Joemeek 3q vs M-Audio DMP3
Joemeek 3q vs M-Audio DMP3
Witam, witam, witam,
wszystkich na forum witam.
Nazywam się Witek Tarchalski i mam nadzieję być tu
często gościem :)
Przymierzam się do kupna preampu do tysiąca zł,
postowałem już w tej sprawie na pl.rec.muzyka.bin
ale nie pomyślałem, że ludzie tam urzędujący na półrackach
to raczej nie pracują (głupi ja), więc i moje pytanie z entuzjazmem
nie spotkało się.
Żeby nie przedłużać wkleję fragment dotyczący
moich kandydatów:
* M-Audio DMP-3 (INA163)
* JoeMeek ThreeQ (INA217 czy INA163 -- różnie mówią, ale z
pewnością nie koloryzuje już tak dźwięku jak VC3Q/MQ3,
nareszcie nie syczy i ma szybszy kompresor -- ten owszem,
koloru dodaje)
* i ewentualnie TFPro P4 (INA217 -- o którym nic nie wiem,
poza tym, że T.Fletcher przerobił w nim preamp
z modelu P3/MQ3 i że posiada nowy asynchroniczny limiter
z bezużyteczną raczej opcją pracy w trybie niby-kompresora).
pozdrawiam!
wszystkich na forum witam.
Nazywam się Witek Tarchalski i mam nadzieję być tu
często gościem :)
Przymierzam się do kupna preampu do tysiąca zł,
postowałem już w tej sprawie na pl.rec.muzyka.bin
ale nie pomyślałem, że ludzie tam urzędujący na półrackach
to raczej nie pracują (głupi ja), więc i moje pytanie z entuzjazmem
nie spotkało się.
Żeby nie przedłużać wkleję fragment dotyczący
moich kandydatów:
* M-Audio DMP-3 (INA163)
* JoeMeek ThreeQ (INA217 czy INA163 -- różnie mówią, ale z
pewnością nie koloryzuje już tak dźwięku jak VC3Q/MQ3,
nareszcie nie syczy i ma szybszy kompresor -- ten owszem,
koloru dodaje)
* i ewentualnie TFPro P4 (INA217 -- o którym nic nie wiem,
poza tym, że T.Fletcher przerobił w nim preamp
z modelu P3/MQ3 i że posiada nowy asynchroniczny limiter
z bezużyteczną raczej opcją pracy w trybie niby-kompresora).
pozdrawiam!
Re: Joemeek 3q vs M-Audio DMP3
Tia,
chyba faktycznie mam w sobie to coś.

...Tia,
...
Echh-kiedyś też zapytywałem o preamp i też nie dowiedziałem sie niczego, więc spox- zadaj jakieś proste pytanie... A co to są te INA w ogóle?

Echh-kiedyś też zapytywałem o preamp i też nie dowiedziałem sie niczego, więc spox- zadaj jakieś proste pytanie... A co to są te INA w ogóle?
Jestem gitarzystą i wokalistą. Interesuję się homerecordingiem.
hie, hie,
to może tak zagadam:
Czy podzieli się ktoś wrażeniami dotyczącymi brzmienia ThreeQ bądź TwinQ Joemeeka (pudełkami, które miały swoją premierę po przejęciu firmy przez Alana Hyatt'a -- PMI)?
to może tak zagadam:
Czy podzieli się ktoś wrażeniami dotyczącymi brzmienia ThreeQ bądź TwinQ Joemeeka (pudełkami, które miały swoją premierę po przejęciu firmy przez Alana Hyatt'a -- PMI)?

> A co to są te INA w ogóle?...
To wzmacniacze operacyjne.
To wzmacniacze operacyjne.
>Nie to nie wzmacnaicze operacyjne. Zobacz schemat wewnętrzny INA217 w >nocie producenta
no fakt :)
>czytałem na jakimś forum, że 163 jak się nagrzeje, zmieni swoją temp. to >zmianiają się jego parametry (na gorsze oczywiście), dlatego nie jest zbyt >popularny, ale nie wiem czy to prawda
i takie cuś włożyli do preampu za $500 (Grace 101)?

no fakt :)
>czytałem na jakimś forum, że 163 jak się nagrzeje, zmieni swoją temp. to >zmianiają się jego parametry (na gorsze oczywiście), dlatego nie jest zbyt >popularny, ale nie wiem czy to prawda

...
Z tego co pamietam w Grace 101 jest w pierwszym stopniu INA 103
pozdrowionka
...hie, hie,
to może tak zagadam:
...
Jestem w posiadaniu TwinQ, który miał premierę grubo wcześniej ( po przejęciu firmy został nieco przerobiony). No, ale ty chciałeś coś do 1000 zł, a za to trzeba dać 3500 do 4000 zł. To jest zupełnie inna klasa sprzętu niż ThreeQ.
Ja mam tą wersję poprzednią. Co do brzmienia - jest świetny, mi przynajmniej bardzo odpowiada. Jego atutem jest z pewnością kompresor - miodzio. Miałem porównanie z Focusrite Trakmaster, którego od razu sprzedałem ... na szczęście.
W zasadzie to jest podwójny VC1 (dual mono, stereo) z pewnymi drobnymi ulepszeniami - test VC1 był w EiS.
to może tak zagadam:

Jestem w posiadaniu TwinQ, który miał premierę grubo wcześniej ( po przejęciu firmy został nieco przerobiony). No, ale ty chciałeś coś do 1000 zł, a za to trzeba dać 3500 do 4000 zł. To jest zupełnie inna klasa sprzętu niż ThreeQ.
Ja mam tą wersję poprzednią. Co do brzmienia - jest świetny, mi przynajmniej bardzo odpowiada. Jego atutem jest z pewnością kompresor - miodzio. Miałem porównanie z Focusrite Trakmaster, którego od razu sprzedałem ... na szczęście.
W zasadzie to jest podwójny VC1 (dual mono, stereo) z pewnymi drobnymi ulepszeniami - test VC1 był w EiS.
no to zostaje mi nowy Joemeek ThreeQ (ina217),
bo po przeczytaniu recenzji TFPro P2 zrezygnowałem z P4 (te same preampy), bo pan T.Fletcher przeniusł doń "swe" ciemne Meekowskie brzmienie (ciekawe, gdy nadaje je kompresor, ale nie preamp do jasnej ciasnej -- PMI poradziło sobie zym problemem)
bo po przeczytaniu recenzji TFPro P2 zrezygnowałem z P4 (te same preampy), bo pan T.Fletcher przeniusł doń "swe" ciemne Meekowskie brzmienie (ciekawe, gdy nadaje je kompresor, ale nie preamp do jasnej ciasnej -- PMI poradziło sobie zym problemem)
To zależy kto co lubi. Manley podobno też jest miękki i okrągły (oczywiście to inny wymiar...)