Jaka płyta główna

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
cichydd

Re: Jaka płyta główna

Post autor: cichydd » niedziela 07 lis 2004, 17:13

Aha - jak płyta jest wydajna to jest wydjana we wszystkim. Nie ma płyt wydajnych w grach i nie wydajnych w audio. To sa wszystko dane cyfrowe i komputera nie interesuje czy to ogladasz czy słuchasz i z czym to sie je. Nikt nie robi płyt czy pamięci pod katem pracy z audio.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » niedziela 07 lis 2004, 18:21

...Aha - jak płyta jest wydajna to jest wydjana we wszystkim. Nie ma płyt wydajnych w grach i nie wydajnych w audio. To sa wszystko dane cyfrowe i komputera nie interesuje czy to ogladasz czy słuchasz i z czym to sie je. Nikt nie robi płyt czy pamięci pod katem pracy z audio.

...

Czy mam wnioskować że nie istotne jest czy komputer będzie obliczał wszystko za pomocą A czy C?

Co do płyt to właśnie chodzi mi o jak najwięcej info typu że Gigabyte się psują i są przesadnie zbajerowane...

Przede wszystki trzeba się zdecydowac na podstawkę ( socket ) i chipset...

Mogłby kolega rozwinąć jeszcze trochę tą kwestię?

Dzięki za pomoc i pozdrawiam
drummer

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » niedziela 07 lis 2004, 20:17

A może faktycznie zostawić narazie A XP 1600 zmienić płytę zmienić ram na 400etki i wsadzić szybszy i większy dysk niż posiadam obecnie? Może na jakiś czas mi to jeszcze wystarczy. Niestety nie mam aż tylu milionów:(
drummer

Awatar użytkownika
ZomZom

Post autor: ZomZom » niedziela 07 lis 2004, 20:40

...A może faktycznie zostawić narazie A XP 1600 zmienić płytę zmienić ram na 400etki i wsadzić szybszy i większy dysk niż posiadam obecnie?

----------------

Otóż właśnie, moim zdaniem moc procesora nie jest wcale decydującym parametrem, ważna jest szybka pamięć dobrej jakości (a to samo juz mocno kosztuje - 512MB ram kingstona to koszt powyżej 400 zet). Zobacz może się okazać że wymiana procesora nie będzie potzebna. Chyba że chcesz używac większej ilości efektów vst...

Nie zgodzę się natomiast, że komputer dobry do gier będzie również dobry do audio, np. wypasiona karta graficzna może tylko przeszkadzać... Generalnie dla potrzeb audio, najlepiej miec jak najmniej włączonych urządzeń, poza kartą muz, i z konieczności graficzną. Np. sieciówkę najlepiej wyłączyć, podobnie z usługami (jeśli używasz win xp).

W kwestii dysków... pewnym i niedrogim rozwiązaniem może być scsi ultra 160, kontroler i dysk mozna teraz kupić za sensowne pieniądze, a na pewno będzie się sprawowało lepiej niz ata133. A sterowniki sata potrafia stwarzać problemy przy zastosowaniach DAW.

W kwestii producentów płyt, ja miałem złe doświadczenia z MSI, polecałbym Epoxa, miałem takie trzy i wszystkie działały bez zarzutu.

Zwróć też uwagę na zasilacz, jeśli masz starą obudowę np. z zasilaczem Codegen 250W, to powinieneś zacząć od tego elementu.
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » niedziela 07 lis 2004, 20:58

Nie zgodzę się natomiast, że komputer dobry do gier będzie również dobry do audio, np. wypasiona karta graficzna może tylko przeszkadzać...

Przecież tu jest mowa o płytach głównych ! Co ma do tego karta graficzna ? Ja mówię że dobra płyta to dobra płyta nieważne do czego, reszta elementów to już inna bajka. Proc, płyta, pamięć i dyski - to daje moc w każdym zastosowaniu, nie może być dobre w jednym, a złe w innym. A produkcja audio to złożona sprawa więc wydajność nalezy traktować całościowo - bo i duzo ramu, i szybkie procesy obróbki i transfery duzych plików itd - czyli wszystkie te komponenty pracują.

Jesli już myślisz o oszczędnościowym programie to polecam zmianę płyty razem z procesorem i ramami na coś pod Athlona XP razem z procesorem i DDR 400. Najlepiej wyienić cały kręgosłup. Jak założyz Athlona XP na stara płytę to o ile w ogóle pójdzie to możesz nie zauważyć różnicy.

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » niedziela 07 lis 2004, 20:59

Nie zgodzę się natomiast, że komputer dobry do gier będzie również dobry do audio, np. wypasiona karta graficzna może tylko przeszkadzać...

