Znikający kursor w Wavelabie

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
joszko
Kontakt:

Znikający kursor w Wavelabie

Post autor: joszko » piątek 17 gru 2004, 12:55

Mam legalną wersję WaveLab 4.01b. Mam problem ze znikającym wskaźnikiem myszy przy uruchowmieniu wtyczek w oknie master WaveLaba. Wskaźnik znika, kiedy uruchomię czwartą, czasami piątą wtyczkę, ale w zasadzie nie ma jakiś reguł co do ilości. Bywa, że wśród uruchomionych wtyczek DirectX firmy Waves mam "odpaloną" jedną wtyczkę VST Wavelaba. Zazwyczaj problem znika kiedy ustawione wtyczki zapiszę w presecie i ponownie uruchomię WaveLaba, co jest oczywiście rozwiązaniem tylko "na chwilę". Nie wiem gdzie szukać przyczyny znikającego wskaźnika myszy. (mam Pentium 4 2,4GHz, 512RAM Kingston, 120GB HDD, WinXP Pro SP2)
Mam 30 lat. Ukończyłem Politechnikę WrocławskąInteresuje mnie technika nagłośnieniowa i filmowa.

Awatar użytkownika
bullet

Re: Znikający kursor w Wavelabie

Post autor: bullet » piątek 17 gru 2004, 19:12

...Mam legalną wersję WaveLab 4.01b. Mam problem ze znikającym wskaźnikiem myszy przy uruchowmieniu wtyczek w oknie master WaveLaba. Wskaźnik znika, kiedy uruchomię czwartą, czasami piątą wtyczkę, ale w zasadzie nie ma jakiś reguł co do ilości. Bywa, że wśród uruchomionych wtyczek DirectX firmy Waves mam "odpaloną" jedną wtyczkę VST Wavelaba. Zazwyczaj problem znika kiedy ustawione wtyczki zapiszę w presecie i ponownie uruchomię WaveLaba, co jest oczywiście rozwiązaniem tylko "na chwilę". Nie wiem gdzie szukać przyczyny znikającego wskaźnika myszy. (mam Pentium 4 2,4GHz, 512RAM Kingston, 120GB HDD, WinXP Pro SP2)...

Może problem tkwi w SP2 ??

A jaka to jest myszka - przewod. czy bezprzewodowa, na złączu PS2 czy USB ?

Czytałem gdzieś, że są problemy z niektórymi modelami myszy A4Tech, podłączanymi na USB.

Ja bym próbował z inną (przewodową) myszką na zwykłym PS2. Jeżeli to nie pomoże, to problem może tkwić w Service Packu 2.

Ciekawy jestem czy są takie problemy tylko w Wavelab'ie, czy występują także w innych aplikacjach.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 17 gru 2004, 21:39

Bullet, czytaj uważnie. Problem nie polega na tym, że myszka nie działa, tylko że kursor znika. Sprawa jest więc związana z wyświetlaniem - współpracą ze sterownikiem karty graficznej.

Sam miałem podobne problemy i to już kilkakrotnie. Wavelab ma tendencję do kłopotów z wyświetlaniem, na niektórych kartach działa dobrze, na innych źle. Winę może ponosić sam system -ostatnio znajomi graficy narzekali na problemy z wyświetlaniem w programach graficznych po instalacji najnowszej poprawki krytycznej do Windows (nie mówię o SP2 tylko o bieżących updejtach). Winien może być DirectX, jeśli Wavelab używa go do szybkiego renderowania interfejsu użytkownika (bo wszystko wskazuje na to, że nie używa standardowych funkcji Windows). Winien ostatecznie może być sterownik karty graficznej - zacząłbym od uaktualnienia tego ostatniego, ew. poszukania ostatniej poprawki do Wavelaba na stronach Steinberga/Pinnacle. Jeśli to nie pomoże - sprawdź na pożyczonej innej karcie graficznej.

