Emulator Hammonda na PC

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
ZomZom

Re: Emulator Hammonda na PC

Post autor: ZomZom » środa 12 sty 2005, 13:55

Sciagnalem te brzmienia.. Fajne sa tylko ze niestety ZLE ZAPETLONE!

To raczej kwestia poprawnego odczytu formatu AKP, softwarowym samplerom różnie to wychodzi, np. na DS864 gra bez zarzutu bez żadnych przeróbek. Zciągnąłem stamtąd kilkaset mega sampli i wszystko grało bez ingerencji...
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

pawello

Post autor: pawello » środa 12 sty 2005, 13:59

To raczej kwestia poprawnego odczytu formatu AKP, **********************

Otwieralem je EXConverterem MR Grabowskiego.. Poprostu petle byly ustawione w miejscach gdzie ewidentnie bylo slychac zapetlenie.. Poprzestawialem je po swojemu i chyba jest lepiej..

[addsig]
pozdrawiam.

Awatar użytkownika
ZomZom

Post autor: ZomZom » środa 12 sty 2005, 14:11

Otwieralem je EXConverterem MR Grabowskiego.

To może coś z tym konwerterem nie teges w kwestii akp...

Swoją drogą nie wiem czy chciało wam sie wczytywać w ten tekst, ale te sample zrobiono nie z oryginalnego sprzętu, tylko z emulatora NI.

Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

Awatar użytkownika
Whiteman

Post autor: Whiteman » środa 12 sty 2005, 14:40

te sample zrobiono nie z oryginalnego sprzętu, tylko z emulatora NI

To ja już sobie pójdę
I'm representin' all the Whiteman's for across the world!!!!!

pawello

Post autor: pawello » środa 12 sty 2005, 17:25

To może coś z tym konwerterem nie teges w kwestii akp...

Swoją drogą nie wiem czy chciało wam sie wczytywać w ten tekst, ale te sample zrobiono nie z oryginalnego sprzętu, tylko z emulatora NI.

...

Czy jest czy nie jest cos nie tak z EXConverterem - ciekawe jest to ze testowalem dwa sounfonty wygenerowane przeze mnie z plikow AKP.. Oba testowane byly w SFZ ver. 1.93.. OBA brzmia jakby byly ZLE zapetlone! Sprobuje sie dowiedziec o co chodzi.. Tymczasem MR Witeman wyslij mi na mejla jednego sounfonta panskiej produkcji do oceny bo cos mi tu smierdzi......... Mejl: pawellooo@o2.pl
[addsig]
pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Whiteman

Post autor: Whiteman » środa 12 sty 2005, 18:12

Komplet gotowych fontów będzie za kilka dni do sciągnięcia. Dam znać!

Nara!
I'm representin' all the Whiteman's for across the world!!!!!

WG

Post autor: WG » środa 12 sty 2005, 19:07

Czy jest czy nie jest cos nie tak z EXConverterem ...

Faktycznie konwerter tutaj się nie spisał. Mało tego, że źle zapętlone ale próbki powinny być stereofoniczne a nie mono.

Ale spieszę z wiadomością iż jest już poprawione i można pobrać poprawnie działającą wersję ze strony. Widnieje co prawda jeszcze numer 2.22 ale jest zastąpiona nowym plikiem z poprawkami błędów nadesłanych w ostatnim czasie przez użytkowników. Wersja 2.23 będzie umieszczona chyba jeszcze dzisiaj jak tylko przygotowane zostaną wersje językowe .

Tyle formatów, że ciężko już mi nad zapanować

Do poprawki czeka jeszcze format Wusikstation. Uff. Muszę poprawiać błędy, które do mnie nie należą Tego najbardziej nie lubię. Chodzi o długie nazwy plików który to Wusikstation nie obsługuje. Ech.

PS. Próbki hammonda są niezłe aż trudno uwierzyć iż pochodzą z Native Instruments B4.

pawello

Post autor: pawello » środa 12 sty 2005, 21:21

Faktycznie konwerter tutaj się nie spisał. Mało tego, że źle zapętlone ale próbki powinny być stereofoniczne a nie mono.

Niezupelnie Mr Wlodek.. Hammond to urzadzenie MONOFONICZNE Czy konwerter sie nie spisal? Na razie nie jest to jasne.. Osobiscie zapetlalem te probki Twoim programem i w nim samym zapetlenia byly OK.. Natomiast trudno stwierdzic czy niewlasciwa interpretacja zapetlen nie jest wina ODTWARZACZA - SFZ! W kazdym razie na zyczenie podziele sie materialami na temat tego zapetlania - moze ja cos zle robie..

Ale spieszę z wiadomością iż jest już poprawione i można pobrać poprawnie działającą wersję ze strony.

Super - moze ta wersja zrobi to lepiej??????

