Zabezpieczenia płyt CD Audio

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
ZomZom

Re: Zabezpieczenia płyt CD Audio

Post autor: ZomZom » sobota 30 paź 2004, 18:39

90 centów za piosenkę jest ciekawą propozycją

Czy ja wiem... co np powiedziec o płycie która składa sie z 50 krótkich utowrów? 50$ to juz jest kupa kasy za ściągnięcie płyty. Tymczasem jest mnóstwo ciekawej muzyki której mozna posłuchać całkiem za darmo, np. tutaj: http://www.comfortstand.com/index.html
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

3Head

Post autor: 3Head » sobota 30 paź 2004, 22:29

Czy ja wiem... co np powiedziec o płycie która składa sie z 50 krótkich utowrów? 50$ to juz jest kupa kasy za ściągnięcie płyty. Tymczasem jest mnóstwo ciekawej muzyki której mozna posłuchać całkiem za darmo, np. tutaj: http://www.comfortstand.com/index.html...

wtedy kupujesz caly album za 10$ niezaleznie od ilosci utworow .

3Head

Post autor: 3Head » sobota 30 paź 2004, 22:51

Sprawdziłem właśnie w necie i niestety już tak nie jest. Było tak kiedyś, jak zaczęły wychodzić zabezpieczone płyty audio - problemem był rynek PC a rynek Mac był bagatelizowany. Obecnie, mechanizmy zabezpieczające uniemozliwiają odtworzenie takich płyt na Macintoshu.

Apple próbuje dojść do porozumienia z twórcami zabezpieczeń aby można było zgrywać takie płyty do AAC (format chroniony). Póki co, panuje błoga równość: niezależnie, czy jesteś fanem PC czy też Apple - nie odtworzysz na komputerze tych cholernych płyt.

szczerze mowiac , nigdy w to nie wnikalem i sie rozmyslalem . Ale skoro w tej chwili ten "bug" zostal naprawiony.. W takim razie , jesli firmy nic nie ustala , a gdy plyty wszystkie beda juz posiadac zabezpieczenia , posiadacze przenosnych odtwarzaczy muzyki sa delikatnie mowiac "uziemieni" . To moze byc bardzo powazny cios dla wielu prodeucentow takich sprzetow . Wtedy ratunkiem pozostanie internetowy handel , ktory w Polsce jeszcze nawet sie nie zaczal . Tym samym na popularnosci beda tracic plyty , w tym zabezpieczenia plyt . Swego rodzaju kolo sie zamknie .

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » sobota 30 paź 2004, 23:31

Oczywiście, że tak- ja następnym razem porządnie się zastanowię nad zakupem płyty z zabezpieczeniami- no bo przecież moje śliczne Maleństwo tego nie łyknie tak prosto...

3Head

Post autor: 3Head » niedziela 31 paź 2004, 00:39

a ja bede bardzo dbal o mojego SuperDrive'a

Awatar użytkownika
oneman

Post autor: oneman » niedziela 31 paź 2004, 13:21

hello,

Co do zakupow piosenek w sieci to polecam rosyjskie serwisy - o wiele taniej!! Sam nie korzystalem ale znajomi owszem i chwala sobie. Jeden z lepszych miesci sie pod www.audiostore.ru kolejny pod www.mp3spy.ru

Co do zabezpieczonych plyt to natknalem sie dzis na dziwna wypowiedz czlowieka na audiofilskim forum jakoby zabezpieczenie na CD degradowalo dzwiek w sposob skandaliczny. Smiechu warte - w co tez jeszcze wierza ci ludzie? Zabezpieczone plyty brzmia gorzej - a niby dlaczego?! A ta anglojezyczna wypowiedz jaka jest na forum tyczy tylko dzialania systemu korekcji: http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=1989&p=1#k

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » niedziela 31 paź 2004, 13:55

Co do zabezpieczonych plyt to natknalem sie dzis na dziwna wypowiedz czlowieka na audiofilskim forum jakoby zabezpieczenie na CD degradowalo dzwiek w sposob skandaliczny. Smiechu warte - w co tez jeszcze wierza ci ludzie? Zabezpieczone plyty brzmia gorzej - a niby dlaczego?! A ta anglojezyczna wypowiedz jaka jest na forum tyczy tylko dzialania systemu korekcji: http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=1989&p=1#k...

no i wlasnie masz odpowiedz - plyta CD jak niedawno pisalem, ma i tak bardzo marny system korekcji... no i przy odczycie powstaja bledy co audiofile - co by o tym nie mowic - akurat potrafia wylapac (jeden tam mowil ze tez nie wierzyl w roznice miedzy brzmieniami CDkow az do czasu gdy sie przekonal ze WAVy nawet z roznych plyt brzmia tak samo).

Jezeli to zanbezpieczenie miesza cos w systemie korekcji to nie ma mocnych - moze tylko pogorszyc jego dzialanie.

Wiec i zdegradowac dzwiek.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
oneman

Post autor: oneman » niedziela 31 paź 2004, 14:29

"...Jezeli to zanbezpieczenie miesza cos w systemie korekcji to nie ma mocnych - moze tylko pogorszyc jego dzialanie.

Wiec i zdegradowac dzwiek...."

Smieszne jest to, ze niektorzy z nich wierza iz plyta Radiohead "Hail To The Thief" brzmi tak "marnie" poniewaz zastosowano tam system zabezpieczajacy przed kopiowaniem. To wlasnie jest bzdura. Ta plyta tak brzmi bo taki byl zamysl realizatora z producentem a po drugie (i najwazniejsze) musieliby ci panowie audiofile miec dostep do tasmy matki czy wersji niezabezpieczonej by stwierdzic potem, ze wersja zabezpieczona brzmi gorzej. Skad oni wiedza, ze wersja zabezpieczona brzmi gorzej skoro nie maja dostepu do wersji niezabezpieczonej?!

3Head

Post autor: 3Head » niedziela 31 paź 2004, 18:22

Co do zakupow piosenek w sieci to polecam rosyjskie serwisy - o wiele taniej!! Sam nie korzystalem ale znajomi owszem i chwala sobie. Jeden z lepszych miesci sie pod http://www.audiostore.ru kolejny pod http://www.mp3spy.ru

hmm , rosyjskie sklepy , powiadasz...

3Head

Post autor: 3Head » niedziela 31 paź 2004, 18:26

a niech mnie, ale zeby cena albumu wynosila 0.50$

Chyba czegos nie rozumiem

ODPOWIEDZ