Z Twojej wypowiedzi wynikało, że nie byłeś pewny, że to jedyne rozwiązanie. Pomyślałem więc, że może jednak istnieje jakieś inne rozwiązanie, które pozwoli całkowicie wykluczyć Sound Blastera i jego device w procesie przetwarzania audio. Myliłem sie i to chciałem usłyszeć. Dzięki za wszystko i życzę dobrej nocy!

Max_to_max

Post autor: Max_to_max » wtorek 09 mar 2004, 00:55

Nie, nie, nie. Wcale nie mialem zamiaru negować tego rozwiązania. Szczerze mówiąc to sam na nie wpadłem. Z Twojej wypowiedzi wynikało, że nie byłeś pewny, że to jedyne rozwiązanie. Pomyślałem więc, że może jednak istnieje jakieś inne rozwiązanie, które pozwoli całkowicie wykluczyć Sound Blastera i jego device w procesie przetwarzania audio. Myliłem sie i to chciałem usłyszeć. Dzięki za wszystko i życzę dobrej nocy!

...

Oki, bo już myślałem, że szukasz zwady ;)

Pozdrawiam Cie - Bartek

ODPOWIEDZ