Przecież tu jest mowa o płytach głównych ! Co ma do tego karta graficzna ? Ja mówię że dobra płyta to dobra płyta nieważne do czego, reszta elementów to już inna bajka. Proc, płyta, pamięć i dyski - to daje moc w każdym zastosowaniu, nie może być dobre w jednym, a złe w innym. A produkcja audio to złożona sprawa więc wydajność nalezy traktować całościowo - bo i duzo ramu, i szybkie procesy obróbki i transfery duzych plików itd - czyli wszystkie te komponenty pracują.

Jesli już myślisz o oszczędnościowym programie to polecam zmianę płyty razem z procesorem i ramami na coś pod Athlona XP razem z procesorem i DDR 400. Najlepiej wyienić cały kręgosłup. Jak założyz Athlona XP na stara płytę to o ile w ogóle pójdzie to możesz nie zauważyć różnicy.

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » niedziela 07 lis 2004, 21:02

I znów nie czytam :) Co za dzień.

Oczywiście zostawić procesor i zmienić płytę to jest jakieś rozwiązanie ale czy warte świeczki ? Jaki model tego Shuttla masz ?

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » niedziela 07 lis 2004, 21:52

...I znów nie czytam :) Co za dzień.

Oczywiście zostawić procesor i zmienić płytę to jest jakieś rozwiązanie ale czy warte świeczki ? Jaki model tego Shuttla masz ?

...

Shuttle AK31, więc Ultra DMA/100 i DDR 200/266 MHz \\:)))

Napewno muszę zmienić dysk (mam 20GB), skoro zmieniać to na SerialATA, następnie pamięć DDR z 266 na 400. Skoro nowe Celerony D mogą przynieść korzyści dla softu audio, to może chwilę się jeszcze przyczaić i wybrać Abit KV7 Via KT600 (288 PLN !!) i w razie w zmieniam tylko płytę z prockiem a pamięci i dysk zostają. Co myślicie o takim rozwiązaniu?

Czy Raid może mi się do czegoś przydać?

pozdro
drummer

WG

Post autor: WG » poniedziałek 08 lis 2004, 00:48

Skoro nowe Celerony D mogą przynieść korzyści dla softu audio, to może chwilę się jeszcze przyczaić i wybrać

Z tym SSE3 to sam jestem ciekaw. Nie spotkałem jeszcze wtyczki czy software, które już to wykorzystuje. Gdyby producenci w tym momncie uruchomili SSE3 to Athlon niezależnie jaki model zostałby w tyle bo obsługuje jedynie SSE2. A i jego 3DNow Professional robi się przestarzałe i choć perfekcyjnie zapimlementowane to i tak nie prześcignie tego co ma SSE3. Ale jak wieści niosą to na początku przyszłego roku pojawią się nowe procesory AMD w których obsługa SSE3 będzie "sklonowana" z Intela :) A ceny ich będą pewnie wysokie jak to zwykle bywa z nowością.

Z Athlonów to tylko Athlon 64 jest teraz sensownym rozwiązaniem. Inne modele jak Semptron to wybór albo ekonomiczny albo tymczasowy. W zasadzie sytuacja ma się podobnie do Celeron D - wybór ekonomiczny albo tymczasowy.

Czy Raid może mi się do czegoś przydać?

Jeżeli dokupisz drugi taki sam dysk to wtedy z tego skorzystasz.

Lepsza inwestycja to SCSI Ultra 160/320 + dysk twardy SCSI. Kontroler w dobrej cenie dostaniesz na Allegro. Ale to już wiąże się z pewnym wydatkiem finansowym i to znacznym jeżeli myślisz o dużych pojemnościach. Korzystając z RAID i zwykłych dysków SATA możesz tylko nieznacznie zbliżyć się do komfortu jaki daje dzisiejsze SCSI. Niewiadomo o jakiej pojemności myślisz ale podejrzewam, że nie mniej niż 80 GB a dyski SCSI o takiej pojemności to już wydatek.

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » poniedziałek 08 lis 2004, 09:41

Jeżeli dokupisz drugi taki sam dysk to wtedy z tego skorzystasz.

Lepsza inwestycja to SCSI Ultra 160/320 + dysk twardy SCSI. Kontroler w dobrej cenie dostaniesz na Allegro. Ale to już wiąże się z pewnym wydatkiem finansowym i to znacznym jeżeli myślisz o dużych pojemnościach. Korzystając z RAID i zwykłych dysków SATA możesz tylko nieznacznie zbliżyć się do komfortu jaki daje dzisiejsze SCSI. Niewiadomo o jakiej pojemności myślisz ale podejrzewam, że nie mniej niż 80 GB a dyski SCSI o takiej pojemności to już wydatek.

...

Włodku, jest jedno "ale". SCSI 160 potrafią nieźle zablokować magistralę. Szczególnie przy pracy wielokanałowej - wchodząc i wychodząc niezależnymi torami do komputera. Zresztą podobnie RAID SATA/czy ATA. Do odtworzenia kilkudziesięciu śladów wystarczy jeden zwykły dysk - najlepiej niezależne urządzenie od dysku, na którym jest system.

Pozdrawiam,

Jacek

ODPOWIEDZ