PS. Próbki hammonda są niezłe aż trudno uwierzyć iż pochodzą z Native Instruments B4.

Niezle prawda? Rzeklbym - rasowe.. tylko ze niestety granie na hammondzie nie polega na ustawieniu barwy i graniu na niej - to jeden wielki taniec manipulatorow - leslie..volume..vibrato..itd

Poza wszystkim ja osobiscie mam pytania co do Konwertera:

1. Czy moznaby zaimplementowac w module zapetlania probek funkcje "start offset" ? Sadze ze chyba kazdy format samplera ma te funkcje - jest ona raczej niezbedna!

2. Czy "xfade" dostepny w module zapetlania jest czytelny dla SFZ? Dla jakich samplerow moze byc nieczytelny ten parametr?

3. Kolega Whiteman zeznal ze Vienna Soundfont Editor ma funkcje automatycznego zapetlania probek- moze wartobywrzucic podobny algorytm do EXSC?
[addsig]
pozdrawiam.

WG

Post autor: WG » środa 12 sty 2005, 21:54

Poza wszystkim ja osobiscie mam pytania co do Konwertera:

1. Czy moznaby zaimplementowac w module zapetlania probek funkcje "start offset" ? Sadze ze chyba kazdy format samplera ma te funkcje - jest ona raczej niezbedna!

Możnaby ale to będzie wymagało znacznej przebudowy programu

Projektując ten program nie planowałem obsługi tego parametru. Założyłem, iż wykorzystanie jest znikome i mało potrzebne.

A możesz podać rzeczowe i konkretne przykłady kiedy ta opcja jest potrzebna ? Uprzedzam iż będę się bronił swoimi argumentami przed implementacją tej funkcji.

2. Czy "xfade" dostepny w module zapetlania jest czytelny dla SFZ? Dla jakich samplerow moze byc nieczytelny ten parametr?

Sfz nie obsługuje tego parametru. Podczas zapisu sampla w EXSC parametr ten jest na stałe zapisywany w próbce (w materiale). Jest to operacja nieodwracalna.

Faktycznie jest to prosty zabieg ale bardzo pomaga przy dostrajaniu zapętlenia. Standardowe ustawianie loopa co do 1 sampla zwykle nie wystarcza. Inne programy jak AWave Studio dzielą jeszcze początek i koniec loopa na ułamkowe części (frakcje) ale przed zapisem i tak muszą to uwzględnić w próbce zmieniając ją na stałe.

3. Kolega Whiteman zeznal ze Vienna Soundfont Editor ma funkcje automatycznego zapetlania probek- moze wartobywrzucic podobny algorytm do EXSC?

A skąd taka informacja. Vienna nie ma takiej możliwości. Z pewnością kolega Whiteman pomylił ją z innym programem

Najwyższa wersja to 2.3 i innej już niestety nie było.

pawello

Post autor: pawello » środa 12 sty 2005, 22:39

Projektując ten program nie planowałem obsługi tego parametru. Założyłem, iż wykorzystanie jest znikome i mało potrzebne.

Slucham????????

A możesz podać rzeczowe i konkretne przykłady kiedy ta opcja jest potrzebna ? Uprzedzam iż będę się bronił swoimi argumentami przed implementacją tej funkcji.

Bronil sie? Dziwne podejscie hihihih.. To tak jakbym ja atakowal.. Podam przyklad: Mam barwe skladajaca sie z 100 probek.. Wszystkie one wymagaja uciecia poczatku i to w roznym stopniu kazda z nich.. Np chce w sztuczny sposob zniwelowac atak sekcji smyczkow.. Bez funkcji "start offset" musialbym wyexportowac probki i zrobic barwe od nowa!!!!!!! To chyba nieporozumienie prawda?! Nie przecze - jest drugie wyjscie - konwersja do formatu jakiegos samplera i dokonania edycji w nim - po czym ponowna konwersja na format docelowy ( np. DS404 i potem soundfont).. Tylko PO CO? Skoro funkcja jest z jakiegos powodu trudna do zaimplementowania to mozna sie obyc bez niej - aczkolwiek dziwne ze nie przewidziales jej w ogole! Uzywam samplerow roznego typu od nastu lat i w kazdym ta funkcja BYLA A twoj program jest w pewnym sensie uproszczonym ale edytorem jak w samplerze!

Jest to operacja nieodwracalna.

Ale jaja! takich cudow to nie wiedzialem! Oszukanstwo pierwsza klasa! Ale jesli skuteczne...........

.. ze Vienna Soundfont Editor ma funkcje automatycznego zapetlania probek..

A skąd taka informacja. Vienna nie ma takiej możliwości. Z pewnością kolega Whiteman pomylił ją z innym programem

Z jakiem programem mianowicie ?
[addsig]
pozdrawiam.

ODPOWIEDZ