Awatar użytkownika
ZomZom

Post autor: ZomZom » piątek 17 gru 2004, 23:13

Mi się wydaje że to kwestia współpracy na linii Wavelab - Waves, sam miałem taki przypadek, a mam XP bez nawet SP1, i zapewne inną kartę graficzną. Czytałem posty ludzi którzy mieli ten sam problem właśnie z Wavelabem i Waves, zdaje sie że kluczem do sukcesu jest nie zamykanie/minimalizowanie okien wavesów w trakcie odtwarzania audio.
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » sobota 18 gru 2004, 00:39

Mam ten sam problem i tylko na jednym komputerze ktory ma zainstalowana karte ATI RODEON i wtyczki Wavsa , na drugim Jest ten sam zestaw , lecz Karta GeForce , wszystko działa poprawnie . Znikajacy kursor , jest do opanowania, ... jest proste rozwiazanie , Choroba nie wiem czy uda mi sie to wytłumaczyc ,gdyz pomimo ze rozwiazanie jest proste , to Ciezko jest to opisac. ale sprobuje.

Przypuszczalnie zniknoł kursor, ... jesli wtyczka jest widoczna na ekranie np Wavs EQ . nalezy sprobowac najechac na jaka kolwiek funkcje w EQ np. Gain i nim poruszac,smieszna sprawa pomimo ze kursor jest nie widoczny to On NAJNORMALNIEJ DZIAŁA. sprobujcie zrobic experyment, gdy zniknie kursor, poruszajcie mysza na ekranie . naciskajac klawisze myszy , zobaczycie ze wszystko działa tak jakby kursor funkcjonował tylko go nie widac. JA robie tak, zmiejszam okno Wavelaba np, do połowy ekranu monitora, ale tak ze otwrta wtyczka np. EQ jest tuz obok koncowej krawiedzi wavelaba . najnormalniej najezdzam na najblizsza funkcje w EQ i wystarczy właczyc lub wyłaczyc poruszac suwakiem, co kowliek w jakiej kolwiek wtyczce Wavsa . kursor sie pojawia . Mam nadzieje ze to zawiłe tłumaczenie zrozumiecie .

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » sobota 18 gru 2004, 00:40

Czytałem posty ludzi którzy mieli ten sam problem właśnie z Wavelabem i Waves, zdaje sie że kluczem do sukcesu jest nie zamykanie/minimalizowanie okien wavesów w trakcie odtwarzania audio....

TAk . dokladnie

Awatar użytkownika
ZomZom

Post autor: ZomZom » sobota 18 gru 2004, 03:08

Ja mam Geforca, także to raczej nie jest kwestia karty graficznej.... może directX? Orbit sprawdź jakie werje masz zainstalowane na obydwu komputerach, u mnie jest DX9b.
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » sobota 18 gru 2004, 10:03

...Ja mam Geforca, także to raczej nie jest kwestia karty graficznej.... może directX? Orbit sprawdź jakie werje masz zainstalowane na obydwu komputerach, u mnie jest DX9b....

własnie usiłowałem to zrobic wczoraj, i nie moge nigdzie znalesc ,,,,, na win 98 nie byłyo problemu , natomiast w winXP , za diabła nie wiem gdzie to jest . Jeszcze jedno tam gdzie jest Geeforce jest Win 98 i waveLab działa poprawnie .

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » sobota 18 gru 2004, 10:07

Znalazłem, moja wersja DirecyX 9.0 b ...... wiem ze jest juz 9.0 C

Awatar użytkownika
ZomZom

Post autor: ZomZom » sobota 18 gru 2004, 14:00

...Znalazłem, moja wersja DirecyX 9.0 b ...... wiem ze jest juz 9.0 C ...

"C" nie pomaga - sprawdziłem i mam jednak 9c. Natomiast strzelałbym, że na win98 masz założoną starszą wersję directx i może dlatego wszystko działa jak należy. Jak wyszedł dx9 to były głosy że różne programy przestaja działać poprawnie.
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

ODPOWIEDZ