Jaka karta graficzna?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Re: Jaka karta graficzna?

Post autor: yaniki » środa 05 sty 2005, 20:55

Kolejna wersja Win będzie prawdopodobnie obsługiwała pulpit poprzez akcelerator 3D karty graficznej. To znaczenie odciąży procesor, dlatego akceleracja 3D karty graficznej wcale nie jest takim niepotrzebnym "bajerem".

Awatar użytkownika
thc-wwa

Post autor: thc-wwa » środa 05 sty 2005, 20:56

...Acha, no i 19" LCD są sporo wolniejsze od 17" tek.

Jacek...

zgadzam się ale co byś jacku powiedział na 2X20" z lekkimi wadami za 2500 sztuka z roczną gwarancją na matrycę ,świetlówki i elektronikę

z rozdzielczością 1600x1200 zakładając że wady w żaden sposób nieprzeszkadzałyby ci w pracy z muzyką z czasem 16/9ms=25ms

ja chyba bym się pokusił

co do tego że lg jest jedyną firmą dającą gwarancje na wszystko to się niestety mylisz jest jeszcze EIZO (5LAT NA WSZYSTKO) NEOVO(2 LATA NA WSZYSTKO) I IYAMA(2 LATA NA WSZYSTKO)LG I NEOVOsą najtańsze najdroższe jest eizo no cuż ale na taką gwarancję muszą zarobić iyama jest pomiędzy i jeśli zależy nam na gwarancji ,cenie i jakości wybrałbym chyba iyamę

chociaż 2x20" ojej to jest obszar do pracy :)

aż lezka w oku się kręci

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » środa 05 sty 2005, 21:16

...Kolejna wersja Win będzie prawdopodobnie obsługiwała pulpit poprzez akcelerator 3D karty graficznej. To znaczenie odciąży procesor, dlatego akceleracja 3D karty graficznej wcale nie jest takim niepotrzebnym "bajerem"....

Generalnie w architekturze PC i tak wszystko przechodzi przez glowny procesor, wiec na znaczne odciazenie nie ma co liczyc, wbrew jakimstam haslom marketingowym. Zreszta obawiam sie, ze ten nowy pulpit 3D to bedzie w ogole killer, ale niestety w negatywnym sensie, bo znowu nakreci zapotrzebowanie na wiecej pamieci, szybszy procesor itd. i w ogole audio na tym ucierpi. Mam nadzieje, ze bedzie mozna to wylaczyc.

Waracajac do tematu, nawet te nowe Matroxy maja juz troche algorytmow akceleracji.

Kiedys (za czasow Matroxa G450) odpalilem pare gierek i porownywalem wydajnosc z jakims wypasionym GeForce'em. Szczerze powiedziawszy roznica nie warta roznicy w cenie. Jesli gosc nie bedzie gral, niech kupi sobie najtansza karte dla dwoch monitorow. Jak bedzie za slaba za jakis czas do windowsowych wodotryskow, to kupi sobie lepsza i nie bedzie przynajmniej zalowal.

Pozdrawiam

Hubi

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » środa 05 sty 2005, 21:22

> co byś jacku powiedział na 2X20" z lekkimi wadami za 2500 sztuka z roczną gwarancją na matrycę ,świetlówki i elektronikę

z rozdzielczością 1600x1200 zakładając że wady w żaden sposób nieprzeszkadzałyby ci w pracy z muzyką z czasem 16/9ms=25ms

Nie planuje wydać 5000 zł, chcę max 3.500 na dwa LCD, ale 1600x1200 bardzo kusi - rozdzielczość 15" LCD to był główny powód omijania LCD przez mnie.

> co do tego że lg jest jedyną firmą dającą gwarancje na wszystko to się niestety mylisz

A to mnie akurat cieszy Fakt, nie sprawdzałem tego, a opieram się na tym, co mi sprzedawcy powiedzieli. Inna sprawa, że o Eizo nawet nie pytałem ze względu na cenę...

> EIZO (5LAT NA WSZYSTKO) NEOVO(2 LATA NA WSZYSTKO) I IYAMA(2 LATA NA WSZYSTKO)

Dzięki za info. Neovo są niezłe - widziałem 17" i jedynie ramka - strasznie szeroka - nie podobała mi się. Ale kolorystyka i szybkość w porządku. Chyab muszę przepatrzeć oferty raz jeszcze

Pozdrawiam,

Jacek

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » środa 05 sty 2005, 21:24

Nie planuje wydać 5000 zł, chcę max 3.500 na dwa LCD, ale 1600x1200 bardzo kusi - rozdzielczość 15" LCD to był główny powód omijania LCD przez mnie.

Nie bardzo wyobrazam sobie w tej chwili prace ponizej 1600x1200 . Nawet nie wspominam o jednym monitorze .

Hubi

Awatar użytkownika
thc-wwa

Post autor: thc-wwa » środa 05 sty 2005, 22:44

...

Nie bardzo wyobrazam sobie w tej chwili prace ponizej 1600x1200 . Nawet nie wspominam o jednym monitorze .

Hubi

...

ja sobiście pracuję na 2X 17" jest fajnie ale widziałem 22" w panoramie za 4500 z rozdziałką 1600x1024 niewiem czy by mi niewystawczyło :)

chłopaki mieli nawet taką za 2500 z wadą matrycy ale taką że osobiście by mnie grzała:)

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » środa 05 sty 2005, 23:02

LG jak dotąd to jedyna firma w Polsce dająca 100% gwarancji na uwalone piksele przy zakupie.

hmmm... kupilem jakis czas temu lcd lg 1720B, po okolo 30 minutach od wlaczenia w domu pojawil sie jeden dead pixel , zadzwonilem do serwisu autroryzowanego (centrala LG w warszawie) i powiedzieli ze niestety dopiero od 4 pixeli biora pod uwage reklamacje.

tym niemniej bardzo polecam ten wyswietlacz, ladne kolory, stabilny obraz, i wygodna obsluga

fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
bullet

Post autor: bullet » czwartek 06 sty 2005, 00:00

...***********************

LG jak dotąd to jedyna firma w Polsce dająca 100% gwarancji na uwalone piksele przy zakupie.

hmmm... kupilem jakis czas temu lcd lg 1720B, po okolo 30 minutach od wlaczenia w domu pojawil sie jeden dead pixel , zadzwonilem do serwisu autroryzowanego (centrala LG w warszawie) i powiedzieli ze niestety dopiero od 4 pixeli biora pod uwage reklamacje.

Ano podobnie jest z firmą IIYama. Słyszałem, że dopiero od 3 martwych pikseli wymieniają. Sam mam kontakt z modelem 17" E-431S. Obraz jak "żyleta". Połączenie z grafiką poprzez cyfrowe DVI. Ale niestety kabel musiałem dokupywać oddzielnie (producent dostarcza tylko kab. analogowy).

ODPOWIEDZ